USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.15 39.50
  • PLN 9.71 9.93

Промисли Луцького військового лісництва

10 Вересня 2014 08:16
“У лісі нічого не змінилося”, – б'ють на сполох активісти на Волині. Як було море несанкціонованих рубок, так і лишилося. “На документах пишуть одне, а в реальності – зовсім інше”.

Вистачило лише однієї поїздки, аби побачити кричущі факти “зловживань, марнотрацтва та халатності” з боку лісників. Близько двох тижнів тому Самооборона Майдану спільно із Правим сектором Волині зафіксували ряд порушень з боку Луцького військового лісництва. Як пояснює заступник керівника Центру протидії корупції Самооборони Волині Анатолій Сковера, “працівники, вищезгаданого лісництва організували, скажімо так, «легкий заробіток».


Так, активісти виїхали до Ківерцівського району, а саме у квартал 91; виділ 4,3 на площі 1,3 гектара біля села Жабка разом із комісією Концерну “Воєнремсервіс” Міноборони України. Було встановлено велику кількість порушень. Порушення та зловживання стосуються всіх відведених планових, санітарних та інших рубок. А саме:

Разом разом із працівниками “Воєнремсерсів” провели контрольні заміри вказаної ділянки. Виявилося, що розміри не співпадають із зазначеними у документах. Вони були більшими. Тобто на папері вказана певна кількість лісу, а де-факто його на місці значно більше. Куди дівається “лівий” ліс – питання. Самі ж працівники віськового лісництва заявили, що це, мовляв, помилка: прилади помилися із замірами ділянки.

На вищезгаданий ділянці зафіксована відсутність дров. Як правило, після рубок на кожній ділянці повинно залишатися близько 100 м куб. дров. Це – так звана, залишкова сировина. Проте жодних дров не було, а докуметнів на них лісник показати не міг.

Помітили активісти й відсутність відповідного маркування деревини. Тобто дерева, які знаходяться на межі виділу, не були промарковані. Так, неможливо точно виявити межі цієї ділянки. Окрім цього, активісти помітили досить багато механічних пошкоджень деревини. “Теоретично, такі пошкодення можуть бути цілеспрямованими, – коментує ситуацію Федір Хом’як, –Після пошкоджень деревина швидше псується, що дає шанс зрубати її раніше”.

Не оминула ока й велика кількість завислих дерев. Тобто дерева падали і вперлися на інші – сусідні. Теоретично їх би мали прибирати, натомість повалені дерева так і стоять незрушні. Зі слів активістів, це є порушенням техніки безпеки. Більше того, ліс виглядає недоглянтим і захаращеним.


Найбільше уваги привернули збитки заданого лісництва. Активісти дізналися про два кримінальних провадження, в яких фігурує Луцьке військове лісництво. Одне з них стосується вирізання лісоматеріалів у Ківерцівському районі. Як пояснює Анатолій Сковера, саме по собі це лісництво ніякого відношення до лісоматеріалів не має. Так, стало відомо, що працівники лісгоспу вирізали на території міста Ківерці дерево, яке маркуєтсья як “зелені насадження”. Вирізавши певну кількість лісопродуктів, працівники військового лісництва надали збитків на 1 мільйон 300 тисяч гривень.

Та це не єдині скелети, заховані у документах підприємства. Федір Хом’як каже, що у багатьох документах щодо продажу лісоматеріалів вказані підставні підприємці. Так, їм виписували “ділову” сосну та дуб за заниженими цінами. Схема дуже проста, – пояснює активіст, - стовбур дерева поділяють на три частини різного сорту. Найцінніша та, що у підніжжі стовбура і маркується як 1-й сорт. Але чомусь поза тим, що були зрубані немалі дерева, їх стовбури маркувалися з низу до верху 3-м сортом і продавали в рази дешевше.

Найбільш ласим для недоброзичливих по відношенню до лісу лісників є дуб. Активісти кажуть, що на дубах спеціально заздалегідь занижується на відведених ділянках висота дерева до 2-х метрів. Решта ж дерева на парперах просто не існує. Так, з реальних 1000 м куб. необлікованої продукції виходить 150м куб. “Правоохороним органам слід звернути свою увагу і на те, що ділова “сосна” відпускається по ціні, як дрова – за заниженими цінами.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 14
увч Показати IP 10 Вересня 2014 08:22
хе-хе... Зима на носу, однако. Скоро в том лесу не то что деревьев - травы сухой не останется. А активистам пора берданками запасаться, по нынешним реалиям опасные у них увлечения, да.
Лучанин Показати IP 10 Вересня 2014 08:51
)) не зря Петро перший казав що лісникам і таможні зарплати платити не треба бо всерівно будуть красти,поки одні майданять інші їб..ом не щьолкають))
Громадянин 777 Показати IP 10 Вересня 2014 09:02
А ви ще в Нові Червища Камінь-Каширського району з'їздіть, будь ласка!!!
зверніть увагу до Громадянин 777 Показати IP 10 Вересня 2014 11:13
так то там правий сектор і п..дить ліс!
Ваня Показати IP 10 Вересня 2014 09:22
Оце все читаєш,слухаєш,вже скоро голова лопне від цієї негативної іформації.Крадуть, кругом,корупція кругом. Господи, а коли вже вас хто зупинить.Та ж ви їх не зупиняєте, а допомагаєте, з вами поділяться і вони далі це роблять.Та накажіть хоч одного ,відрубайте руку,інші точно вже красти не будуть. В АТО їх всіх,автомати в зуби і на танки хай пруть,як роблять нашим діткам,тоді красти перехочеться їм.У насм корумповане все і зрушення до кращого нема і не буде.Хіба Путін атомну бомбу бахне,тоді вже буде кінець і багатству олігарам і корупції,тоді вже нажруться
лучанин до Ваня Показати IP 10 Вересня 2014 09:29
це ще все тількі починається скоро платити ще будем за право жити в країні олігархів,історія ходить по кругу ,колись називалось панщиною тепер назвуть якимось податком
Валерій Показати IP 10 Вересня 2014 09:25
Вішати порушників на вцілілих деревах і буде порядок.
Авторам статті Показати IP 10 Вересня 2014 11:52
Постановою КМУ заборонено проводи обміри по пнях, тобто якщо військове лісництво оскаржить перевірку вони виграють справу. Про те, що мають залишатись дрова після рубки вперше чую, це ж також кубатура яка рахується та вивозиться. Я нікого не захищаю, але на мою думку потрібно якісніше та аргоментованіше писати стадді в яких будь-кого в будь-чом звинувачують.
до Федір Хом’як Показати IP 10 Вересня 2014 11:54
Визначають сорт деревини не по тому чи це перший кусок від пня чи другий, а по товщині.
Волинянин Показати IP 10 Вересня 2014 13:17
Правий сектор і свобода хочуть підм'яти під себе лісову галузь, от і все, роботи мінімум ріж ліс і продавай) і працюватимуть по тих самих схемах, нвавіщо вигадувати щось нове)
Яяя до Волинянин Показати IP 10 Вересня 2014 13:49
Схеми не ті. Бо за їхнє (свободи і правого сектору) благо люди загинули. А чи за це вони боролися?
Волинянин Показати IP 10 Вересня 2014 13:57
Ватажкам ПР і свободи насправді всеодно до тих хто загинув, а слова то просто звук, піаряться лозунгами та вишиванками а суть то така сама)
До волинянина Показати IP 10 Вересня 2014 14:20
Так ця галузь і так вже під "Свободою". Але ж люди Батьківщини хочуть ще мати контроль,тобто якісь відкатики,бо в ДІДА навчилися.
граб Показати IP 11 Вересня 2014 10:36
Біда України в некомпетентності управління на всіх рівнях. На 5 каналі ведуча вірішує проблами АТО, популіст на Вашому сайті пише безграмотну професійну статтю, що вносить" мішанку" в голови людей.Кожен повинен робити те , що робить професійно, а редакція більш принципово відноситись до публікацій.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus