USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Проект держбюджету у Луцьку назвали «проектом знищення самоврядування»

10 Жовтня 2017 09:50
Понад 70 мільйонів з міського бюджету наступного року доведеться додатково витратити, якщо нардепи затвердять новий держбюджет – під загрозою опиняться ремонтні роботи у школах, дитсадках та лікарнях міста.

Про це йшлося під час оперативної наради у виконувача повноважень Луцького міського голови 10 жовтня.

Виконувач повноважень міського голови Григорій Пустовіт зауважив, що проект держбюджету, який готують на наступний рік – це «проект знищення місцевого самоврядування». Так, якщо органам місцевого самоврядування делегують повноваження, повинна відбуватися передача фінансового ресурсу. Втім, за інформацію, яку зараз озвучують, з місцевого бюджету доведеться витратити 70 мільйонів гривень на оплату пільг житлово-комунального господарства. Серед статей фінансового ресурсу, які передають органам місцевого самоврядування, лише 5% рентної плати за видобування нафти і газу (хоча у Луцьку не видобувають цих корисних копалин) та єдиний податок платників 4 групи, тобто сільгоспвиробників.

«Ви хочете забрати 70 мільйонів з ремонту шкіл, доріг, лікарень, закупівлі нового обладнання і кажете «використовуйте 5% від видобутку нафти і газу». Якби ми були Абу-Дабі, тоді так, але в нас газі нафту не видобувають», - обурився Григорій Пустовіт.

Також складнощі створили місту новим законом про допомогу органам місцевого самоврядування. Тепер для того, щоб фінансово підтримати комунальні підприємства, потрібно буде щоразу звертатися в АМКУ, який надає відповідь, наприклад, протягом чотирьох місяців. Раніше таку допомогу можна було затверджувати під час сесій міськради.

Також він зауважив, що у міста забиратимуть наступного року 47 мільйонів реверсної дотації на збиткові села та громади. Це поставить під загрозу виконання багатьох програм. Він запевнив, що міська влада вийде з ситуації, але наступний рік буде дуже складним у містах по всій Україні. Він зазначив, що вірить в здоровий глузд нардепів, які не затвердять такий проект держбюджету і звернеться до представника Луцька Ігоря Лапіна та всіх нардепів-волинян з закликом не голосувати за такий бюджет, коли ігноруються інтереси органів місцевого самоврядування і їх ставлять в ситуацію виживання.

Григорій Пустовіт зазначив, що міська влада почала створювати комфортну зону для лучан і висловив сподівання, що у держбюджет внесуть зміни, які допоможуть місту вижити.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus