USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.71 9.93

Презентували результати роботи спецслужб. ФОТО

20 Березня 2012 13:39
У Луцьку вперше продемонстрували унікальну книгу, з якої можна дізнатися про роботу органів державної безпеки на Волині з часів Російської імперії до сучасності. Окрім документальної інформації, у виданні опубліковані інтерв’ю з усіма керівниками обласних управлінь СБУ.
Документально-публіцистичну книгу «Історія органів державної безпеки на Волині» презентували 20 березня.
Очільник обласного управління СБУ Володимир Мельникович зауважив, що діяльність органів держбезпеки – дзеркало державної політики. «У виданні ми максимально намагалися уникнути ідеологічних моментів. Намагалися уникнути прославлення і знеславлення різних історичних періодів та дати об’єктивний фактаж», ‒ відзначив посадовець.


Також він розказав, що в книзі подано історичний зріз діяльності спецслужб на Волині від часів Російської імперії до сучасності.

Один із авторів книги ‒ кандидат історичних наук, професор Микола Кучерепа ‒ вважає видання унікальним. «Планувалося, що це буде науково-документальне видання. Але згодом його розширили за рахунок нарисів та інтерв’ю, і воно стало документально-публіцистичним. Подібних книг на Волині ще не було», ‒ повідомив науковець.

Натомість ветеран органів держбезпеки Олександр Булавін поділився ідеєю створення книги про генерала Михайла Потапова. «Ми з письменником Бортніковим хочемо написати книгу про нього. Адже він був у Луцьку. У нього тут штаб був. А коли його взяли в полон, то він був на прийомі в Гітлера і відмовився працювати з німцями», ‒ розказав Булавін.

Декан історичного факультету Волинського нацуніверситету імені Лесі Українки Анатолій Шваб зазначив, що одне з завдань творців книги ‒ показати діяльність спецслужб як таку, яка потрібна державі. «Їхня діяльність оповита таємницею і неоднозначно сприймається суспільством. Це ставлення сформувалися в період СРСР. Та й донині воно збереглося», ‒ стверджує науковець.
«Ми намагалися не уникати конфронтаційних тем. Хоча при відображенні періоду боротьби українського підпілля це було непросто. Наскільки це вдалося – вирішуватимуть читачі», ‒ зауважив Шваб.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus