USD 39.75 40.04
  • USD 39.75 40.04
  • EUR 39.85 40.10
  • PLN 9.85 10.00

Пріоритет – підтримка армії: яким у Луцькій громаді буде бюджет-2024

12 Грудня 2023 18:32
Пріоритетом при формуванні проєкту бюджету Луцької міської територіальної громади на 2024 рік, безумовно, визначено підтримку війська. На закупівлі для ЗСУ наступного року з місцевого бюджету планують спрямувати не менш як 500 мільйонів гривень.

Як інформувала директорка департаменту фінансів, бюджету та аудиту Луцької міської ради Лілія Єлова в ефірі ТРК «Аверс», відповідно до проєкту бюджету громади на 2024 рік, доходи заплановано в сумі 3,7 мільярда гривень, а видатки – в сумі 3,9 мільярда гривень.

«Кардинально підходи до формування бюджету не змінилися. Як і поточного року, при формуванні видаткової частини ми розуміли, що велику увагу потрібно зосередити на видатках, пов’язаних із підтримкою ЗСУ. Далі – бюджетна сфера, соціальний захист, інше.

При формуванні доходів маємо одну значну зміну: з жовтня цього року вилучили військовий ПДФО. Якщо говорити про втрати на наступний рік, то це орієнтовно 350 мільйонів гривень.

Якщо говорити про показники бюджету, то доходи заплановано в сумі 3,7 мільярда гривень. Порівняно з очікуваним виконанням ріст складе близько 8,5%. Незважаючи на вилучення військового ПДФО, основним джерелом надходжень залишається ПДФО з заробітної плати та інших доходів громадян (майже два мільярди гривень). Ріст становитиме орієнтовно 4,5%. Місцеві податки також складають велику суму – понад 700 мільйонів гривень.

Видатки передбачаємо в сумі 3,9 мільярда гривень. Різниця – за рахунок того, що плануємо запозичення на придбання тролейбусів», – повідомила Лілія Єлова.
Як нагадала, загальна сума військових видатків із бюджету має становити не менш як 500 мільйонів гривень плюс вільні залишки.

Читати ще: У Луцьку спрямують не менш як 500 млн із бюджету громади на закупівлі для армії

Проєкт бюджету 2024 року є збалансованим і ретельно прописаним, а пріоритетним напрямком визначено підтримку армії, звернув увагу депутат Луцької міської ради Роман Кравчук.

«Говорячи про не менш як 500 мільйонів гривень на армію, ми плануємо, що на військо зможемо спрямувати значно більше ніж 500 мільйонів, адже враховуватимемо ще вільні залишки. Останні дослідження засвідчують, що наша громада спрямовує кошти і на ЗСУ, і на благоустрій мудро. Ми не однобокі в цьому питанні. Це дуже важливо», – сказав Роман Кравчук.

Читати ще: Луцьк – серед міст з найбільшими витратами на ЗСУ та найменшими на бруківку

Він зауважив, що, наприклад, 104 мільйони гривень у проєкті бюджету передбачено на програму підтримки військовослужбовців і членів їхніх сімей, 64 мільйони – на комплексну програму соціальної підтримки ветеранів війни, 33 мільйони – на заходи у сфері соціального забезпечення населення. Також додав, що у 2024 році в Луцьку буде відкрито ветеранський хаб.

Депутат Луцької міської ради Роман Бондарук наголосив, що найголовніше – ефективність використання коштів, які спрямовуватимуть на закупівлі для армії.

«На мою думку, ми не повинні розпорошуватися на дрібниці, бо це не дасть ефекту. Ми часто говоримо про нашу 100-ту бригаду. Там сформували новий підрозділ, який спеціалізуватиметься на безпілотниках. До прикладу, можна зосередитися на такому підрозділі й забезпечити його повністю і автомобілями, і дронами, і іншою технікою. Тоді буде ефективно використано кошти з бюджету, що принесе конкретний ефект на полі бою», – прокоментував Роман Бондарук.

Відзначимо, що проєкт бюджету Луцької громади на 2024 рік депутати мають затвердити на засіданні сесії міськради.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus