USD 39.62 39.90
  • USD 39.62 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Програвши за півроку всі суди, Гунчик таки підписав дозволи «Волиньприродресурсу»

2 Січня 2018 16:29
Півроку судової тяганини, численні звернення та навіть акції протесту знадобились для того, аби голова Волинської ОДА Володимир Гунчик зрештою підписав розпорядження про надання дозволу на розроблення проекту землеустрою для відведення земельних ділянок на клопотання КП «Волиньприродресурс». Документи були готові ще в липні 2017 року, проте посадовець вперто відмовлявся підписувати їх. Навіть коли суд визнав його дії протиправними, ОДА подала апеляцію, яку, зрештою, теж програла.

Про це йдеться на офіційному сайті Волинської обласної ради.

Землі потрібні комунальному підприємству під видобування торфу. Йдеться про земельні ділянки державної власності земель запасу водного фонду на родовищах Велике Багно (274,4 га) та Коза-Березина (300 га).

Землі будуть використовуватися для видобування торфу, придатного для виробництва брикетів, приготування компосту та в якості ґрунту торф’яного. Спецдозволи на користування цими ділянками КП "Волиньприродресурс" отримав ще 2 лютого 2017 року. До липня були зібрані всі необхідні документи і в ОДА подані клопотання про надання дозволу на розроблення проекту землеустрою. Але конструктивної співпраці комунального підприємства з виконавчою гілкою влади через особисті амбіції голови ОДА налагодити не вдалося. Тому юристи КП "Волиньприродресурс" були змушені звертатися до суду.

Волинський окружний адміністративний суд визнав протиправним рішення голови Волинської обласної державної адміністрації Володимира Гунчика, яким відмовлено у наданні дозволу на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельних ділянок в постійне користування для видобутку торфу.
ОДА подала апеляцію до Львівського апеляційного адміністративного суду, однак програли й цю справу, бо у Львові рішення суду першої інстанції залишили без змін.

Постановою суду голову ОДА зобов'язане підписати розпорядження, згідно з клопотаннями КП "Волиньприродресурс". Судові рішення Володимир Гунчик виконав лише 28 грудня 2017 року.
Зауважимо, що нинішні розпорядження стосовно торфовищ в користь "Волиньприродресурсу" дають перспективи на покращення ситуації й для ДП "Волиньтоф". Обидва підприємства уклали договір про надання послуг. Йдеться про виконання з допомогою технічних засобів ДП "Волиньторф" болотно-підготовчих робіт та видобування торфу на родовищах, на користування якими "Волиньприродресурс" отримав спецдозволи.

Радник голови обласної ради Веніамін Туз вважає, що рішення суду є підтвердженням того, що і обласна рада, і КП "Волиньприродресурс" рухаються в правильному напрямку у використанні надр. Він впевнений, що виконавча влада області повинна якщо й не сприяти в розвитку "Волиньприродресурсу", то принаймні не заважати його діяльності: "На жаль, на рівні виконавчої гілки влади не виробилася політика користування покладами торфу, міді, бурштину, як такого ресурсу, що має працювати на покращання життя всіх волинян. Обласна рада та ОДА повинні спільно працювати в цьому напрямку. Не просто збирати наради по понеділках у голови ОДА. Ми повинні рухатися вперед і бути господарями на своїй землі", - підкреслив радник голови обласної ради.
Що заважало Володимиру Гунчику підписати відповідні документи ще у липні 2017 року, а не доводити справу до піврічної судової тяганини – невідомо. Проте своїми діями чиновник заблокував роботу ДП «Волиньтороф», а Волинь втратила сотні мільйонів гривень. Через дії голови ОДА до акцій протесту неодноразово вдавалися працівники ДП "Волиньторф".
Реагуючи на ситуацію, голова обласної ради Ігор Палиця зробив офіційну заяву до управління СБУ у Волинській області стосовно дій голови ОДА. "Я вважаю, що голова ОДА здійснює диверсію. Ця людина працює не на Україну, не на благо народу, не на Президента. Впевнений, що Глава держави не знає, що відбувається на Волині", - зауважив голова облради.
Зі слів Ігоря Палиці, область вже втратила через це сотні мільйонів гривень – попри підвищення ціни на торф та готовність представників інших областей його купувати, підприємство не може його продавати, тому що не має торфу. Він закликав СБУ відреагувати на ситуацію, що склалася.
До начальника управління СБУ у Волинській області Юрія Фелонюка з депутатським запитанням звертався і депутат облради, директор КП "Волиньприродресурс" Василь Столяр. "Виконавча влада в області, на чолі з головою ОДА Володимиром Гунчиком блокує роботу ДП «Волиньторфу», бо не погоджує видобуток торфу. Суд визнав протиправним дії Гунчика та ухвалив скасувати його незаконне розпорядження. Якщо він такі не надасть згоди на видобуток торфу, то через рік підприємство розвалиться.

Тому запитання до Юрія Фелонюка:чи не вбачаєте в діях Гунчика умислу заподіяння економічної шкоди. А також його дії можна розцінити як державну зраду, за що має настати покарання від 12 до 15 років. А якщо підприємство занепаде, то це можна кваліфікувати, як диверсію. Прошу це питання вивчити, перевірити та дати мені відповідь", - вимагав депутат.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 9
експерт Показати IP 2 Січня 2018 17:05
Єдине, що зробив, перебуваючи на посаді голови ОДА - підмахнув папірець. Скільки це коштувало: 100 вагонів цементу, 1000 т. металу, мільйон т. пшениці??? Що заважало йому це зробити зразу? Скупий, тупоголовий полішук. А скільки було нервів, скільки крові спалив людям, скільки приніс економічної біди?! Невже треба бути таким твердолобим, жорстоким, щоб цього не розуміти?! Не розумію логіки: Гунчик і така посада? Загальмував прогрес на 20 років. Марнував в кабінеті повітря. Не завів в область жодної гривні інвестицій. Згадайте Клімчука, який став перед волинянами на коліна? Він кожен раз повертався з Кабміну і за ним їхали в область гроші. Збудовані гроші, зрушення після 11 років будівництва перинатального центру, школи і лікарні в районах... Гунчик, тікай нах з області, якщо залишилась хоч крапля совісті...
К. лучанин до експерт Показати IP 2 Січня 2018 18:27
Не можу не погодитись бо слідкую за життям ВОЛИНІ! Так стисло реагую на пост і ставлю + .
Андрій Показати IP 2 Січня 2018 17:23
Є Закон про відшкодування збитків заподіяних підприємству.Нехай компетентні органи просто виконають свою функцію.А то у нас так повелося,що людина яка поцупила цукерку в супермаркеті отримує покарання в кілька років ув'язнення,з обовязковим піаром правоохоронних органів про вчинення ними подвигу...
Вчитель Показати IP 2 Січня 2018 17:41
А в нього ніколи не було совісті. У нього маразм, в голові баба Яга з прес-центру. Маючи все .... всіх зрадив. Як не соромно?
урок Показати IP 2 Січня 2018 18:10
За шматок кишки сім миль пішки
К.лучанин Показати IP 2 Січня 2018 18:17
Судовий збір ГУНЧИК нехай заплатить із власної кишені, а не з бюджетних коштів! Гунчик особисто допустив цю тяганину . Волині завдано мільйонні збитки, з вини оцього гунчика. А раз так, то нехай компенсує ці збитки власним коштом. Арештувати майно гунчика і виставити на аукціон , на продаж. Він багато набашляв у БОГДАНІ (ЛуАЗі) разом із синулею. Він є не такий "розумаха" насправді, як видає себе! Просто має гниле нутро, на ЛуАзі це особливо проявлялось.
Автозавод Показати IP 2 Січня 2018 18:29
Т?пий, впертий ко?ел. Ніякого співчуття до людей, де воно росло - таке нещастя? На яких ядовитих землях?
лучанка Показати IP 2 Січня 2018 20:53
Або в долю не взяли, або жаба давить, або одне й друге: сам не гам і комусь не дам. А скільки таких чиновників по всій Україні!!! Якою мітлою їх вимітати?
Василь Показати IP 3 Січня 2018 05:15
Може я щось не розумію? На опублікованих документах печатка є, а підпису немає. То він підписав чи ні?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus