USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Прем’єра у драмтеатрі: листи, віра і сльози. ФОТО

2 Червня 2012 12:59
Волинські театрали спровокували у глядачів сльози: люди перейнялися грою акторів на дебютному показі спектаклю «З любов’ю…Оскар».

Прем’єра вистави відбулася 1 червня на камерній сцені Волинського обласного музичного драматичного театру імені Тараса Шевченка.

Спектакль поставлений за мотивами оповідання сучасного французького письменника та драматурга Еріка-Емануеля Шмітта «Оскар та Рожева Пані». У ньому йдеться про десятирічного хлопчика Оскара, який невиліковно хворий на рак. Коли юнак починає це усвідомлювати, на допомогу приходить Рожева Пані, яка спонукає хлопця щодня писати листи Богові.

Так, перед Оскаром постає завдання: уявити, що кожен прожитий ним день є десятиріччям. Тож, у листах до Бога він описує усі етапи життя: дитинство, юність, молодість, подружнє життя, кризу середнього віку, старість і підготовку до смерті. Таким чином хлопець проживає все своє життя у мініатюрі за останні 12 днів.



У листах Оскар описує свої переживання, емоції, спостереження та думки. «Життя – дивний дар. Спочатку ми його переоцінюємо: вважаємо, що отримали у вічне користування. Потім недооцінюємо, вважаючи його надто коротким і недосконалим, і мало не готові від нього відмовитися. Врешті, усвідомлюємо, що це був зовсім не дар, а кредит. І тоді намагаємося його заслужити», - пише хлопець Богові.



Десятирічний Оскар описує свої спостереження за тим, як змінюється ставлення людей до життя у різному віці: «Будь-який кретин у віці від десяти до двадцяти років може радіти життю, але в сто років, коли вже не можеш більше рухатися, це – важко».



Режисер постановки Дмитро Мельничук каже, що ідея втілити у життя твір Шмітта у нього виникла після того, як його прочитав. «Він залишив дуже світлі почуття», - каже режисер. Дмитро Мельничук працював над інсценізацією протягом року.

Режисер пояснив, що вистава розрахована на камерну сцену для того, щоб передати усю глибину твору. Мовляв, велика сцена вимагає перебільшення у всьому, а це могло б зіпсувати атмосферу вистави і перетворити її або у надмірний пафос, або на сльозливу мелодраму.




«А на камерній сцені про такі речі, як у виставі, можна говорити пошепки... Вистава втратила б, якби перенести її на велику сцену», - каже Дмитро Мельничук.



«Я знав відразу, що «Оскарами» будуть Олександр Веремко і Сергій Басай. З «Рожевими Пані» була ситуація така ж сама», - зазначає режисер-постановник.



Мельничук зізнався, що спершу не думав, що усі персонажі, які є у книзі, отримають життя і на сцені. «Спочатку це була ідея вистави на двох. Але після довгих розмов про «Оскара» з художнім керівником Петром Ластівкою в голові почали малюватися зовсім інші, набагато цікавіші картинки. Він запропонував кілька ідей, потім вночі це все мені наснилося, вранці прокинувся і вже знав, що мають бути всі персонажі», - пригадує режисер.

Як справжній режисер Дмитро Мельничук пильно стежив за акторами на сцені. Каже, що за кожного програвав його роль.



Музику до постановки «З любов’ю…Оскар» спеціально для Волинського театру написав ізраїльський композитор Даніель Слабодар.
У виставі задіяні як провідні актори, такі як заслужені артисти України Ольга Осіїк і Адам Даценко, так і молоде покоління акторів.


Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 11
Max Freeman Показати IP 2 Червня 2012 13:04
Как приятно осознавать, что несмотря на все трудности, недостатки финансирования и прочие преграды, в Луцке создают подобный качественный продукт. Во время визита Димы в Израиль сидели за столом вместе с ним и с композитором этого спектакля. Прям горжусь! :) Браво, Дима!
прохожи Показати IP 2 Червня 2012 20:20
извините дорогие читатели, но меня уже достало - Макс уехал в Израиль, сиди там
Max Freeman до прохожи Показати IP 3 Червня 2012 02:11
Простите, дорогой "прохожи", но что именно вас достало? :) То, что я продолжаю следить за происходящим в Луцке? А каким это образом вас касается? Отвечу вам в вашем же стиле: сидите в Луцке? Вот и сидите :)
мельпомена Показати IP 3 Червня 2012 12:52
"Дмитро Мельничук працював над інсценізацією протягом року". Сміялась, аж соплі потекли на клавіатуру. Зізнався в своїй бездарності. Таку інсценізацію нормальний режисер зробив би за кілька днів. Але кожному - своє. За свої важкі труди Мельничук написав заяву начальнику управління культури ОДА про клопотання присвоєння йому звання "заслуженого" або "діяча". Як це розгляне неграмотний начальник управління - сумнозвісний баяніст і випускник Луцького культпросьвєта (не має вищої освіти)Лисюк, і чи кине обгризену кістку режисеру, поки що невідомо. Головне, що на своє 55-річчя він себе не забув нагородити.
Герхард до мельпомена Показати IP 4 Червня 2012 01:35
Якщо Ви Мельпомена, то мали б бути в курсі театральних справ. Якщо вже висловлюєтесь критично на адресу Мельничука, то спочатку з"ясуйте, чи того Мельничука маєте на увазі. Вся справа в тому що виставу ставив один Мельничук, а заяву писав зовсім другий... Одному 36, а другому 55. То якого саме Ви, ВСЕЗНАЮЧА МЕЛЬПОМЕНО, мали на увазі? Спочатку розберіться із своїми знаннями, а потім висловлюйтесь критично. Це Вам на майбутнє...
Герхард до мельпомена Показати IP 14 Червня 2012 23:21
Ось така вона, українська культура - обіс...ти когось, а як з"ясовується, що помилились, то заховатися подалі і жодного вибачення... ПРикро... І ці люди ще пишуть про ТЕАТР і називають себе МЕЛЬПОМЕНА... А вистава справді прекрасна. Якщо Ви, шановна Мельпомно, здатні зробити кращу - прапор Вам в руки.
працівник театру Показати IP 4 Червня 2012 10:07
шановна мельпомена, в театрі працює А.Г. Мельничук та Д.В. Мельничук. якщо ви не знаєте точно хто подав заяву в ОДА, то не пліткуйте! якщо Ви щось десь чули чи хтось Вам щось сказав - це ще не значить, що це правда!
Чуйна Показати IP 4 Червня 2012 13:55
Ну, як завжди в інтернетно-болотяних нетрях!!! Матеріал про прем'єру вистави, а жодного слова тут, хто бачив, не висловив про саму постановку((.. Мішають якусь глину непотірбну! Коли ще будуть покази "Оскара", хто знає?
Шанувальниця Показати IP 4 Червня 2012 17:29
Як недочує,то збреше! каже народ.жахливий наклеп.
Ілона Показати IP 4 Червня 2012 19:57
Вистава - СУПЕР! Я в захваті. Хочу ще раз потрапити на "Оскара".
Шанувальниця Показати IP 5 Червня 2012 01:13
До Чуйної-8 та 10 червня. а вистава-прекрасна.Я рада,що репертуар поновився такою глибокою та розумною виставою

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus