USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Фонд розвитку навчального закладу створять у ковельській школі

9 Лютого 2017 18:32
Батьківські благодійні внески у навчальних закладах стали вже закономірністю. За свої кошти батьки роблять ремонти у дитсадках та школах, купують меблі, обладнання, техніку. Аби зменшити фінансове навантаження на батьків та залучити додаткові кошти в школи й дитсадки Луцька, у 2015 році Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом» започаткував проект «Фонд розвитку навчального закладу».

Про це повідомляють у прес-службі Фонду.

На сьогодні в Луцьку такі фонди вже функціонують при 19 школах та дитсадках. Це третина всіх навчальних закладів обласного центру. Побачивши ефективність діяльності таких організацій, створенням фонду розвитку в своєму закладі зацікавилися батьки та адміністрація ковельської загальноосвітньої школи №10.

Директор школи Світлана Шворак розповідає, що вперше про фонд розвитку навчального закладу почула восени, під час семінару, який проводили працівники представництва Фонду для директорів ковельських шкіл. Тоді й захопилася цією ідеєю. Щоб детальніше розповісти батькам про переваги фонду розвитку, директор навчального закладу запросила на збори голів батьківських комітетів школи та представників Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом».
«Питання, які ми сьогодні обговорюємо, надзвичайно важливі для нашого закладу. Тільки завдяки роботі батьківського фонду можна змінювати школу, робити її сучасною, створювати належні умови для навчання дітей», – переконана Світлана Шворак.

Менеджер Фонду Борис Смаль розповів присутнім педагогам та головам батьківських комітетів про можливості й переваги діяльності фонду розвитку ЗОШ та роз’яснив етапи його створення. Він зауважив: хоча в Україні, згідно із законом, освіта безплатна, та всі розуміють, що школа не виживе без батьківської допомоги.
«Ідея створення фондів розвитку при навчальних закладах нова. В Україні немає аналогів таким організаціям. Ініціативна група батьків створює та реєструє благодійну організацію при навчальному закладі. Основна мета – залучити в школу кошти меценатів, сприяти розвитку учнів, – каже Борис Смаль. – Завдяки активності батьків, учителів та адміністрації навчальних закладів, ця схема почала працювати в луцьких школах».

Борис Смаль зауважив, що реєстрація такого фонду передбачена законом та забере мінімум часу. Насамперед потрібні бажання та наполегливість від батьків.
Успішним досвідом роботи з ковельчанами поділилася Наталія Гунько, голова правління фонду розвитку «Ерудит», що другий рік діє в луцькій ЗОШ №11. За цей час вдалося залучити у школу майже 100 тисяч гривень додаткових коштів. Жінка каже, що раніше батьки неодноразово зверталися за підтримкою до фірм та підприємців, але результату не було.
«Реєстрація фонду розвитку відкрила нові можливості. Однією з переваг діяльності фонду є співпраця з благодійниками й меценатами та можливість залучати грантові кошти, – зазначає Наталія Гунько. – Потрібно постукати в десять дверей, щоб хтось один підтримав. Та головне – не опускати рук».

На початку роботи правління фонду «Ерудит» разом із керівництвом школи затвердили стратегію розвитку. Відштовхуючись від стратегічних планів, складали програми й проекти, частину з яких успішно реалізували. За період діяльності вдалося зміцнити матеріально-технічну базу: закупити мультимедійний комплекс, ноутбук, встановити систему відеонагляду, обладнати робоче місце вахтера тощо.

Фонди розвитку навчальних закладів, що функціонують при школах та дитсадках Луцька, довели, що це правильний напрямок у розвитку сучасної освіти. Тепер можливість приєднатися до лучан, які дбають про своїх дітей, мають навчальні заклади Волині. Зі свого боку, Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом» надає юридичну та консультаційну підтримку в питаннях, які виникатимуть під час створення та функціонування фондів розвитку навчальних закладів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus