USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

Презентація книги та нового проєкту: у Луцьку вшанували пам'ять загиблих військових

14 Березня 2023 21:21
У Волинському краєзнавчому музеї відбулася презентація книги історика Богдана Зека під назвою «Спецпідрозділ «Світязь» в Антитерористичній операції на Донбасі (2014–2018 роки)». Автор увіковічнив пам’ять про підрозділ із Волині, який виконував бойові завдання в гарячих точках на сході країни. Одночасно присутнім презентували проєкт Волинської обласної Малої академії наук «Небесний легіон Волині», що має на меті зберегти та вшанувати полеглих воїнів краю.

Рота «Світязь» – це добровольчий підрозділ патрульної служби поліції особливого призначення, що сформований у Волинській області в червні 2014 року. Символічно, що захід відбувся 14 березня – у День українського добровольця.

Як зазначив Богдан Зек, книга була готова наприкінці 2021 року, однак повномасштабне вторгнення Росії в Україну уповільнило процес її виходу у світ. Основою для написання матеріалу стали інтерв’ю та спогади військовослужбовців підрозділу, а також фото та відео із тих часів. Із багатьма воїнами автор спілкувався особисто. «У книзі є посилання на першоджерела, аби читач не думав, що я щось вигадав чи дофантазував», – додав історик.
Автор зробив акцент на подіях 2014–2018 років, адже, як сам зазначив, для історика потрібно мати певні історичні межі. Богдан Зек описав, як добровольчий підрозділ «Світязь» брав участь у боях за місто Дебальцеве та в операції зі звільнення Іловайська. У його праці також є матеріали про загиблих бійців, адже він хотів «згадати імена тих, хто віддав життя за цей день». Для кожного полеглого воїна відведена персональна сторінка.

Додамо, книгу не можна придбати в книгарнях. Автор прийняв рішення роздати примірники бібліотекам області та подарувати екземпляри військовим.
Згодом присутнім представили проєкт «Небесний легіон Волині». Його реалізовуватимуть учні та студенти, які збиратимуть інформацію про загиблих військових. Ініціативу підтримала народна депутатка України Ірина Констанкевич. Також сприяли обласна влада, управління освіти Луцької міської ради, найбільші університети області. Частину фінансового забезпечення надав Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом».
«Це не будуть лише меморіальні дані про бійців. Плануємо додавати спогади від їхніх родичів, знайомих, вчителів. Також залучимо відеоматеріали, зняті за життя військового, якщо такі знайдуться. Уся інформація буде відцифрована – учні Малої академії наук створять сайт під назвою «Небесний легіон Волині», яким зможуть користуватися всі охочі. Проєкт буде діяти постійно, але до червня ми презентуємо першу частину напрацювань, після чого запустимо сайт», – розповіла директорка Волинської обласної МАН Тетяна Михайлюк.
Ірина Констанкевич подякувала Богдану Зеку за важливу працю: «Жива історія, доки вона не задокументована в матеріальних речах, є швидкоплинною. Час не стоїть на місці, а наша людська пам’ять, на жаль, не довготривала. Тому в книгах, пам’ятках, меморіалах – у таких речах ми маємо документувати власну історію. Це наш обов’язок».
Також Ірина Констанкевич зауважила, що зверталася із листами до військової адміністрації, щоб знайти інформацію про загиблих військових. На жаль, повноцінних відповідей на запит нардепка не отримала.

«Буду повністю підтримувати проєкт «Небесний легіон Волині», адже в ньому є частина моїх мрій, бажань і переконань, що інформацію про загиблих бійців потрібно збирати та документувати. Пам’ять про них має жити в часі, працювати на наступні покоління. Думаю, наша місія створити пантеон героїв на Волині», – наголосила депутатка.
Голова правління Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» Катерина Шкльода нагадала, що Росія намагається знищити українську історію, але спільними зусиллями ми повинні її захищати і зберігати. Вона закцентувала на важливості книги Богдана Зека і проєкту «Небесний легіон Волині».

«У них є два важливі складники. По-перше, це гідне вшанування пам’яті тих Героїв, які віддали найдорожче за цілісність України та майбутнє наших дітей. По-друге, це частина освітнього та виховного процесу. У нас надзвичайно талановита молодь, але її таланти варто правильно реалізувати. Якщо ми залучимо молоде покоління до пошуків згадок та історій про наших воїнів, то вони їх не забудуть і передаватимуть наступним поколінням. Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом» сприяв і сприятиме збереженню пам’яті про героїв», – зазначила Катерина Шкльода.
Захід також відвідали чимало військових, освітян та небайдужих містян. Усі присутні мали змогу поділитися враженнями від цих ініціатив. Наприкінці слово взяла мати загиблого Героя Максима Ляшука – пані Наталія. Вона відзначила, що в усіх воїнів різний вік та різна доля. Але їх об’єднала страшна біда під назвою Росія та любов до України. Наші військові стали одним цілим, пам’ять про них потрібно берегти, додала жінка.

Дмитро КЛИМЧУК








Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus