USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Головні тези Порошенка під час підсумкової прес-конференції

29 Грудня 2014 17:59
Порошенко провів двогодинну прес-конференцію. Головні тези з виступу президента пропонує ТСН.

Президент України Петро Порошенко, у понеділок, 29 грудня, провів двогодинну прес-конференцію, на якій відповів більш, ніж на два десятки питань від журналістів. Загалом під час конференції президент говорив про економічну ситуацію в Україні, війну на Донбасі, "іловайський котел", курс долара, умови введення воєнного стану, відносини з Росією тощо.

Складний рік

Свою прес-конференцію президент розпочав зі вступного слова, в якому підбив підсумки останнього року. "Завершується 2014 рік. Рік, який, безумовно, є карколомним, найбільш складним за останні 70 років, після 1945 року. Найбільш складним для моєї країни, для України. І думаю, що дуже складний для Європи і світу в цілому", - сказав Порошенко.

"Світ став менш безпечним, менш передбачуваним. Була зруйнована глобальна повоєнна система безпеки. Вона більше не працює. Ні, я не згоден, що світ став біполярним. Світ залишається цивілізованим. І той факт, що весь світ об'єднався навколо України, продемонстрував тверду єдність і солідарність з Україною, свідчить про те, що у нас є дуже серйозні підстави для оптимізму", - констатував президент.
Референдум по НАТО

Порошенко під час прес-конференції підписав прийнятий Верховною Радою закон про скасування позаблокового статусу України. З його слів, прийняття закону про такий статус у 2010 році було "стратегічною і кардинальною помилкою", яка призвела до знищення української армії. Він припустив, що Україна стане готовою до волевиявлення народу на тему вступу до НАТО через п'ять – шість років.

Чи буде воєнний стан

Президент наголосив, якщо буде вихід з мирного процесу, воєнний стан буде введено негайно. "Що ми будемо робити, якщо відбудеться вихід з мирного процесу. Можу вам обіцяти, що воєнний стан буде введений негайно", - сказав він. "Воєнний стан буде введений негайно моїм указом, рішенням РНБО і будуть передані до ВР як тільки відбудуться перші наступальні операції від лінії зіткнення. Ніхто не буде коливатися жодної хвилини", - зазначив він.

"Воєнного вирішення питання по Донбасу не існує. Хто хоче побавитись - зброю в руки і під кулі російської військової машини, найбільш сильної на континенті. Побачите, чим це закінчиться", - заявив він.

"Працює не тільки режим тиші, а й мирний план, під час якого звільнили 1500 українських полонених, 150 на останньому тижні. Не було б миру, невідомо, чи залишились би ці люди живими. Це теж результат мирного плану", - сказав Порошенко.

Що буде з гривнею

Президент Петро Порошенко вважає, що одразу після підписання угоди з МВФ курс гривні зміцниться. "Я вважаю, що курс 17-18-19 гривень не відображає реального стану співвідношення купівельної спроможності національної валюти. Значна складова тут паніка. ЇЇ потрібно зупинити. Вона буде зупинена одразу після угоди з МВФ, коли в нас з'являться потужні доповнення до міжнародних резервів", - сказав він.

"Тоді інвестори будуть більше вірити в Україну. Цьому буде сприяти пакет законодавчих ініціатив і бюджет, який вчора був проведений в парламенті в умовах жорсткої дискусії, коли обидві сторони чують одне одного – і уряд, і парламентська коаліція, яка цей уряд сформувала", - зазначив він.
Помста за "іловайський котел"

Порошенко запевняє, що про "іловайський котел" ніхто не забув і ніколи не забуде. Він також розповів про "рейд помсти" української армії одразу після тих подій. З його слів, після віроломного вторгнення російських військ 25 серпня українська армія організувала спеціальний рейд, під час якого "покарали сотні вбивць, які розстрілювали наших хлопців".

"За Іловайськ уже покарані сотні убивць. Знаєте коли? 3 вересня ми зібрали все, що у нас тут тоді було: дві тактичні групи 95-ї та 79-ї бригад. І під керівництвом начальника Генштабу Муженка більше 1 200 українських десантників і штурмовиків пішли в рейд по тилах Іловайська. І покарали: сотні вбивць або залишились лежати, або поїхали додому у цинку", - розповів Порошенко.
Зустріч з Путіним в Астані

Порошенко заявив, що 15 січня в столиці Казахстану Астані відбудеться зустріч в "нормандському форматі". "Мій дипломатичний рік почнеться 15 січня в Астані, де буде проведено зустріч в "нормандському форматі". Зараз дано доручення міністрам закордонних справ країн "нормандського формату" щодо підготовки порядку денного і проектів рішень на цей саміт", - сказав Порошенко.

Президент також зазначив, що попередньо домовлено, що в зустрічі візьмуть участь він, канцлер Німеччини Ангела Меркель, президенти Франції та Росії Франсуа Олланд та Володимир Путін.

Доля "Рошену" і "5 каналу"

Порошенко заявив, що не продасть свій "5 канал", а решту бізнесу уже продає. "5 канал" не продам і не обіцяв", - ствердно відповів президент на питання журналіста.

Щодо продажу Roshen

Порошенко нагадав, що передав всі права в управління Rothschild. "І на сьогодні я фактично, юридично чи в будь-який інший спосіб позбавлений можливості будь-якого впливу на Roshen", - заявив президент.

З його слів, продавати такі активи під час війни вкрай важко, бо "в умовах війни інвестиції в країну не заходять". "Мені доповіли, що були чотири покупці, але переговори затягуються. Ключова умова – зупиніть війну. Якщо це не буде завершено найближчим часом я буду вимушений продати з розстрочкою Roshen менеджменту", - повідомив Порошенко.

Боєздатна армія

Впродовж року Україна створила одну з найбільш боєздатних армій на континенті майже з нуля і зараз до України приїжджають з-за кордону вивчати наш досвід, заявив Порошенко.

"Бойовий дух, унікальний волонтерський рух, який спростував традиційне прислів'я, з яким асоціювалася Україна, – "моя хата скраю". Так, хата скраю – але попереду, на передній лінії захисту держави. І більше 80% українців в тій чи іншій формі взяли участь у волонтерському русі", - сказав Порошенко. "І це країна, де ще декілька років тому лише 13% українців готові були зі зброєю в руках захищати свою державу і свою Батьківщину", - наголосив він.

Мир в Україні

Порошенко не береться прогнозувати, коли в Україні запанує мир, але вважає проведення місцевих виборів на Донбасі важливим етапом для врегулювання конфлікту на Сході. "Мир це дуже довготривалий процес. Війну дуже легко розпочати і дуже важко закінчити", - наголосив президент.
Рада без зрадників

Порошенко вважає, що завдяки достроковим парламентським виборам у Верховній Раді не лишилося ворогів України. "Багато хто засуджував мене за рішення розпустити парламент і проголосити дострокові парламентські вибори. І практика, і життя продемонстрували, що це був абсолютно правильний і виважений крок", - сказав Порошенко.

"Ми не маємо тепер у парламенті "п'ятої колони", агресора, ми не маємо комуністичних зрадників, ми не маємо Партії регіонів – і я сподіваюся, що ми маємо тверду проєвропейську коаліцію, яка здатна взяти на себе відповідальність, у ці дуже непрості часи", - додав він.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Редакція сайту прийняла рішення тимчасово закрити коментування під новинами, які стосуються військових подій на сході.
В Україні триває війна, зокрема інформаційна. Таким чином, ми не можемо допустити, щоб ресурс Інформаційного агентства Волинські Новини використовували як майданчик для дестабілізації ситуації.


Утім нам важлива думка нашого читача, тож запрошуємо до обговорення публікацій на сторінках агентства в соціальних мережах.




Система Orphus