USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Суд визнав протиправним рішення Гунчика щодо «Волиньприродресурсу»

11 Жовтня 2017 17:45
Питання блокування головою ОДА Володимиром Гунчиком роботи КП «Волиньприродресурс» вирішили у судовому порядку. Суд визнав дії посадовця та Волинської ОДА незаконними та зобов’язав надати дозволи на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельних ділянок в постійне користування для видобутку торфу для КП «Волиньприродресурс».

Так, Волинський окружний адміністративний суд 11 жовтня постановив повністю задовольнити адміністративний позов КП «Волиньприродресурс» Волинської облради до Волинської ОДА про визнання протиправними та скасування рішень, - повідомляють у прес-службі обласної ради.

Суд визнав протиправним та скасував рішення Волинської ОДА, оформлені листами від 16 та 22 серпня цього року про відмову у наданні КП «Волиньприродресурс» дозволів на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельних ділянок в постійне користування для видобутку торфу.

Суд зобов’язав облдержадміністрацію надати КП «Волиньприродресурс» дозволи на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельних ділянок в постійне користування для видобутку торфу відповідно до клопотань комунального підприємства № 85 та 86 від 10 липня та № 95 від 20 липня.

На користь КП «Волиньприродресурс» присудили судовий збір у сумі 4800 гривень за рахунок бюджетних асигнувань Волинської ОДА.

Йдеться про ділянки «Велике Багно» та «Коза-Березина», на які КП «Волиньприродресурс» отримало від Державної служби геології та надр України спеціальні дозволи на користування надрами на родовища торфу.


Нагадаємо, проблеми з виділенням землі під видобування торфу на Волині існують понад три роки. Питання не вирішується й для ДП «Волиньторф». Керівництво державного підприємства відверто звинувачує в цьому Волинську ОДА та її очільника персонально.

Риторика Володимира Гунчика зводиться до посилання на статтю 150 Земельного кодексу України, оскільки частина земельного фонду має статус особливо цінних земель і користування ними здійснюється за погодженням з Верховною Радою України. В той же час, ОДА ігнорує Кодекс України "Про надра, яким передбачено, що «Землевласники і землекористувачі в межах наданих їм земельних ділянок мають право без спеціальних дозволів та гірничого відводу видобувати корисні копалини місцевого значення і торф загальною глибиною розробки до двох метрів».

Зі слів директора ДП «Волиньторф» депутата облради Івана Киричика, дискусії та переписка ДП «Волиньторф» з ОДА є безуспішними. Голова ОДА блокує виділення землі під видобування торфу державному підприємству і цим може спровокувати ситуацію, коли підприємство не матиме на чому працювати. Сотні людей ризикують залишитися без роботи. Іван Киричик наголошує, що в законодавстві нема заборони експлуатації особливо цінних земель, тому в інших областях України на них спокійно видобувають торф.

В день 15 сесії обласної ради представники ДП «Волиньторф» провели акцію протесту біля головної адмінбудівлі області. В ній взяли участь 300 працівників. Пізніше в офіційному прес-релізі ОДА, опублікованому в газеті «Волинь-нова», цих людей назвуть «натовпом».

Між тим, у сесійній залі директор підприємства, депутат облради Іван Киричик, цитуючи офіційну переписку з ОДА, заявив, що голова ОДА не погоджувався підписувати земельні документи для «Волиньторфу», бо пріоритети в області на видобування корисних копалин - для КП «Волиньприродресурс»! Але робота й цього підприємства блокується. Пан Киричик нагадав, що обидва підприємства уклали договір про надання послуг. Йдеться про виконання з допомогою технічних засобів ДП «Волиньторф» болотно-підготовчих робіт та видобування торфу на родовищах, на користування якими «Волиньприродресурс» отримав спецдозволи.

Тому, нинішнє рішення суду стосовно торфовищ в користь «Волиньприродресурсу», дає перспективи й на покращання ситуації й для ДП «Волиньтоф».

Нагадаємо, що керівництво обласної ради та КП «Волиньприродресурс» неодноразово заявляли про відсутність співпраці з виконавчою гілкою влади не тільки у питаннях виділення землі. Влітку цього року підприємство намагалося зареєструвати договір про спільну інвестиційну діяльність за участю іноземного інвестора, але отримало відмову управління розвитку, інвестицій, європейської інтеграції Волинської обласної державної адміністрації у здійснені державної реєстрації договору. Цю відмову також вдалося оскаржити у Волинському окружному адміністративному суді.

Суд визнав відмову управління ОДА протиправною і зобов’язав здійснити державну реєстрацію договору на здійснення інвестиційної діяльності.

Радник голови обласної ради Веніамін Туз вважає, що рішення суду є підтвердженням того, що і обласна рада, і КП «Волиньприродресурс» рухаються в правильному напрямку у використання надр. Він вважає, що виконавча влада області повинна якщо й не сприяти в розвитку «Волиньприродресурсу», то принаймні не заважати його діяльності: «На жаль, на рівні виконавчої гілки влади не виробилася політика користування покладами торфу, міді, бурштину, як такого ресурсу, що має працювати на покращання життя всіх волинян. Обласна рада та ОДА повинні спільно працювати в цьому напрямку. Не просто збирати наради по понеділках у голови ОДА. Ми повинні рухатися вперед і бути господарями на своїй землі», - наголосив радник голови обласної ради.

Отже, сьогоднішнє рішення суду допоможе покласти край блокуванням роботи «Волиньприродресурсу» з боку голови ОДА Володимира Гунчика та затягуванням з надання ділянок для видобування торфу. Попри те, що посадовець своїми діями ледве не довів до банкрутства ДП «Волиньторф», ігноруючи протести працівників підприємства, феміда тепер зобов’язала облдержадміністрацію виділити ділянки.

Нагадаємо, на те, що волинські чиновники перешкоджають роботі державного підприємства «Волиньторф» звертала увагу народний депутат Ірина Констанкевич.

Голова профспілки ДП «Волиньторф» Аліна Базарнова повідомляла, що зараз у розпорядженні «Волиньторфу» є близько 12 гектарів земель, що становить менше 50 %, необхідних підприємству для нормальної діяльності. Загалом необхідно 400 гектарів.

Про те, що Волинська ОДА блокує надання ділянок для видобування торфу, неодноразово повідомляли депутати облради.

Нагадаємо, керівник КП «Волиньприродресурс» Василь Столяр під час сесії облради повідомляв, що усі спроби домогтися виділення землі у Волинської ОДА для видобутку корисних копалин закінчуються постійними відмовками та відписками. Зокрема, тяганина щодо виділення земель ДП «Волиньторф» триває вже три роки. Володимир Столяр емоційно зазначав, що у відповідь на звернення про виділення землі для «Волиньприродресурсу» Володимир Гунчик через 30 днів відповідає «злітайте у космос, потім на Юпітер, а потім зайдете до Кошарука».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
ОДА Показати IP 11 Жовтня 2017 18:00
Правильно! А то "старий мачо" дуже багато бере на себе.
житель Показати IP 11 Жовтня 2017 18:44
Нічого він не бере, а як пес виконує рішення хазяїна, хазяїн дав задачу збанкротити і зупинити він і виконує. А потім деякі ділки з його ж руки за безцінь зкуплять от тоді і будуть рішення і буде вільна земля а як не вистачить то і людей вишвирнуть з городів. Хіба не так він казав, " що з ним він прийшов з ним і в могилу піде". Пес служить до останнього.
Прылисне Показати IP 12 Жовтня 2017 00:09
Як це в постинге корыстування
гунчикк Показати IP 12 Жовтня 2017 10:37
так я старію.... от і мрію щось робити.... чи добре чи погане аби знали мене........

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus