USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Прем'єр Іспанії відреагував на підписання декларації про незалежність Каталонії

11 Жовтня 2017 20:27
Прем'єр-міністр Іспанії вимагає, щоб каталонський лідер прояснив, чи було оголошено незалежність регіону.

Про це повідомляє ТСН з посиланням на The Associated Press.

У середу, 11 жовтня, іспанський уряд скликав термінове засідання щодо відокремлення Каталонії. Цьому передувало підписання каталонським лідером Пучдемоном та іншими регіональними політиками "декларації про незалежність" Каталонії від Іспанії і прохання увечері 10 жовтня Пучдемона відкласти проголошення парламентом незалежності регіону на "кілька тижнів". Пучдемон пояснив це тим, що у разі проголошення незалежності просто зараз регіон втратить можливість діалогу з урядом Іспанії.

Речник регіонального уряду Каталонії Йорді Турулл заявив, що якщо уряд Іспанії проявить відсутність готовності до розмови, Каталонія буде зобов'язана посилити свої дії щодо досягнення незалежності. Він додав, що сьогоднішні події покажуть, чи існує можливість діалогу з іспанським урядом. За його словами, каталонський уряд не змінив свої плани, але хоче поговорити.

Іспанія відповіла, що декларація є неприйнятною, бо заснована на недійсному референдумі про незалежність.

Прем'єр-міністр Іспанії Маріано Рахой з'явився перед парламентом у середу, щоб обговорити референдум і свої подальші кроки. Одним з варіантів для Іспанії може бути застосування статті 155 конституції, яка дозволяє центральному уряду взяти деякий або повний контроль над будь-яким з 17 регіонів, якщо вони не виконують свої зобов'язання.

Міністр закордонних справ Німеччини Зігмар Ґабріель вважає, що одностороннє проголошення незалежності Каталонії було б "безвідповідальним". У своїй заяві 11 жовтня Ґабріель сказав: "Сила Європи полягає у її єдності та мирі, якого було досягнуто завдяки європейській єдності". За його словами, "успішного рішення можна досягти лише через переговори, що базуються на верховенстві права та у контексті іспанської конституції".

Кіпр відкинув одностороннє проголошення незалежності лідером Каталонії, заявивши, що це порушує конституцію Іспанії. Етнічно розділена острівна країна заявила 11 жовтня, що повністю підтримує територіальну цілісність і суверенітет Іспанії і висловила свою солідарність з країною.

Кіпр вважає, що найкращий спосіб вирішити кризу – це мирний діалог відповідно до конституції Іспанії. Країна зіштовхується зі своєю проблемою з турками-кіпріотами, які відокремилися і оголосили незалежність 1983 року, через дев'ять років після того, як острів був розколотий, коли Туреччина вторглася після державного перевороту з боку прихильників союзу з Грецією. Тільки Туреччина визнає незалежність північної частини острова.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus