USD 39.70 39.94
  • USD 39.70 39.94
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Прокуратура та громада судяться за майже 400 гектарів лісу на Волині

7 Травня 2022 06:35
На Волині не можуть поділити майже 400 гектарів лісу. Ці лісові насадження торік перейшли в комунальну власність Берестечківської громади. Нині обласна прокуратура подала до господарського суду позови, аби повернути ліс у державну власність.

Про це йдеться в сюжеті ТРК «Аверс».

Як розповідає представник Берестечківської міської ради Олег Якимчук, ці ліси раніше були колгоспними, потім їх передали під охорону Горохівському лісгоспу, а торік зареєстрували як комунальну власність громади.

«Коли ліси були під охороною Горохівського лісгоспу, проводили тільки вирубку, ніякого відновлення не було. Оскільки лісові насадження містилися на території громади, керівництво вирішило, щоб було б доцільніше розпоряджатися ними на розсуд громади. Ми зареєстрували право власності на ліси за Берестечківською міською територіальною громадою. І якщо будемо проводити якісь вирубки, то тільки відповідно до Лісового кодексу та матеріалів лісовпорядкування. Зараз ліси не зачіпаємо, хоча вже й зареєстрували право власності», – каже Олег Якимчук.
Натомість в обласній прокуратурі переконують, що землі з лісовими насадженнями належать до категорії виняткових земель, тому комунальними вони бути не можуть і під дію закону щодо комунальних земель за межами населених пунктів не підпадають.

«Прокурори будуть наполягати на тому, що ділянки є державною власністю, адже ці землі належать до категорії виняткових земель, які не можуть переходити в комунальну власність згідно із законом. Одразу зауважу, що таких позовів є 14. Вони стосуються земельних ділянок площею аж 385 гектарів», – зазначає речниця Волинської обласної прокуратури Наталія Мурахевич.

Вона додає, що розпоряджатися лісами мають лісгоспи, що належать державі, а не місцева влада: «Ці землі є державною власністю і перебувають у постійному користуванні державних лісогосподарських підприємств».

Однак у Берестечківській міськраді переконують, що перехід лісів у комунальну власність законний. «Ми подавали документи в державну реєстраційну службу. Навіть те, що ліси були зареєстровані без відмови, на підставі закону, вважаємо, свідчить, що законодавства не порушено», – впевнений Олег Якимчук.

Чиї ліси – вирішуватиме суд. Поки тривають підготовчі засідання.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
ОДІН. Показати IP 7 Травня 2022 10:41
Все має належати громадам.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus