USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Проти коронавірусу, а не одне одного: луцька психотерапевтка розповіла, як не втратити кохання на карантині

13 Квітня 2020 19:08
Аби зберегти хороші відносини, в умовах вимушеного карантину парам, подружжю варто говорити про свої почуття, відмовитися від звинувачень, поважати особистий простір й підтримувати одне одного.

Про це кандидатка психологічних наук, психотерапевтка Ольга Лазаренко написала на своїй сторінці у Facebook.

Насамперед вона пояснила, чому під час карантину пари, родини, на жаль, частіше сперечаються та сваряться.

«В умовах вимушеного карантину ми переживаємо зразу три, а то й чотири стресори, які можуть викликати дратівливість, зниження настрою, яке відображається на стосунках. По-перше, це сенсорна депривація, коли ми не отримуємо достатньо контакту із зовнішнім світом. Недостатньо може бути також фізичної (рухової) активності. Другий стресор – це загроза смерті, яку ми відчуваємо дуже сильно, також це низка інших загроз: фінансового краху, неможливості подбати про себе фінансово. Ці переживання так чи інакше містять загрозу нашого виживання. Третій стресор – вимушені побутові і робочі незручності, як-то переналаштування робочого місця, розкладу і простору. Ці всі переживання відображаються на стосунках. У якихось парах і сім‘ях більше, а в когось – менше», – поділилася Ольга Лазаренко.

На її думку, уникати конфліктів – нереалістично: «Особливо в тому випадку, якщо люди живуть на маленькій житловій площі по кілька поколінь. Краще будувати спілкування на основі емпатії один до одного і звертатися за допомогою, говорити про свої потреби. Співчуття, милосердя і турбота про себе та один про одного – це справжній виклик у звуженому і бідному психологічно і фізично середовищі».

Насамкінець Ольга Лазаренко порадила парам у непростий карантинний час поважати особистий простір одне одного.

«Зараз для багатьох стає викликом обмеження простору. Варто поважати простір одне одного, розподілити його на зони, щоб у кожного був свій, а також скласти режим дня і розклад, який би максимально враховував потреби усіх. Також варто говорити про свої почуття «Я-висловлюваннями», відмовитись від звинувачень. І об’єднатися в підтримці одне одного проти цього коронавірусу, а не проти одне одного», – наголосила психотерапевтка.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus