USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Прозорі кошти: поки Міносвіти планує, Фонд «Тільки разом» давно реалізовує

14 Липня 2017 16:21
Поки в профільному міністерстві лише планують зробити обіг батьківських коштів в садочках та школах більш прозорим, волиняни уже два роки з успіхом користуються механізмом, який створили в Фонді Ігоря Палиці «Тільки разом». Відтак, мають можливість не лише контролювати бюджет, але й залучати додаткові кошти на розвиток навчального закладу.

Днями Міністерство освіти і науки України запропонувало в новому законі про освіту зобов'язати шкільні благодійні фонди, куди батьки учнів здають гроші на ремонт, звітувати за витрачені кошти.

"Дуже важливо, щоб ці фонди, які збирають ці кошти, чітко звітували перед батьками, на що ці гроші йдуть. Думаю, це одна з новел закону про освіту, яка повинна показати, скільки тіньових коштів у нашій системі освіти, і яким чином вони витрачаються", – заявила Міністр освіти Лілія Гриневич.

Натомість те, що в профільному міністерстві тільки планують, вже два роки успішно реалізовано і працює на благо волинян. З 2015 року успішно діють Фонди розвитку навчальних закладів, які створюють на базі школи або дитсадка самі ж батьки. Таким чином, мають можливість не лише контролювати обіг коштів, адже організація повинна подавати офіційні звіти в держструктуру, але й залучати гроші на розвиток.

Метою проекту стала спільна ідея батьків – покращити умови навчання дошкільнят та учнів, сприяти зміцненню матеріальної бази і не тільки. Фонд розвитку навчального закладу є благодійною організацією та має статус юридичної особи, а отже може отримати підтримку міської ради і підприємців. Окрім цього - взяти участь у грантових проектах.

Перший заступник голови правління Фонду «Тільки разом» Лариса Тарасюк розповідає, що фонди свого часу виникли для того, аби виконувати роль своєрідного просвітницького центру для батьків. Адже в школах протягом десятиліть склалась традиція – батьки здають гроші на школу (чи садочок) готівкою, контроль за обігом якої або дуже слабкий, або взагалі відсутній.

Фонди розвитку працюють за тією ж законодавчою базою, що і благодійні фонди. Це передбачає, що поповнювати їх бюджет можна як з батьківських коштів, так і з інших джерел – бізнес, меценати тощо.

Гроші спрямовують першою чергою на покращення навчального процесу для дітей, а не на ремонти приміщень та інші роботи, які мали б фінансуватись з державного бюджету.

«Це юридична структура. Всі гроші, які поступають, надходять на рахунок. І ця структура дає звіти про надходження і використання коштів», – пояснює Лариса Тарасюк та зауважує, що й батьків до цієї роботи теж потрібно підготувати. Відтак, на базі Офісів розвитку кварталу організували просвітницький майданчик, куди приходили батьки за консультаціями.

У фонді батькам пропонують юридичний супровід та підтримку, допомагають в реєстрації та роблять перший крок у напрямку співпраці – дарують грант на 10 (для садочка) або 15 (для школи) тисяч гривень, які можна витратити на потреби навчального закладу.

Продуктивна робота фонду навчального закладу потребує аналізу проблематики школи, її нагальних потреб, під які і роблять конкретні програми діяльності.

Для прикладу, в ЗОШ №11 одним з пунктів було забезпечення безпеки школярів та облаштування відеоспостереження. Реалізувати проект вдалося спільними зусиллями.

«Батьки знайшли постачальника, який за вигідною ціною дав їм обладнання. Тепер в школі є контроль за навчальним процесом і безпекою дітей. Держава, для прикладу, на схожі цілі кошти не дає».

Проте, не відразу співпраця пішла гладко – вчителі, які звикли до старої схеми збору готівки, дещо скептично поставились до ідеї створення фонду на базі школи, обіг коштів якого будуть контролювати батьки.

«Звикли, що готівка приходить, не обліковується, може десь «прилипати» і розчинятись. А тут інша історія – звіт про діяльність фонду подається в державну структуру. Тому приховати, куди поділись кошти – неможливо», – пояснює Лариса Тарасюк.

Навчальні заклади, в яких діють фонди, мають право участі в конкурсі ініціатив, який організовує міська рада, де переможці отримують фінансування. Також батьки можуть подавати проекти в Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом», який на умовах співфінансування допомагає їх реалізувати.

За два роки діяльності проекту вже 26 навчальних закладів відчули переваги діяльності фондів. За цей час Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом» профінансував їх діяльність на 900 тисяч гривень, батьки і спонсори сумарно залучили 729 тисяч, міський бюджет поповнив баланси фондів навчальних закладів на 142 тисячі.

Проте красномовніше за цифри говорять десятки проектів, які вже вдалось реалізувати батькам.

Голова фонду розвитку ДНЗ №8 «Джерельце» Ірина Дідух розповідає, що за час діяльності структури в садочку зробили музичний зал, поклали бруківку, довели до ладу сходинкові майданчики в коридорі, поставили нові двері, придбали нові музичні інструменти для діток тощо.

Завідувачка ДНЗ Людмила Смаль розповідає, що батьки спочатку сприймали ідею створення фонду як формальність. Проте, коли побачили перші результати роботи, то почали активніше залучатись до співпраці.

«Ми раді, що в нашому закладі є фонд, але і острахів не було, бо ми знаємо тих людей, які керують цим фондом - це наші батьки активісти, які вболівають і які хочуть, аби дошкільний заклад розвивався. І так і є, ці слова відповідають дійсності», - пояснює вона.

Директор дитсадка №32 «Ромашка» Мирослава Шевчик каже, що фонд став юридичною організацією: обрали голову, працюють працівники і це все – законно та прозоро.

Пані Мирослава зізнається, відколи фонд став у підмогу і їй і всій батьківській родині, життя дошкільнят дитсадка змінилося до непізнаваності.

«Фонд почав залучати додаткові гроші. За спонсорські гроші ми отримали сучасний телевізор, який нам необхідний. Клумби, закладені на території, - це також за сприяння фонду розвитку», - пояснює вона.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus