USD 39.40 39.70
  • USD 39.40 39.70
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.88

Нащадки польського педагога опублікували його спогади

13 Червня 2017 14:36
Спогади польського педагога Тадеуша Станєвського нещодавно вийшли друком. Із цієї нагоди 13 червня до Луцька завітали його нащадки, аби відвідати презентацію видання.

Двомовна, українсько-польська, книга «У кігтях двоголового орла» здатна зацікавити лучан тим, що вона основана на згадках Станєвського про період навчання в Луцькій чоловічій гімназії.

Автор ідеї книжки та її упорядник, кандидат історичних наук Михайло Костюк поділився, що спогади Тадеуша Станєвського потрапили до його рук зовсім випадково. Матеріали йому передали працівники луцького Центру туристичної інформації та послуг, де їх залишила після відвідин міста внучка Станєвського – Аліна Іскерська-Балка.
За словами Михайла Костюка, після опрацювання матеріалів він неабияк захопився біографією польського педагога та організатора освіти у міжвоєнній і післявоєнній Польщі та почав контактувати безпосередньо з Аліною Іскерською-Балкою. Невдовзі виник задум опублікувати зібрані надбання.

Історик відзначив, що досить довго не міг обрати якусь цитату Станєвського для епіграфу: «Коли я перечитував матеріали, звернув увагу на фразу: «Я знаю, що замало зробив для Польщі…» Вона видалася мені дуже показовою, проте й самокритичною. І я провів паралелі до сучасної України, нам напевно не вистачає таких людей, які би могли сказати: «Знаю, що замало зробив для України…»
«Спогади Тадеуша Станєвського – це унікальна можливість побачити історичні події очима свідків, відчути тогочасні дух і атмосферу. У книзі постають дуже цікаві та яскраві картини Луцька», – сказав, своєю чергою, доктор історичних наук Юрій Крамар. Він також підкреслив, що видання засвідчує багатонаціональну традицію волинського краю.
До речі, книгу вдалося опублікувати лише завдяки великому зацікавленню нащадків Станєвського, які й зібрали кошти для друку видання. У планах родини – впорядкувати та видати інші збережені спогади Тадеуша Станєвського.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Друг Показати IP 13 Червня 2017 15:56
Дуже цікава книга, рекомендую

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus