USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Як пережити втрату роботи і як справитися з емоціями на карантині: поради луцької психологині

23 Травня 2020 18:30
Як карантинні обмеження впливають на емоційний і психологічний стан волинян, чому важливо прислухатися до власних переживань і як справитися з втратою роботи та майбутніх перспектив?

Про це кандидатка психологічних наук, психотерапевтка Ольга Лазаренко розповіла під час програми «На часі» телеканалу «Нова Волинь».

«На мій погляд, волинянам потрібна психологічна підтримка не тільки в умовах криз у стосунках, спричинених карантином, а взагалі, зважаючи на ту ситуацію, в якій ми опинилися. Тому що карантин, пандемія – це ситуація певних вимушеності, ізоляції, втрати та невизначеності. Ці аспекти дуже впливають на емоційний стан і, як наслідок, на стосунки між людьми, – зазначила психологиня. – Нормальне переживання цих обмежень, вимушеної ситуації, невизначеності щодо майбутнього ґрунтується на переживанні того, як ми взагалі адаптуємося до будь-якого стресу. Ми проходимо п’ять етапів: шок, заперечення ситуації; злість; торги; депресія; прийняття».

Ольга Лазаренко зауважила, що вимушені обмеження у час карантину, можуть запускати дуже ранню історію, пов’язану з імпліцитною пам’яттю.

«Не секрет, що в Україні, зокрема й на Волині, є певний рівень інституційного насилля, наприклад у школах, садочках. Це вимушене перебування з неприємними відчуттями. Тому імпліцитна пам’ять у ситуації карантину може асоціативно повертати нас до цього, піднімати якісь психічні пласти, не перепрацьовані, які були в минулому. Наприклад, у когось була вимушена госпіталізація з неприємними переживаннями. Звичайно, ця асоціація буде народжуватися, і вона створює дуже сильний внутрішній процес, який теж потребує часу, зусиль і, можливо, роботи з психологом», – сказала вона.

Та додала: зараз ситуація настільки мінлива, що волиняни постійно перебувають у стані тривоги та «бойової готовності».

«Але якщо на зовнішні рамки карантину ми не можемо вплинути, то ми зазвичай можемо вплинути на свої справи, на те, як розпоряджаємося часом, як його структуруємо, як спілкуємося з людьми. Бажано посилювати свою стабільність. Якщо ви до карантину займалися, наприклад, певними видами спорту, то краще продовжувати ними займатися, – зауважила Ольга Лазаренко. – Дуже важливо бути чутливими до себе. На частину людей тривожна мобілізація позитивно впливає в плані підйому енергії – людина може вивчити нову мову, прочитати десяток книжок і т. д. А частина – не має на це сил, тому що перепрацьовує певний об’єм напруги і старається підтримувати себе в мінімальному стані. Тобто якщо хочеться полежати якийсь час і присвятити себе перегляду серіалів, то чому б це не робити? Стають популярними такі методи роботи з тілом, як дихальні вправи. Турбота про себе, своє тіло дуже заземляє і заспокоює. Важливо підтримувати хороші стосунки з людьми, з якими ви живете. Все це сприяє зменшенню тривоги».

Читайте також: Луцький психолог розказав, як не втратити психологічну рівновагу на карантині

Тим, хто втратив роботу, фінансове забезпечення, майбутню перспективу кар’єрного росту через карантин, психотерапевтка порадила говорити про свої болісні переживання, аби з часом вони ставали меншими.

«Тоді ми можемо зробити кращий вибір, який не затулятимуть важкі почуття. Людина може багато чого пережити, якщо вона розуміє сенс свого життя, відчуває для чого вона переживає певні труднощі», – впевнена психологиня.

Вона додала, що багато осіб зараз стикаються з екзистенційними переживаннями, які виникають як реакція на загибель людей: «Ми зараз гостро усвідомлюємо те, що життя має свій кінець. Перед багатьма людьми постають думки, почуття, пов’язані з переоцінкою цінностей, наприклад, чи дійсно я займаюся тією справою, якою варто займатися, чи мій партнер – та людина, з якою я хочу проживати, чи так я живу, чи мене все влаштовує? Ці переживання не є простими, тому що інколи вони відкривають про нас не дуже приємну правду».

Читайте також: Проти коронавірусу, а не одне одного: луцька психотерапевтка розповіла, як не втратити кохання на карантині

Детальніше – в сюжеті.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Психопланетарій, Лип Показати IP 24 Травня 2020 12:10
Не дуже наші волиняки сумують за втратою роботи і переживають з цього приводу. 75% мешкнців Луцька, а я гадаю, що такий же відсоток населення всіх міст та сіл краю, як колись вештались без діла до карантину, так і вештаються по вулицях далі у пошуках проблем на свою голову. І ніякий психотерапевт, тим більше кандидат психологічних наук не впливає на їх психіку чи здоров"я. Ці люди як мурахи, одні вирішили, що каратнин не для них, ніякої хвороби каронавірусу немає, все це прояви імперіалістів та капіталістів. Решта людей можливо і вірять, що є така хвороба, але впевнені, що до них вона не вчепиться та пройде мимо. А якщо й необхідна комусь допомога психолога то це не більше 10% населенню (неповні сім"ї, багатодітні родини, сім"ї алкоголіків та наркоманів, літні сім"ї та сім"ї з інвалідами).
Анатоль. до Психопланетарій, Лип Показати IP 27 Травня 2020 23:18
Ти знову втік з палати?
Пецька Показати IP 24 Травня 2020 20:20
Якщо є психолог то буде психологиня, якщо є пілот то буде пілотиня

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus