USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.15 39.45
  • PLN 9.71 9.93

Президента Банку Латвії затримали через корупційні схеми

18 Лютого 2018 18:04
Латвійське Бюро по боротьбі та запобігання корупції (БПБК) призначило президенту Банку Латвії Ілмару Рімшевічу статус затриманого в рамках кримінальної справи.

Про це заявив прем'єр-міністр Маріс Кучінскіс, повідомляє Європейська правда з посиланням на Delfi.

"Зараз ні у мене, ні у інших посадових осіб немає ніяких підстав втручатися в роботу БПБК. Відомство діє професійно і точно. Як тільки керівництво БПБК визнає за необхідне надати суспільству інформацію про хід слідства, це негайно буде зроблено. Уряд повністю довіряє антикорупційному бюро і готово надати всю необхідну підтримку, не допускаючи ніякого втручання в роботу БПБК ", - зазначив Кучінскіс.

Кучінскіс наголосив, що він як прем'єр-міністр разом з міністром фінансів і урядом стежить за тим, щоб Банк Латвії повноцінно і якісно виконував всі свої зобов'язання.

Прем'єр наголошує, що немає ніяких ознак, що свідчать про загрози для фінансової системи Латвії.

В п'ятницю, 16 лютого, співробітники БПБК провели обшуки в кабінеті Рімшевіча і в його будинку. В цей же день правоохоронці затримали бізнесмена Маріса Мартінсонса.

За даними ЗМІ, слідство розглядає три протиправних дії: вимагання хабара для посадової особи, вимагання групою осіб за попередньою змовою і посередництво при дачі хабара. Слідчі підозрюють, що в Латвії в сфері організованої злочинності діє група, члени якої розділили сфери діяльності. Використовуючи службове становище і політичний вплив, група, можливо, вимагала хабара, в тому числі і у кредитних установ.

Раніше вже повідомлялося, що БПБК почало перевірку в зв'язку з озвученою в ЗМІ інформації, про те, що адміністратор неплатоспроможності Маріс Спрудс і високопоставлена ​​особа з фінансового сектора вимагали хабар у найбільшого акціонера Norvik banka Григорія Гусельникова.

Також стало відомо, що БПБК почало перевірку інформації, що міститься в заяві мережі Міністерства фінансів США по боротьбі з фінансовими злочинами (FinCEN), про те, що керівництво латвійського ABLV Bank до 2017 року використовувало хабарництво для здійснення впливу на посадових осіб в Латвії.

Варто нагадати, що комітет Верховної Ради з питань фінансової політики і банківської діяльності рекомендував Раді звільнити Валерію Гонтареву з посади глави НБУ і призначити на посаду керівника Нацбанку виконувача обов'язків глави НБУ Якова Смолія.

Довідково. 14 липня 2015 року Міністерство внутрішніх справ порушило справу проти керівництва Національного банку за підозрою в зловживанні владою або службовим становищем. Пізніше справа була закрита, однак знову відновлена постановою суду.

Крім того, нещодавно з'явилася інформація про те, що компанія Гонтарєвої допомогла Януковичу вивести з України 1,5 млрд доларів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus