USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Проблем на десятки мільйонів: Волинська обласна дитяча лікарня потребує ремонту

18 Січня 2021 22:10
Аварійні ліфти та відсутність альтернативного джерела живлення: у Волинській обласній дитячій лікарні після реорганізації виявили проблеми, на які роками закривали очі. Для того, аби усе владнати, необхідно віднайти не один десяток мільйонів.

Волинське обласне територіальне медичне об’єднання захисту материнства і дитинства утворили минулоріч шляхом об’єднання перинатального центру із дитячою лікарнею. Заразом виникли й проблеми, йдеться в сюжеті телеканалу «Аверс». Йдеться саме про приміщення Волинської обласної дитячої лікарні.

Як розповідає генеральна директорка комунального підприємства Ірина Горавська, все нові виклики постають чи не щодня. Й залагоджувати ці проблеми потрібно негайно.

«Відсутнє альтернативне джерело живлення, абсолютно відсутнє в дитячій лікарні – його немає. Є на перинатальний, можливо, підключимо ще й неонатальний, але от на великий корпус, на шостий поверх, там, де дев’ять операційних, на реанімацію немає, – констатує очільниця медичного об’єднання. – Всі роки вони так працювали».

Чому цієї проблеми не залагодили раніше – невідомо. Схоже, не вбачали у цьому необхідності, бо екстремальних ситуацій не виникало, каже Ірина Горавська. Утім нещодавно пролунав, так би мовити, перший дзвіночок. Благо, діток вдалося поспіхом перевезти у приміщення перинатального центру, й нещасного випадку не трапилось.

Ірина Горавська наголошує: якщо одного разу лиха не сталося, ніхто не може гарантувати, що так буде й надалі. Тож, аби зменшити ризики, необхідно цю проблему ліквідувати.
Також Ірина Горавська розповідає, що у медзакладі, який, до слова, має шість поверхів, ще десять років тому закінчився термін експлуатації ліфтів. Попереднє керівництво з тих пір щороку проводило пересертифікацію, на яку витрачали по 100 тисяч гривень на кожен підйомник, аби їх й надалі можна було використовувати. Та остання сертифікація завершується вже у першому кварталі цього року.

«Волиньліфт» сказав, що далі проводити пересертифікацію тих ліфтів не буде, навіть за умови, що ми їм заплатимо по 100 тисяч. Тому що вони вже не підлягають ніякому ремонту, вони вже не можуть їх ніяк до купи звести, щоб вони їздили, бо вони вже дуже небезпечні. А із зупинкою цих ліфтів потрібно зупиняти лікарню», – пояснює гендиректорка КП.

Тому нині необхідно негайно віднайти кошти на встановлення нових ліфтів, переконана Ірина Горавська. До слова, після реорганізації у дитячій обласній лікарні створили неонатальний центр – відділення для новонароджених та недоношених діток. Наразі тут триває ремонт, на який вже освоїли 7 млн грн. Однак, аби повністю завершити роботи, треба ще 15 млн грн.

«І це негайно треба робити, тому що діти знаходяться зараз в неналежних умовах. Вони переведені в загальний корпус на п’ятий поверх у відділення хірургії, де недоношені і новонароджені перебувати не можуть», – наголошує Ірина Горавська.

Нагадаємо, згідно з медичною реформою, а саме її другим етапом, медичні заклади фінансуються Національною службою здоров’я України. Лікарні укладають договори на відповідні пакети послуг. Ці пакети послуг не передбачають витрат на ремонтні роботи, встановлення нових ліфтів або ж на альтернативне живлення. Тож кошти спробують відшукати в обласному бюджеті.

«Я би хотів звернути на це увагу. Напевно, це найбільш гарячі питання, які ми маємо вирішити, бо завтра чи післязавтра зробити це буде неможливо, – коментує голова Волинської обласної ради Григорій Недопад. – Треба робити його сьогодні».

Усі ці питання залагоджуватимуть на засіданнях Волинської обласної ради, коли і формуватимуть остаточний бюджет 2021 року. Бо ж, за новим законодавством, із обласної казни необхідно ще й забезпечити оплату комунальних послуг для медзакладу. До слова, обласне дитяче медоб’єднання лише на ці витрати у 2021 році потребує 18 млн грн.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Людина Показати IP 19 Січня 2021 08:39
А чого ж раніше на дитячу лікарню не виділялись кошти????? Якщо установі майже 40років то вона без фінансування ще добре виглядає!!!!
Петро Показати IP 20 Січня 2021 01:47
А до цього часу неонатального центру з реанімацією новонароджених не існувало. Навіщо ця брехня. І взагалі раніше треба було виділяти кошти на ремонти.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus