USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Правозахисники розповіли, як захиститися від міліціонерів

3 Липня 2013 12:05
Щорічно в Україні фіксуються сотні тисяч випадків незаконного насилля над співгромадянами з боку міліціонерів. Правозахисники радять: в контакт з правоохоронцями краще взагалі не вступати, - інформує ТСН.

«Враховуючи те, що в нашій міліції, прокуратурі та судах діють, на жаль, принципи кримінальної субкультури - кругова порука за формулою «своїх не здаємо», - краще уникати зустрічей з ними», - рекомендував голова правління Громадського комітету захисту прав громадян Микола Козирєв.

Якщо зустріч з міліціонерами все ж відбулася, то залежно від конкретної ситуації рекомендації можуть бути різні, але є кілька обов'язкових універсальних правил. Зокрема, правозахисники пропонують:

- поводитися максимально коректно, але з гідністю;
- ввічливо, але наполегливо змусити правоохоронця представитися, якщо він не зробив цього сам; не кваплячись, записати, зафіксувати його дані;
- спокійно вимагати пояснень про причини затримання або інші дії, що обмежують вашу свободу;
- незаконні дії міліціонера необхідно оскаржити районному прокурору; бездіяльність прокурора оскаржувати в суді - і не здаватися;
- відповідати на будь-які питання міліціонера - справа добровільна; обов'язок відповідати настає тільки у випадку офіційних слідчих дій, «під протокол».


Своєю чергою, правозахисник Євген Захаров припускає, що юридичні способи захисту від міліції можуть бути ефективні, але загального рецепту бути не може.

«У будь-якому випадку, треба знати, на що міліція має право, а на що ні. І поводитися впевнено. Але ця порада може не допомогти, якщо зустрінешся з колишнім «гопником», який в міліцію пішов гроші «піднімати», - зазначив він.

Нагадаємо, у Врадіївці Миколаївської області люди атакували райвідділ міліції після того, як до лікарні потрапила жінка. Постраждала розповіла, що її жорстоко побили та зґвалтували правоохоронці.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
зе бест Показати IP 3 Липня 2013 12:21
Стосовно пункту: "незаконні дії міліціонера необхідно оскаржити районному прокурору"... Проркуратура дуже часто, як правило, звернення громадян скеровує для розгляду "за належністю", та "за компетенцією", тобто - у ту ж саму міліцію... Питання: що можна чекати від такого звернення?.
загреб Показати IP 3 Липня 2013 12:24
Да дожились.Теперь ми должни знать как защищать себя от тех кто должен нас защищать.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus