USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Прем’єріада у Раді: чи буде новий формат дій

17 Березня 2016 13:27
«Уряд камікадзе», як вони самі себе характеризували, мав протриматися лише кілька місяців, одначе тримається уже два роки. Доволі повільне політичне «самогубство». І хоча противників у Прем’єр-міністра Арсенія Яценюка було вдосталь, втім у Верховній Раді сценарій щодо його відставки почали розігрувати наприкінці 2015-го. Потому 16 лютого парламент заслухав річний звіт Кабінету Міністрів. Депутати визнали роботу уряду незадовільною, однак провалили голосування за відставку Кабміну.

Це засвідчило відсутність консолідації в пропрезидентській коаліції (яка, зрештою, цим і не відрізнялася) та стало стартом нового раунду боротьби за владу. Однак саме ставлеників Яценюка в уряді не так і багато. Більшість – креатури президента, а, отже, й відповідальність за діяльність уряду, його успіхи і провали несе гарант. Хоча нині й розігрується протистояння між двома фігурами, втім незадоволення йде саме від частини депутатів Ради, а не з президентського оточення.

Ще один нюанс: український політикум надто залежний від міжнародних донорів та, відповідно, фінансування. А оскільки постать Яценюка імпонує міжнародній спільноті, зважати на прем’єра президенту потрібно. Одначе навіть ці козирі Яценюка не рятують його від реальності української економіки, яку важко приховати.

Після невдалої відставки прем’єра очільник фракції партії «Блок Петра Порошенка» Юрій Луценко заявив, що в уряду Яценюка є два варіанти дій: або піти у відставку й «дати можливість іншим сформувати відповідальний уряд», або домовитися з фракціями коаліції «про новий формат дій».

Своєю чергою, Прем’єр-міністр в інтерв’ю Financial Times додав, що якщо гарант і більшість у парламенті не бажають працювати з нинішнім урядом, то мусять представити нову команду з новою програмою і сформувати нову коаліцію.

«Підтримайте мене або звільніть», – зазначив Яценюк. З-поміж іншого, він наголосив, що перед країною зараз три сценарії: переформатований уряд на чолі з ним, новий уряд або дострокові вибори.

Президент же словами свого прес-секретаря Святослава Цеголка виклав три інші варіанти розвитку подій: технократичний уряд на чолі з міністром фінансів Наталією Яресько (кандидатуру неодноразово називали і раніше), політичний уряд на чолі з Андрієм Садовим (хоча він вже відмовився від такої перспективи і, припустімо, не бажає бруднити імідж) та кандидатом від парламенту. Для цього треба мати у Раді 226 голосів, які погодили б кандидатуру.

«Відставка уряду має ще й іншу функцію поміж інших – це хороший «вогнегасник» народного невдоволення. З 1 березня знову підвищилася частина тарифів на комунальні послуги, і ця «заслуга» ляже в антирейтинг Яценюка, а не нового прем’єр-міністра, якби такий був. Тому, думаю, тут є і свідоме відтягування, і невеликий поспіх із ухваленням рішень. Позиції сторін, думаю, на цей час такі: Яценюк прагне залишити за собою ключові пости спікера, секретаря РНБО та МВС, а президент намагатиметься залишити для «Народного фронту» тільки одну із цих опцій. З точки зору подальшого демократичного розвитку України, потрібно, щоб «точки входу» до вищих органів влади не залишилися в одних руках. Зрештою, перетягування каната триватиме до останнього. І дай, Боже, щоб це відбулося до моменту, коли ключові рішення ухвалюватимуть не в Україні», – коментує голова Центру суспільних дій CIVITAS Володимир Зиль.

***

Ім’я щасливця, який замінить Яценюка, можливо, стане відоме вже до кінця тижня. Хоча у випадку дострокових парламентських виборів новий Кабмін матиме досить недовге життя.

Підготувала Тетяна ГРІШИНА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Аня Показати IP 17 Березня 2016 13:41
Гнати той уряд
Анатоль_ Показати IP 17 Березня 2016 13:50
Пану Яценюку наш низький доземний уклін !
бе?? Показати IP 17 Березня 2016 16:33
самий цінний чи"безцінний" це луценко!!)))) а хто буде кращий за Яценюка? може гройсман..? капець
Ме до Бе Показати IP 17 Березня 2016 20:15
Хто небудь, аби єврей.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus