USD 39.60 40.00
  • USD 39.60 40.00
  • EUR 39.80 40.10
  • PLN 9.85 10.10

Проросійська секта АллатРа: що про неї відомо на Волині

2 Листопада 2023 18:05
Псевдорелігійна проросійська секта АллатРа, діяльність якої нейтралізувала Служба безпеки спільно з поліцією, мала свою філію і на Волині. Обшуки провели в шести регіонах України, в тому числі і на Волині. Серед її учасників та популяризаторів – ексочільник «Луцьктепла», колишній депутат міськради Рустам Дячук, волинська психологиня Лара Поліщук та чимало учасників, які залишаються в тіні.

1 листопада СБУ розпочала обшуки по всій Україні у членів новітньої релігійної секти, яка поширювала проросійські наративи та вірила в божество, біографія якого точно співпадала із життєписом російського диктатора Володимира Путіна.

Раніше до СБУ, РНБО та Мін'юсту з проханням перевірити діяльність АллатРи звернулась народна депутатка Інна Совсун, наголошуючи на тому, що організація здійснює антидержавну діяльність і на неї відкриті кримінальні провадження.

Що відомо про секту

Як повідомляє Еспресо, Рух АллатРа заснований в Україні донеччанами Галиною Яблочкіною (вона ж авторка книг під псевдо Анастасія Нових) і лікарем Ігорем Даниловим ще у 2014 році. Втім фактична діяльність розпочалась у 2010 році. Перед цим вони активно рекламували свою діяльність і промотували друковану літературу.

Упродовж 2016-2018 років до секти долучились нові прихильники у соціальних мережах та на поодиноких конференціях по різних містах України. Вже у 2019 році цей рух почав використовувати для реклами білборди, пресу, та ютуб-канал АллатРА-ТВ.

Самі про себе члени релігійної групи говорять як про міжнародний громадський союз, який діє поза політикою та поза релігією, які прагнуть застосувати свої найкращі якості на благо суспільства.

Втім релігієзнавці вказують на те, що це псевдонауковий деструктивний культ, спрямований на руйнування соціальних структур, культури, порядку, сім'ї, особистості та суспільства в цілому, який практикує приховане психологічне насильство над своїми послідовниками.

Сліди АллатРа на Волині

За різними даними, організація розпочала роботу на Волині у 2019 році. І ще кілька місяців тому організація активно замовляла зовнішню рекламу в Луцьку на бордах та громадському транспорті.
Секта має сторінку у Facebook, на якій ретранслює контент зі своїх великих каналів.
Сторінка малоактивна: попри дві тисячі підписників, дописи збирають по кілька лайків.

Те саме стосується і каналу на YouTube. Тут публікують відео, в яких розповідають про псевдонаукові теорії, релігію і відверті нісенітниці. За три роки тут опублікували 285 відео, найпопулярніше з яких зібрало близько однієї тисячі переглядів. Решта – одиниці.
На Волині організація налічує сотні учасників, проте більшість з них – непублічні та маловідомі.

Один з активних послідовників організації на Волині – колишній керівник «Луцьктепла» та ексдепутат Луцької міськради Рустам Дячук. Ще кілька місяців тому його сторінка у Facebook рясніла назвами та логотипами організації, проте після сьогоднішніх обшуків він видалив ці зображення.
Також активно підтримує рух в соцмережах і волинська психологиня (як вона себе позиціонує) Лара Поліщук.
На її сторінці безліч репостів зі сторінок організацій, також вона публікує відео та дописи, які заохочують людей вступати до секти.

Іван САВИЧ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 8
Секта Показати IP 2 Листопада 2023 19:03
А як називається секта, що за банку сала садить на 5 років?
лінивець до Секта Показати IP 2 Листопада 2023 19:52
Свідки Феміди
Анонім до Секта Показати IP 3 Листопада 2023 09:17
Якщо людині перед тим раз дали умовно, другий раз умовно, а вона не зробила висновків і знову полізла красти - то в чому проблема? нехай краде далі? Терпіли все стерплять, а злодія не можна ображати
1+1 Показати IP 2 Листопада 2023 19:17
Нейтралізувала... ну- ну.
лінивець Показати IP 2 Листопада 2023 20:02
Вже є Мунтян. перед ним Аделаджа,перед ним Марія деві христос перед ними Кашпіровський,Чумак тепер АллантРА
123 Показати IP 2 Листопада 2023 21:15
Служба показує, що вона бурхливо працює. А то ж на фронт попруть як не буде результатів. То ж ловлять пенсіонерів за лайки в соцмережах, якусь тітку зловили, що на ОЛХ погруддя Ульянова - Леніна продавала. Тепер ось це. Завтра може і за ворон візьмуться, що над Луцькому літають. Бо тож потенційні аєророзвідники. І це не прикол.
Правда Показати IP 2 Листопада 2023 21:33
Якщо "homo sapiens" ведуться,то варто їх дурити,як баранів.Бо вже дишло по макітрі не допомагає...
Оооор Показати IP 23 Листопада 2023 19:05
Я просто в шоці. Чесно люди і шо ви вірите що пише в*ада як не зручно що появився такий проект просто гря*на стаття нікому не потрібна.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus