USD 39.75 40.20
  • USD 39.75 40.20
  • EUR 39.90 40.40
  • PLN 9.75 9.98

Головні заяви Порошенка з прес-конференції, що перетворилася на презентацію

16 Грудня 2018 21:56
Сьогодні, 16 грудня, Петро Порошенко вирішив дати підсумкову прес-конференцію. Це відбулося відразу після створення ПЦУ – Православної церкви України.

Мабуть, на тлі цього президент і вирішив вийти до журналістів. Адже церковна «перемога» давала можливість Порошенку щосили пропіаритися на церковній темі.

А щоб ніхто цьому процесу не заважав, на заході не дали задати жодного незручного питання, а журналісти, що представляють потенційну загрозу просто «відтиналися».

У підсумку, навіть тема розвідника Семочка була порушена журналістами настільки побіжно, що президенту не довелося навіть особливо нервувати.

Для порівняння – на такому ж заході в лютому у Порошенка запитували і про Мальдіви, і про зростання його доходів на тлі зубожіння країни. Подібних питань багато до президента і сьогодні. Але їх так і не дозволили поставити.

У той же час гарант встиг зробити ряд цікавих заяв. Видання Страна наводить головні з них.

Про вибори – 2019

Президент так жодного разу і не підтвердив, що піде на вибори. Але дав безліч натяків на те, що збирається поборотися за пост вдруге.

1. У своїй вступній промові він заявив, що владіа пора вже зараз розставляти свої пріоритети на найближчі п’ять років. Це явно відсилання до виборів – жодних інших точок відліку, крім зміни влади в 2019 році, не спостерігається. Серед цих пріоритетів Порошенко назвав встановлення миру на Донбасі – «але не шляхом капітуляції», а шляхом перемоги. Таким чином натяк зрозумілий – в наступній п’ятирічці президент бачить себе в політиці. А Донбас при такому розвитку подій мабуть чекає продовження уповільненої війни.

2. Пізніше Порошенко сказав, що ще не прийняв рішення, чи балотуватися чи ні, але «вірить в мудрість українського народу». Президент також кокетливо допустив можливість, що допоможе на виборах тому, хто більше гідний перемоги в них. Але відразу знову натякнув на свою перспективу, заявивши, що попереду багато роботи із затвердження нової української церкви, якій, мовляв, ще рости і розвиватися.

3. Потім президент натякнув, що на його можливе висунення покличуть журналістів. На питання, чи готовий Порошенко заявити про свою участь у виборах, він відповів: «Зараз – не готовий. У нас поки немає виборчої кампанії. Якщо таке рішення буде прийнято, то для цього буде окрема можливість», – сказав Порошенко.

«Ми вас запросимо», – додав прес-секретар президента Святослав Цеголко.

Про розвідника Семочко

На цій прес-конференції президент вперше прокоментував скандал із заступником глави СЗР Сергієм Семочко. Днями СБУ підтвердила інформацію журналістів, що його дружина має російське громадянство. Найцікавіше тут, що Семочко – людина президента в Службі зовнішньої розвідки. І до сьогодні Порошенко особисто не коментував цього питання.

Сьогодні це нарешті сталося. Журналістка Тетяна Даниленко згадала прізвище розвідника, задаючи питання про «російських агентів» в українських спецслужбах.

Президент замість відповіді по суті, почав розхвалювати спецслужби, звернувши на улюблену тему собору і Томосу. Мовляв, вони не допустили «підвозу бабусь» і інших подібних «провокацій».

Однак журналістка знову запитала про Семочко, і гарант уже змушений був відповісти – незважаючи на те, що прес-секретар президента зробив Тетяні Даниленко зауваження.

«За Семочко. І не тільки по Семочко. У нас є багато працівників правоохоронних органів, у яких є родичі в Криму. Я особисто попросив Василя Сергійовича Грицака провести перевірку цієї історії. Як тільки перевірка буде закінчена, якщо стане питання щодо притягнення до відповідальності або звільнення, за мною не заіржавіє », – відповів Порошенко.

Іншими словами – президент залишив за собою повну свободу дій щодо Семочко. І не дав явної обіцянки «розібратися» з дивною розвідником.

У той же час, варто відзначити, що контррозвідка СБУ, за даними ЗМІ, вже провела розслідування і встановила факт наявності російського громадянства у дружини Семочко. Однак президент цей факт повністю проігнорував. Що показує, що свою людину він здавати не збирається.

Воєнний стан

У зв’язку з воєнним станом Порошенко знову підтвердив, що він закінчиться в призначені терміни – якщо, зрозуміло, Росія не нападе.

Президенту нагадали, що згідно з останньою соціологією, 60% населення вважають введення ВС спробою відтягнути березневі вибори. На що Порошенко відповів, що населення не має розвідданих про скупчення російської техніки на українських кордонах.

Гарант також спробував відмитися від іміджу того, хто програв в ніч на 27 листопада – коли Верховна Рада змусила його ввести воєнний стан-лайт.

За його словами, запитані ним спочатку 60 днів – це плани військових з розгортання військ. А ось на передислокацію військ потрібно всього 30 днів. У підсумку, мовляв, він вирішив зупинитися саме на цьому варіанті.

Тобто Порошенко присвоїв собі ініціативу парламенту, який відмовився вводити ВС по всій країні і на два місяці. Заодно заявивши, що постанова про вибори 31 березня, прийнята одночасно з воєнним станом – теж його ідея.

Коли президента запитали про результати ВС, він відповів, що Росія відвела 10% техніки від кордонів України. Сенс такого пересування президент не пояснив.

Також як і раніше немає ніяких доказів того, що РФ взагалі в останні місяці здійснювала масштабну передислокацію військ до українських кордонів (при тому, що є спростовування цієї інформації).

Про економіку та соціалку – ні слова

Відсутність предметної розмови про якість життя в країні, про науку і технології і інших цивілізаційні досягнення – це візитна картка Порошенко на всіх його виступах. Він каже в основному про «армію, мову і віру».

Але дана прес-конференція стала в цьому сенсі просто апофеозом. Соціалка зайняла не більше 1% від заяв президента. Тоді як, згідно з тією ж соціологією, вона найбільше хвилює населення країни.

До слова, коли Порошенко про це нагадали, він виглядав помітно незадоволеним. Один з журналістів сказав, що більше 70% українців вважають, що країна йде в неправильному напрямку. На що Порошенко відповів, що українці взагалі зазвичай не довіряють політикам. А за нього скажуть не рейтинг, а справи. І далі знову – «армія, мова, віра».

Собор і Томос

Як ми вже говорили, ця тема зайняла більше половини часу на прес-конференції. Основне – Порошенко особисто зізнався, що всупереч Конституції прямо втручався в процес створення нової церкви (згідно з Основним Законом, як відомо, у нас церква відділена від держави).

«У нас було як мінімум 5 випадків, коли переговори про підготовку та проведення собору заходили в глухий кут, і вихід знаходили за моєї участі», – похвалився президент своїм втручанням в церковні справи.

Також президент ще раз повторив, що Томос новоствореної церкви вручать 6 січня в Стамбулі.

Головні цитати з прес-конференції

«У мене опонентів немає», – Петро Порошенко про те, чому він рідко говорить про своїх потенційних конкурентів на виборах

«Є українська правда? Немає української правди!», – Цеголко про відсутність журналістів УП на заході. Але прозвучало це в більш прямому сенсі.

«Раніше на це не було волі Божої», – Порошенко про те, чому зайнявся Томосом тільки в 2018 році.

«Зірки Кремля почорніли», – президент про підсумки вчорашнього собору.

«У нас є багато працівників правоохоронних органів, у яких є родичі в Криму», – Порошенко про справу Семочко.

«Томос вручать на наш Святвечір».

«А чому не прозвучало питання від розслідувачів?», – репліка з залу, коли Порошенко закінчив прес-конференцію.

Ці слова належали журналістам, яким так і не дали поставити запитання. Вони вже висловилися про це в соціальних мережах: «Сама безглузда і беззуба прес-конференція Порошенко за останні кілька років.

Найгостріше питання пролунало від Громадського ТБ – поскаржилися на недофінансування і попросили у Порошенко грошей з бюджету.

Журналістці Ользі Волковій задати питання не дали. Хоча Оля і сиділа в перших рядах. Вона хотіла запитати про тотальний тиск на священиків, про зігнаних на площу до собору бюджетників і про провокації СБУ проти «Страни».

Нуль на масу. Не дали слова і іншим опозиційним ЗМІ. А не опозиційні задавали питання як м’ячі подавали (за деякими винятками).

Загалом, цирк і передвиборна профанація. Як і майже всі, що зараз робить Порошенко », – прокоментував захід головний редактор «Страни» Ігор Гужва.

«Після цієї прес-конференції президента Порошенка залишається сподіватися, що наступний президент України буде сміливішим в спілкуванні з журналістами. А для того щоб подивитися поганий спектакль у неділю журналісти будуть направлятися в театр, а не на прес-конференцію глави держави», – зазначив журналіст Михайло Ткач, який опублікував фото, як він просить слова на прес-конференції.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Степан (Крымчанин) Показати IP 16 Грудня 2018 21:59
Самі обирали-терпіть. Бачили очи, що обирали-їжте ...
Презентація Показати IP 16 Грудня 2018 22:37
Це була презентація ницості медіахвойд. Народ усе бачить, не переживайте.
Реаліст Показати IP 17 Грудня 2018 08:57
А те, що пенсіонери, які неспроможні сплатити компослуги, вішатися починають, то це дрібниці. Головне - мова, віра і війна. Гнида......
Лучанин Показати IP 17 Грудня 2018 09:16
"попереду багато роботи із затвердження нової української церкви". Оскільки в економічному плані за 5 років якось явного розвитку немає і кожний рік сотні тисяч громадян виїжджають за кордон, а гаранта найбільш турбує те, що згідно Конституції його ніяк не стосується, то йому краще було б замінити світкський костюм на архієрейські ризи і висунути свою кандидатуру на главу ПЦУ і вже в у цій ролі займався б церковними справами, якщо зі своїми прямими обов"язками не може справитись...
Я Показати IP 18 Грудня 2018 06:43
хтось тій паскуді може показати Конституцію - ст. 35??? достав вже пархатий мудак

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus