USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 42.65 42.95
  • PLN 9.76 9.94

«Прогнозується важка хвиля грипу». Сімейна лікарка з Луцька розповіла, як не захворіти

4 Жовтня 2020 18:26
Сезон грипу та ГРВІ восени – звичне явище в наших реаліях. Однак цьогоріч пік гострих респіраторних вірусних інфекцій та грипу співпадатиме в часі з другою хвилею поширення коронавірусу в Україні.

Як убезпечити себе та не захворіти, розповіла телеканалу «Аверс» сімейна лікарка Луцького центру первинної медичної допомоги №1 Оксана Змій.

Насамперед вона відзначила, що, звісно, попри пандемію COVID-19, грип і ГРВІ ніхто не відміняв.

«Восени, зимою і ранньою весною прогнозуються сезонні спалахи ГРВІ та грипу. Не можна сказати, що цього року спалахи будуть меншими, тому що ми використовуємо індивідуальні засоби захисту. На жаль, зараз збільшується кількість людей, які хворіють ГРВІ. Також прогнозується важка хвиля грипу, адже можливе накладення захворювань коронавірусною інфекцією та грипом. Тобто людина одночасно може заразитися і коронавірусом, і грипом. І грип, І ГРВІ, і коронавірус – це респіраторні вірусні інфекції», – сказала лікарка.

Та додала, що, аби мінімізувати ризики, потрібно постійно використовувати засоби захисту проти COVID-19, зокрема одягати маску чи респіратор у приміщеннях і місцях масового скупчення людей, дотримуватися соціальної дистанції в півтора метри, мити руки з милом, користуватися антисептиками тощо. Оксана Змій звернула увагу: якби волиняни не дотримувалися маскового режиму, не виключено, що хворих на коронавірус було б значно більше.
Як зауважила лікарка, особливо небезпечними є ускладнення хвороби, тому сімейні лікарі закликають громадян робити щеплення від грипу протягом жовтня-листопада, адже імунітет формується протягом трьох-чотирьох тижнів. Вакцину можна буде придбати в аптеках.

«Вакцина значною мірою захищає від ускладнень, викликаних грипом. Тому навіть якщо вакцинована людина захворіє, вона перенесе грип у легкій формі, – зазначила Оксана Змій. – Людина, яка, скажімо, перехворіла коронавірусом, потенційно теж може захворіти грипом. Треба зважати на стан пацієнта після COVID-19. А рішення про те, чи потрібно йому вакцинуватися від грипу, повинні спільно приймати пацієнт і його сімейний лікар. Потрібен індивідуальний підхід».

Передусім зробити щеплення проти грипу лікарка рекомендувала дітям (їм можна робити щеплення від шести місяців) і особам віком понад 65 років, які часто мають хронічні захворювання (серцево-судинні хвороби, цукровий діабет, гіпертонія тощо). «Відповідно до досліджень, люди після 65 років, які мають щеплення проти грипу, на 37% рідше потрапляють до палат інтенсивної терапії, тобто грип у них протікає в значно легшій формі. Також не потрібно забувати, що супутні захворювання значно ускладнюють перебіг як грипу, так і коронавірусної інфекції. Звичайно, дуже важливо вакцинуватися людям, які часто контактують з іншими особами, наприклад продавцям, учителям, журналістам, вихователям дитячих садків».

Лікарка акцентувала, що питання вакцинації проти грипу потрібно піднімати на загальнодержавному рівні, адже йдеться, зокрема, і про фінанси, бо пацієнти, які вирішать щепитися, будуть змушені купувати вакцину за свої гроші. «Думаю, вчителі та вихователі дитячих садків охочіше робили б щеплення за державні кошти. Було б менше відмов. Таким чином забезпечувався б теж певний прояв турботи держави про своїх громадян», – сказала Оксана Змій.

Вона наголосила, що при перших проявах захворювання, наприклад застуди, необхідно негайно телефонувати своєму сімейному лікарю, а не займатися самолікуванням. «Я б не радила відразу купувати антибіотики, адже вони на вірус не діють. Тим більше не варто вживати антибіотики для профілактики. Радьтеся зі своїм сімейним лікарем, який фахово надасть консультацію, дбайте про повноцінне харчування, займайтеся фізичною активністю і гуляйте на свіжому повітрі», – порадила лікарка.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus