USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Про майбутнє – під столітніми мурами. Репортаж з волинського Форуму команди Ігоря Палиці

12 Вересня 2020 21:17
Цю політичну силу напівжартома дехто називає «Партією Волинських». Що й не дивно: й ініціаторами її створення, і кістяком її сили й потуги є волиняни. Ігор Палиця, Степан Івахів, Ірина Констанкевич, Ігор Гузь, Вячеслав Рубльов – п’ятеро волинських нардепів-мажоритарників не раз того дня у Луцькому замку говоритимуть про шанс для Волині, звідки почала шлях у всеукраїнську політику нова політична сила – партія «ЗА Майбутнє».

Тож не дивно, що черговий регіональний форум прихильників партії став... далеко не черговим. І навіть таким, що не вмістив у себе статус «регіонального». Масштаби ж-бо глобальніші!

Та ще й місце – символічне, знакове: серце державності Волинсько-Галицького князівства, стіни Луцького замку...

Сотні років тому поважні монархи Європи з’їжджалися сюди, аби визначати плани на майбутнє. Якою б далекою до сучасних цінностей не здавалася середньовічна геополітика, безсумнівно, що приїжджали до древнього Лучеська тогочасні дипломати з ідеєю об’єднуватись і домовлятись про спільне благополуччя.

Саме таким і стало головне завдання форуму – звірити плани та бачення щодо їхньої реалізації між усіма лідерами волинської команди. На захід з’їхалися прихильники партії з усіх районів: голови успішних ОТГ, місцеві підприємці, активна молодь. Загалом – понад 200 делегатів.
Із перших виступів, до яких запросили волинських народних обранців, стало зрозуміло: говорити планують не стільки про патріотичні речі, які підносять дух партійців (як часто буває на політичних заходах), а про конкретні і конструктивні ідеї, які допоможуть розвивати і Волинь, і Україну.

ІГОР ГУЗЬ: «МИ – НАДІЯ ВСІЄЇ ВОЛИНІ»

Першим до слова запросили обранця від Прибужжя Ігоря Гузя.

«Ми з вами будували, будуємо і будемо будувати Волинь. Тут зібралися люди, з якими пов’язане майбутнє Волині на наступні п'ять років. Тут присутні голови ОТГ, майбутні керівники Луцька, Нововолинська, Володимира, Ковеля. І ми, народні депутати, – теж ваша підтримка. На жаль, центральна влада і депутатська більшість у Верховній Раді плюнули на інтереси волинян. Тому надія Волині на перспективу розвитку – тільки на нас», – розпочав нардеп.

У своїй промові він наголосив на особливостях округу, від якого є депутатом шостий рік. Зокрема, на важливості розвивати дорожню інфраструктуру, адже територія округу – прикордонна. І зауважив хорошу новину: днями розпочали ремонт асфальтового покриття із Володимира-Волинського до Устилуга.

«Важливою є нова енергія людей, які хочуть змінювати Волинь. Ми сьогодні від самого ранку працюємо в Луцьку. Ігор Пальонка та Борис Карпус, які будуть балотуватися у мери Володимира-Волинського і Нововолинська, переймали досвід в Ігоря Поліщука. Усі ці люди – віком від 30 до 40 років. І це саме той вік, коли є великий потенціал», – поділився міркуваннями Ігор Гузь.
ІРИНА КОНСТАНКЕВИЧ: «ПОПУТНОГО ВІТРУ НЕ ЧЕКАЙТЕ!»

«Хочу почати із подяки тим людям, які назвали нашу партію саме так: «ЗА Майбутнє». Ця назва – чітко говорить про наші пріоритети. Ми маємо горизонт, знаємо, куди рухаємося. Тепер треба лише чітко визначити ту енергію, те паливо і той автомобіль, який нас буде рухати до наших амбітних цілей. Особисто я вважаю, що таким ефективним мотором є освіта», – розпочала свій виступ обраниця від маневицького округу Ірина Констанкевич.

Вона розповіла, що депутатська група «ЗА Майбутнє» – одна із найактивніших, хто ініціює та відстоює питання української освіти.

«Освіта має бути сучасною, якісною, дитиноцентричною і доступною не тільки в містах, а в кожному селі, де є діти», – визначила основний підхід до питань освіти депутатка.

Вона також поділилася хорошими новинами із цієї галузі: на її окрузі наразі будується чотири школи, а торік одну здали – у селі Карасин Маневицького району.

«Ігор Терещенко – голова Прилісненської ОТГ, який за рік збудував школу! У той час, коли розпорядники бюджетів «малюють» скажені кошториси на 100-120 мільйонів, цей чоловік збудував школу для 80 діток своєї громади за 10 мільйонів. 1 вересня цього року вони пішли в свою школу!» – розповіла депутатка.

Наприкінці виступу Ірина Констанкевич закликала до роботи: «Наша команда – це ті, хто не чекає, що нам щось дадуть. Попутного вітру не буде, треба закотити рукави і гребти руками. За майбутнє!».
ВЯЧЕСЛАВ РУБЛЬОВ: «КАДРИ ВИРІШУЮТЬ ВСЕ»

Тема, яку обрав для обговорення народний обранець від горохівського округу Вячеслав Рубльов, – децентралізація.

«Коли десять років тому починався процес децентралізації, тоді на Волині було 420 громад. Тепер залишилось 54. Мені дуже приємно, що сьогодні тут багато успішних керівників ОТГ», – зауважив народний депутат.

Він звернув увагу на те, що через бездіяльність та неефективність центральної влади на місцях особливо важливими стають кадрові рішення.

«Ми повинні як ніколи розуміти, що кадри вирішують все. Рік тому ми повірили «хорошим людям». Можливо, серед них і справді є хороші фотографи та перукарі, але, на жаль, наших сподівань вони не виправдали. І сьогодні ми бачимо на місцях представників центральної влади, які не можуть зрозуміти ні душі, ні економіки, ні людей Волині», – вважає Вячеслав Рубльов.

Крім того, він звернув увагу на фінансові виклики, які з’явилися перед громадами в результаті децентралізації, а також – через пандемію коронавірсу.

«Перед нами серйозний виклик: відкинути всі речі, які нас роз’єднували і поставити єдиний пріоритет – перемога Волині», – підсумував виступ народний депутат.
ІГОР ПАЛИЦЯ: «СПРАВЖНЯ ВЛАДА – НА МІСЦЯХ»

Лідер партії «ЗА Майбутнє» Ігор Палиця розпочав виступ із причин, чому виникла потреба створювати окрему партію. Основною із них назвав некомпетентність центральної влади та шкоду від втручання у життя регіонів столичних чиновників.

«Вони приїхали, вийшли подивитися на плакат, де написано, що тут буде збудована школа чи садок, і поїхали знов до себе. До бюджетів, які звикли освоювати. А ви виграєте вибори, станете керівником ОТГ, захочете щось збудувати для громади, але не вийде. Бо виявиться, що земля вже роздана Держгеокадастром, на який не впливає обласна рада чи міська. Де сидять якісь хлопчики зі Львова і за бабки роздають землі. Або будете ламати голову, як покращити місто, а раптом посеред центру виросте житловий комплекс на 20 поверхів. І ви не давали дозволу, але ні на що не зможете вплинути. Бо ДАБІ в Києві цей дозвіл продав», – розповів Ігор Палиця.

Не оминув і теми об’єднання з колишніми політичними опонентами.

«У цьому залі – мій колега Степан Івахів, з яким ми сварилися просто на смерть. Але вчасно зупинилися, поговорили, щоб з’ясувати причини, чого ж сваримось. І виявилося, що різниця між нами – тільки в назві партій, які ми підтримували, а цілі і завдання у нас – ті самі. І тепер ми крок за кроком стаємо друзями», – зауважив Палиця.

Також він поділився враженнями від поїздок іншими містами України.

«Ми летіли в Запоріжжя, я виглянув з літака, а міста – не видно. Місто – під хмарами диму. Я не був у Запоріжжі років 25 і не повірив своїм очам: небо – різнокольорове. Із кожного заводу – дим іншого кольору. Я запитував у місцевих, чому вони це терплять. А вони у відповідь: а який вихід? Люди сприймають ситуацію, в якій живуть, як безвихідь. Але ж вихід є. Просто обрати мером не людину Ахметова знову, а того, хто поставить лічильники на труби і буде штрафувати Ахметова за викиди в повітря», – розповів Ігор Палиця.

Серед завдань лідер партії виокремив залучення інвестицій та розвиток бізнесу.

«Мені говорять, що така риторика – про інвестиції і умови для бізнесу – не для місцевих виборів. Що це компетенція центральної влади. Але я пропрацював багато років і знаю: справжня влада – на місцях. Там – тимчасові люди, які протримаються ще місяць-два, не більше. Тому наше наступне завдання – вибори до Верховної Ради», – окреслив плани Палиця.
СТЕПАН ІВАХІВ: «ВОЛИНЬ – НАШ ЦЕНТР»

Можна багато говорити про соціально-економічні показники розвитку держави чи якогось окремого регіону, але чесним, на думку народного депутата від ковельського округу Степана Івахіва, є лише один показник.

«Я знаю, що багато зробив за ці роки, будучи депутатом. Але кожного разу, коли зустрічаюся з людьми на окрузі, мене мучить одне питання: чого люди не кажуть, що жити стало краще? Я точно знаю, що старався, вкладав сили і ресурси, але цього мало. Я не художник, не романтик, я – людина прагматична і знаю одне: краще буде, коли в гаманці кожного волинянина буде більше грошей. І поки цього немає, я не можу говорити про результати роботи. Тільки про те, що я – старався», – поділився своїми висновками Івахів.

Народний депутат переконаний: Волинь стане центром потужного руху «ЗА Майбутнє».

«Амбіції правлять прогресом. Тому я – тут, в цій компанії. Бо в мене є амбіції, і я вірю, що саме з вами, з людьми, які сьогодні в цій залі, ми досягнемо неймовірних результатів. Успіху досягає той, хто впевнено і командно біжить до цілі. Волинська команда покаже найкращий результат. Не просто вищий на кілька балів, а просто недосяжний для інших. Щоб усі розуміли, що наш центр є, був і буде на Волині!» – закликав депутат.
ІРИНА ВАХОВИЧ: «29 РОКІВ «НЕ СКЛАЛОСЯ»

На другій панелі форуму до слова запросили представників місцевого самоврядування. Першою – голову Волинської обласної ради Ірину Вахович.

«Волинь має все для розвитку. Природні ресурси, хороше географічне розташування, працьовитих і мудрих людей. Але чомусь 29 років «не складається». І я поділюся своїми міркуваннями чому. Перша причина – ми втратили конкурентоспроможність нашої країни. На мою думку, конкурентоспроможність вимірюється інноваціями. А вони з’являються завдяки вкладенням коштів в наукові дослідження та розробки. Наша країна – це країна, яка в історії перша збудувала ракетні двигуни, яка розвивала авіаційну та космічну промисловість. Але ми цю конкурентну перевагу втратили. Наведу цифри. До 2003 року частка витрат на науку становила від 1 до 1,5% ВВП, а зараз це – 0,5%», – розповіла Ірина Вахович.

Вона назвала й інші причини: це незадовільне середовище для ведення бізнесу, а зокрема – відсотки для кредитів, які вищі, ніж можлива рентабельність. Також – низька заробітна плата і відсутність робочих місць.

«Робити перший крок треба знаючи, яким буде наступний і загалом кінцева ціль. Це як застібати сорочку. Якщо застібнеш перший ґудзик неправильно, хай як би ти потім не старався, результату не буде. Сьогодні ми робимо перший крок – формуємо команду, і від цього багато залежить», – впевнена Ірина Вахович.
ІГОР ПОЛІЩУК: «ПРАВИЛЬНІ РІШЕННЯ НЕ ЗАВЖДИ ПРОСТІ»

Радник Луцького міського голови Ігор Поліщук, який буде змагатися за посаду мера від партії «ЗА Майбутнє», розповів про те, як через бездіяльність столичної влади зростає роль відповідальності керівників на місцях.

«Наша команда – це люди, які знають, які рішення потрібно ухвалювати для того, щоб місто розвивалося. Але головне – готові це робити. Бо правильні рішення не завжди бувають простими. На таку позицію здатні тільки ті, хто справді небайдужий до долі громад і вболіває за їхнє майбутнє», – зауважив Ігор Поліщук.

Показовою, на його думку, виявилася ситуація із поширенням епідемії коронавірусу. У той час, коли в Києві «був повний параліч, Волинь стала областю, яка підготувалася найкраще».

«Сьогодні у команді «ЗА Майбутнє» в Луцьку – люди різного віку, різного роду занять, різних професій, з різним життєвим досвідом. Але це люди, які хочуть бачити Луцьк успішним. Керівники лікарень, підприємці, які дають роботу сотням лучан, ветерани АТО, соціальні працівники – люди, які знають, що таке людська біда. Майстри спорту міжнародного класу, які допомагають дітям стати успішними. Фінансисти та економісти, лідери громад, які приєдналися до нашого міста. Керівники стратегічних для міста комунальних підприємств. Усі вони – люди, які добре знають, що робити для того, щоб наше місто було успішним», – запевнив Ігор Поліщук.
ІГОР ЧАЙКА: «ЛЮБИТИ КОВЕЛЬ У СОБІ»

Кілька днів тому ковельський журналіст Ігор Чайка заявив, що буде балотуватися на посаду міського голови. Його поява на форумі означала, що йде на вибори не сам, а з серйозною підтримкою.

«Ковельчани бачать, як від виборів до виборів змінюються таблички на кабінетах, лунають одні і ті ж порожні обіцянки, а Ковель і далі розвивається як тихе провінційне містечко, де на зміни можна чекати десятки років. І вони настільки не вірять цим обіцянкам, що на минулих виборах лише 38% виборців скористалося своїм правом волевиявлення. Долю посади мера вирішило 5,5 тисяч голосів. І це – для майже 70-тисячного міста!» – розповів Ігор Чайка.

Він запевнив, що вболіває за долю рідного міста і дуже хоче бачити успішними не тільки столицю і міста-мільйонники, а й у тому числі – Ковель.

«Головне – полюбити Ковель в собі, а не себе в Ковелі, – каже Ігор Чайка.
БОРИС КАРПУС: «МАЄШ СИЛУ – БЕРИ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ!»

Борис Карпус буде балотуватися на посаду міського голови Нововолинська. Каже, що дуже хоче змінити стереотипи, які склалися у волинян про це місто.

«Через п’ять років у кожній школі Нововолинська буде потужний спортивний комплекс. Наші діти повинні мати, де проводити час. Наші вулиці будуть мати освітлення і відеоспостереження. Я не хочу і надалі чути, що Нововолинськ – це місто бандитизму і наркоманії», – зауважив він.

Маючи можливість, натхнення, силу і енергію, людина зобов’язана брати на себе відповідальність, переконаний Борис Карпус. Пояснює: саме тому вирішив приєднатися до команди і реальними справами виборювати Нововолинську краще майбутнє.
ДО РОБОТИ!

Підбивати підсумки форуму на сцену знову запросили Ігоря Палицю. Та користуючись нагодою на останні настанови, лідер партії вирішив поговорити про нагальне: загострення ситуації через коронавірус.

«Зараз важливо взяти цю тему під контроль. Ми повинні подумати не тільки про обласну лікарню, а й про решту медичних закладів по всій Волині. Забезпечити киснем. Збільшити кількість лабораторій, щоб мати можливість вчасно робити тести. Тоді це буде ніяка не епідемія, тоді ми просто будемо лікувати хворих. А коли впораємося з цією проблемою, тоді будемо будувати школи, садочки, спорткомплекси», – порадив Палиця представникам громад Волині.

«Ми переможемо цю біду і здолаємо решту проблем. І біду економічну, і біду хабарників та крадіїв, і всю ту біду, яка 29 років керує цією країною. У нас все вийде. Пам’ятаєте, як в жарті про виграшну лотерею? Ви хоч раз купили квиток, щоб розраховувати на перемогу? Ми з вами нарешті робимо крок, щоб виграти. Але для нас це буде не лотерея, а чіткий результат. Коли виграємо цей квиток, там точно не буде нуль чи якась незначна цифра. Як сказав Степан Івахів, наша цифра на Волині буде відповідати нашим амбіціям!» – такими словами Ігор Палиця завершив форум партії «ЗА Майбутнє» на Волині і ще раз закликав усіх до активної роботи.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus