USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Під Генконсульством Польщі у Луцьку протест

31 Травня 2017 11:08
Пам’ятати про те, що на Волині зародилася УПА та публічно просити вибачення за антиукраїнські вислови закликали Генерального консула Республіки Польща у місті Луцьку Вєслава Мазура представники патріотичних організацій, які пікетували будівлю Генконсульства.

Попереджувальна мирна акція представників патріотичних організацій Волині відбулася під стінами Генерального консульства Республіки Польща у Луцьку 31 травня.

До акції долучилися понад 40 представників дев’яти політичних партій та громадських організацій. Вони принесли банери з написами «Волинь пам’ятає», «Наша земля-наші герої», «геть польських шовіністів», «Мазур, пам’ятай! На Волині зародилася УПА!».

Голова фракції «Народний контроль» у Луцькій міськраді Павло Данильчук зазначив, що Вєслав Мазур допустив у комітеті парламенту Польщі образливі слова на адресу українських національних героїв, зокрема Степана Бандери та воїнів УПА, яких він назвав бандитами. Відтоді минуло півроку і генерального консула без офіційного представлення все ж привезли у Луцьк і він почав виконувати обов’язки попри те, що Луцька міськрада 26 жовтня 2016 року ухвалила звернення проти його призначення.

До слова, 10 листопада 2016 року із Вєславом Мазуром (на той час Генконсулом Польщі у Львові та ймовірним консулом Польщі в Луцьку) МЗС провело «виховну бесіду» щодо його висловлювання про Степана Бандеру. Згодом у Луцької міської ради склалася хороша співпраця з Генеральним консульством Республіки Польща.

Однак радикально налаштовані політичні сили не вважають, що конфлікт вичерпано.

Загладити конфлікт, на думку депутата, могли б вибачення генерального консула, тому патріотичні організації та партії, серед яких ВО «Свобода», «Національний альянс», «Народний контроль», Братство ветеранів ОУН-УПА, ГО «Волинська ветеранська спілка політв’язнів та репересованих» долучилися до пікетування Генерального консульства Республіки Польща у Луцьку. Вони хотіли показати, що патріотична громадськість слідкує за Генконсулом і надалі висловлюватиме позицію про те, що такі люди не мають права займати дипломатичні посади.


У подарунок дипломату пікетувальники принесли низку видань націоналістичної та історичної літератури, зокрема про діяльність Степана Бандери, УПА, українсько-польський конфлікт на теренах Волині, який, на їхню думку, у Польщі трактують неправильно.

Депутат наголосив, що учасники акції виступають за нормальні дипломатичні стосунки з поляками, вважають їх стратегічними партнерами, але наголошують, що не потрібно підігравати ворогу України – Росії.

Пікетувальники підготували звернення, яке передають у Посольство Республіки Польща в Україні, а також в МЗС України та МЗС Польщі та у Верховну Раду. У зверненні вони вимагають публічних вибачень за антиукраїнські вислови Вєслава Мазура та зазначають, що польська влада та МЗС України повинні переглянути свої рішення щодо перебування дипломата на посаді Генерального консула. Польську сторону закликають будувати стосунки між державами на сонові поваги до наших героїв, історії та цінностей і не намагатися нав’язати нам чуже бачення історії, як це звик робити у минулому Кремль. В іншому випадку автори звернення залишають за собою право на адекватну відповідь.


Голова фракції ВО «Свобода» у луцькій міськради Микола Федік зазначив, що пікетування відбувається не для того, щоб дестабілізувати ситуацію чи зіпсувати українсько-польські відносини. Він наголосив, що учасники акції зібралися, тому що люблять свою державу та шанують своїх героїв, знають свою історію. З його слів, дружні українсько-польські відносини повинні бути на рівноправних умовах, українцям ніхто не повинен вказувати, яка їхня історія і хто їхні герої. Він зауважив, що якби хтось з українських дипломатів висловився у Польщі подібно до Вєслава Мазура, такого дипломата вже не було б на посаді, адже Польща поважає себе та шанує своїх героїв. Для того, щоб зупинити московського агресора, з його слів, не варто повторювати історичних помилок, але відносини України та Польщі повинні ґрунтуватися на рівних умовах.


Після промов націоналістичну та історичну літературу передали працівникам Генерального консульства. Консул Кшиштоф Савіцкі подякував пікетувальникам за те, що акція відбулася мирно та спокійно.


Завершили акцію спільним виконанням Державного Гімну України.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 47
Анонім Показати IP 31 Травня 2017 11:48
мазур буде мати можливість більш детально і неупереджено ознайомитись з діяльністю ОУН-УПА та з подіями на Волині у часи другої світової війни.
Боцман до Анонім Показати IP 31 Травня 2017 13:16
Саме цікаве те, що під такі теми злітається все місцеве тролине кубло. І наввипередки один перед одним починают виливати свою жовч на Україну, на Бандеру, на Майдан. Соуси різні, обгортки теж різні, а суть однай та ж, московсько-метрвечуковський брєд. Так що чекаємо "карєнного лучанина і к.", ці "знатоки"- недоучки зараз повинні повилазити...
Анонім до Боцман Показати IP 31 Травня 2017 15:42
та для них Україна, Бандера, українська мова та культура і все, що повязане з цими речами - як червона ганчірка
лучанин Показати IP 31 Травня 2017 11:54
о..паша всплило.. давно не було.. ))) цікаво хто цей цирк спонсорує... ?
Анонім до лучанин Показати IP 31 Травня 2017 12:57
якщо ти про цирк щодо заяв мазурика - то варшава і маацква
Ліфчик до лучанин Показати IP 31 Травня 2017 13:56
Паша не тільки всплило, а й заплило нічого так
Lech до лучанин Показати IP 31 Травня 2017 16:23
I komu to służy? I kto na tym korzysta? Dużo u nas pracuje od was- dobrzy i pracowici ludzie. Nie utrudniajcie im życia. Ciężko być przyjacielem Ukrainy.
Анонім до Lech Показати IP 31 Травня 2017 18:28
to zalezy od niektorych polakow, ktore podejmuja temat drugiej wojny swiatowej szczegolnie walki pomiedzy polakami a ukraincami. to poprostu nie warto zbuzac spolecznosc i padszyc do przodu a nie do tylu. a historja niech zajmuja sie fachowcy
Клава Показати IP 31 Травня 2017 12:39
Він буде мати можливість, він ох....ее !!!
123 Показати IP 31 Травня 2017 13:00
як вже вам не набридло влаштовувати ці мітинги!!!!!!!!!!!!!!!!!
! до 123 Показати IP 31 Травня 2017 13:17
Ну ви то на свому робочому місці, бачу, аж захекались за клавіатурою.
Мікс до ! Показати IP 2 Червня 2017 10:53
Ти за нас не турбуйся. Ми хоч щось робимо!
лучанин Показати IP 31 Травня 2017 13:46
Наша земля - наші герої. Проблема в тому, що УПА не є героями на цій землі, чому свідченням є постамент(чи вірніше шмат бетону) імені С.Бандери біля РАГСу.
! до лучанин Показати IP 31 Травня 2017 14:11
УПА якраз і є героями в Україні, НЕ ДИВЛЯЧИСЬ НА ВСЮ СОВЄЦЬКУ ПРОПОГАНДУ ЯКА ПОЧАЛАСЬ ОДРАЗУ ПІСЛЯ ДРУГОЇ СВІТОВОЇ І ТРИВАЄ ПО ЦЕЙ ЧАС. Зверніть увагу, що тепер вся Україна та й світ знає що Бандера - герой, а пуцін-й*хло!
Луцьк до ! Показати IP 31 Травня 2017 16:09
герой не герой... всім вже по**хй на це - всі живуть теперішнім життям і дійсно створюють героїв, які життя врятували комусь, прожити допомогли. Для мене медики герої, пожарні, вчителі, науковці.
Анонім до Луцьк Показати IP 31 Травня 2017 18:44
свині також по-барабану, хто її від вовка врятував. їй головне, щоб корито було повне
Луцьк до Анонім Показати IP 1 Червня 2017 07:34
Ти конч@&₽ий параноїк!
Анонім до Луцьк Показати IP 1 Червня 2017 10:03
відійди від дзеркала
андрій до ! Показати IP 31 Травня 2017 16:41
Дефіцит мозку? якщо полякі недозволять українцям працювати, то бандеру зрівняють з Сталіном. Є українці а є хохлята, так от хохлята крім бандери ібільше нічого нерозуміють, українська вата.
! до андрій Показати IP 31 Травня 2017 17:10
Наша Земля, наша Історія, наші Герої, в тому числі і Бандера ! І позбавляйся потрохи хол*йської психології, ти дуже убога і слабка людина, будь хоч на трішки українцем
до ! до ! Показати IP 31 Травня 2017 17:23
якщо людина має іншу точку зору, це одразу убога і слабка людина? Чи вона не українець, якщо має іншу точку зору, на якісь ДАВНІ історичні події. Одне діло, те, що відбувається зараз на сході, зовсім інше те, що було 70 років тому. А слабка людина ти, якщо ще не зрозумів, що в сучасному світі є багатополярність думок. Тільки ніби застряг в совковому минулому, де всі мають думати ЯК ВСІ, масово, і без жодного відхилення. Совка, тільки українського, який ср* совок СРСР, але сам не розуміє, що нічим від нього відрізняється, хіба тільки мовою. Це не правильно.
! до до ! Показати IP 31 Травня 2017 18:45
Навчіться розрізняти багатополярність, плюралізм думок і відверте неуцтво, слабодухість, холуйство. Хоча думаю, що все ви прекрасно розумієте, і саме тому прикриваєтесь "багатополярністю". Сходіть в бібліотеку, архіви про УПА давно відкриті, ліквідуйте свою малоосвідченість, тоді може й по життю змінитесь, і себе хоч поважати будете.
Анонім до лучанин Показати IP 31 Травня 2017 15:38
а ти що очікував, що камуняки і гнусик бігом памятник Бандері поставлять ?
Анонім до лучанин Показати IP 31 Травня 2017 15:40
це як для кого. для вилупків бувших енкведистів звичайно ні
Ого Показати IP 31 Травня 2017 13:52
40 представників від 9 політичних партій та громадських організацій. Яка чудова репрезентативна вибірка
5 Показати IP 31 Травня 2017 16:10
стадо хв*рих
Анонім до 5 Показати IP 31 Травня 2017 18:34
ну ти своїх шісток-москвоботів в коментах на сайті впізнаєш.
Місто Показати IP 31 Травня 2017 16:14
Що нерожа,то бандит із 90х. Якіж з вас патріоти,кінці-кінців!
містянину до Місто Показати IP 31 Травня 2017 18:35
ну ти ПАТРІОООООТ !!!!!!! кінець-кінчений
Так Показати IP 31 Травня 2017 16:25
Зо всіх учасників пікету на повагу заслуговують лише ветерани УПА. Решта навіть на клоунів аматорського цирку не тягне.
Анонім до Так Показати IP 31 Травня 2017 18:36
а деякі коментатори і не тягнуть, і не пхають, а так , ница сіра біомаса
Німкеня Показати IP 31 Травня 2017 16:30
Доброго здоров`я панство. Цікаві речі відбуваються людина сказала думку яка співпадає з думкою 99% населення України , а тут вибіг той 1% і почав прапорцями махати. Смішно) І доречі вибігли лиш після того як без віз пообіцяли (боялись що не відкриють візи і не зможуть повезти бурштин)))) УКРАЇНА це не прапорцями махати , а щось зробити для своєї держави, а не надувати губи і робити серйозні обличчя бо різко стали серйозними чиновниками)))))) "З ПРОФІЛЬНИМИ ОСВІТАМИ")))) Вивчайте історію))) і пів району це не ціла Україна. По друге зміцнюйте дружні стосунки з державами сусідами а не створюйте штучну агресію. А ще булоб непогано якби ці люди відзвітувались про свою роботу, а зокрема що вони зробили джля України для свого рідного краю, ЩО КОНРЕТНО з підтверджуючими фактами))))) І памятайте кожна людина має право на свою думку , так каже кожна конституція будь-якої демократичної країни. Дякую.
Анонім до Німкеня Показати IP 31 Травня 2017 18:38
тобі до німкені, як цуцику до лева. від тебе ж колгоспним клубом штиняє за кілометр. ти хоч на людях рота не розкривай.
Чапек Показати IP 31 Травня 2017 17:31
То хто стріляв в консульство?
Анонім до Чапек Показати IP 31 Травня 2017 18:39
догадайся з трьох раз, кому потрібна була ця провокація, щоб посварити поляків з українцями
Да Показати IP 31 Травня 2017 17:49
Смєшно
Анонім до Да Показати IP 31 Травня 2017 18:40
поїдь в ліпіни. може допоможуть.
Мені Показати IP 31 Травня 2017 19:43
дивно і одночасно дуже прикро, що більшість "коментаторів" не знає історї ІІ Світової. Вони не знають того, що до 1939 року Волинь,Поліся, Галичина, Лемковина і інші райони були окуповані католицькою Польщею. Вони не знають, що українські діти не мали права вивчати рідну мову в школах. Не знають теж і про те, що польський окупант не був кращим від асвабадітєля москаля. Поляки в час окупації знищили понад 130 церков на Полісі і Волині, яких не будували. Ви не знаєте, що ляхи пацифікували, тобто військом і поліцією били і вбивали українське мирне населення. А виглядало то так, що від села до села їхали загони війська і поліції та зганяли мешканців привязували до лавок, столів чи балів дерева і били навіть до смерті дубинками. Ви не знаєте, що після 1.ІХ. 1939 на Поліся і Волинь "добровільно" прийшло понад 400 000 цивільного населення і понад 350 000 розбитої вщент НЄЗВИЦЕНЖОНЕЙ польської армії. Всіх втікачів і військових кормив український селянин, якого вдень грабував контингентами німець, а ночами польський озброєний шовініст. Що у такій ситуації мав робити український селянин? Нині у Польщі розгортаєтся нова хвиля польського ШОВІНІЗМУ, яка атакує українських заробітчан і Україну в цілому. А ми? Ми мовчимо, або критикуємо тих хто знає минуле і сучасне ставлення наших сусідів до нас і нашої історії. На кінець вважаю, що треба нагадати слова Достоєвского: НЕНАВИДИМО ТИХ КОМУ МИ ВЧИНИЛИ КРИВДУ ЯКОЇ ВИБАЧИТИ НЕМОЖЛИВО
Анонім до Мені Показати IP 31 Травня 2017 20:16
наразі питання полягає трохи в іншому аспекті. польські шовіністи мають великі претензії до ОУН-УПА, тому що ті добряче їм залили сала за шкіру. у дискусіях з поляками я задаю два запитання, після яких ті замовкають і впадають в ступор: 1. чи прийшли вояки ОУН-УПА на польську землю зі зброєю в руках? відомо, що за Бугом ОУН-УПА не було. 2. що робили вояки Армії Крайової зі зброєю в руках на території України ? у відповідь гробова тишина. так чим винен Степан Бандера, що визволяв українську землю від різного роду окупантів ?
Mario ze Lwowa до Анонім Показати IP 1 Червня 2017 22:22
1. Do 39 roku ce byla Pol'ska zemlia. Na Ukrainu nikto ne napadav. 2. Jak vidimo shcho za bugom oun-upa ne bulo to zvidki stilki mohil voiniv oun-upa u teperishni Polshi? Ya dumaju shcho konflikt pro Volynsku rizniu i rizniu Ukrainciv Polskim vis'kom my teperishni Poliaki i Ukrainci povynni vyrishyty raz i nazavzhdy duzhe prostym zvernenniam holov derzhav i parlamentiv do oboh narodiv i zasudyty vbyvstva myrnoho naselennia, zhinok i detej vis'kovymy nezalezhno vid nacionalnosti. Kozhen raz koly vis'kovyj vbyvaje myrne nasellennia ce ne hidno ne tilki heroya ale i voina. Ja zasudzhuju tak samo i Poliakiv z AK czy z inshyh formuvan' kotri morduvaly Ukrainske i Polske myrne naselennia tak samo jak zasudzhuju morduvannia Polskoho i Ukrainskoho naselennia vojakamy oun-upa. Ti z voiniv kotri ne spliamyly svoih ruk krovju nevynnyh hidni nazyvatys' Spravzhnimy herojamy. Ale kto vbyvav i morduvav jak zviri ne zasluhovujut' na pamiat'. Pry tomu treba pamiataty shcho liudy mizh soboju i Polaiki i Ukrainci duzhe chasto riatuvaly odni odnym zhyttia za cinu svoho vlasnoho... vony dlia mene i je spravzhni Heroi i pro nyh vatro hovoryty i pamiataty. I Poliaki i Ukrainci povynni rozumity shcho ne tilki po vidnoshenniu do Rosii ale i do ciloi Evropy nashe partnerstvo je zahrozoju tomu shcho razom Polsha i Ukraina u Evropi ce velyka syla. Tomu krim nas samih nihto ne zainteresovannyj u dobryh vidnoshenniah mizh nashymy narodamy.
Німкеня до Мені Показати IP 31 Травня 2017 20:34
Панове менше паліть канабісу, а вчить історію не одностороннє.... Бо дуже смішно виглядає
Боцман до Німкеня Показати IP 31 Травня 2017 22:37
До німкеня Ви як вам наливають, питайтесь хоть чи без дихлофосу, бо щось у вас каша якась в голові, напевно наслідки... Але скоріше за все ви корінна лугандока.
Німкеня до Боцман Показати IP 31 Травня 2017 23:19
)))) ..... Далі????
Анонім до Німкеня Показати IP 1 Червня 2017 10:06
крім тебе тут нікому не смішно. то що куриш ?
Putin Показати IP 1 Червня 2017 05:48
От і відповідь на питання : хто стріляв в Консульство. Да! І ці всі акціі - це все рука Путіна, що ви не бачили його в натовпі?
Анонім до Putin Показати IP 1 Червня 2017 10:07
а провокаторів не бачиш ? то подивись в дзеркало
Зік Показати IP 2 Червня 2017 09:07
О патріоти і активісти повилазили. Скільки їх розвелось продажних . Дадуть пару гривень дай махають прапорами .

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus