USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

«Приборкувачі води», або дещо про сантехніку у Луцьку

25 Лютого 2010 11:58
Криза та зменшення доходів громадян майже не позначилася на обсягах продажу сантехніки – запевняють представники компаній-продавців.
В переддень будівельно-ремонтного сезону «ВН» пройшлася магазинами сантехніки, аби оцінити, що сьогодні пропонують вони споживачам. Ванни, умивальники, унітази, біде, душові кабіни, змішувачі і меблі для ванної кімнати традиційно бувають дешевими, середнього класу або ж класу «люкс».
Компакти
Відносно недорогі компакти виробляють переважно китайські та українські виробники, ціна на цю продукцію коливається в межах 300 грн. Вони виготовлені із санфаянсу, мають звичайний дизайн, і можуть мати різні кольори. Їх недолік – це пластмасові кріплення на кришці, які часто виходять з ладу.
Середня цінова група представлена такими вирбниками як Cersanit, Kolo (Польща), Vidima (Болгарія), Jika (Чехія) та аравійський RAK ceramics.
Виняток – кольорова кераміка китайської ТМ Murani. Компакти цікавого дизайну представлені у яскравих кольорах, менеджер відділу сантехніки гіпермаркету «Нова лінія» Володимир Барилко запевнив, що подібну пропозицію можна зустріти тільки у їхньому гіпермаркеті.
Популярними нині стають консольні (підвісні) унітази, до яких, втім, необхідно придбати особливу інсталяцію. Адже бачок та всі комунікації при цьому ховаються у стіну, а ззовні виведено тільки кнопку спуску води. «Не слід лякатися таких елегантних «підвішених» унітазів – кріплення здатне витримати 300 кг», - пояснює керівник відділу збуту і постачання магазину «Центр кераміки» Марія Двуреченська.
Унітази класу «люкс» також виготовляються вказаними вище виробниками, ціна на компакти «підвищеної комфортності» та якості починається від 1 000 грн.
Як зазначив Володимир Барилко, в цій групі широко представлена фінська сантехніка IDO, що має спеціальне покриття сифлон, яке робить виріб більш стійким до забруднення. Крім того, у цьому сегменті компакти іспанської фірми ROCA та швейцарської LAUFEN.
Умивальники
Їх, як і компакти зазвичай виготовляють ті ж самі фірми. Якщо хочеться зекономити, то купуйте українську продукцію, яка досить популярна. Наприклад, умивальники торгової марки Сolombo  чи славутського «Будфарфору». Ціна на такі вироби стабільно тримається в межах 200 грн. За формою вони бувають врізні та кутові, а розміри і кольорова гамма – на будь-який смак.
Середній ціновий діапазон умивальника з п`єдесталом починається з  300 грн. Втім, усі експерти радять купувати умивальники та компакти одного виробника, оскільки білий колір у різних виробників може мати і сіруватий, і молочно-білі відтінки. Серед «кольорових» пропозицій середньої цінової групи – та ж таки китайська «Murani».
«Люкс-клас» умивальників починається з 700 грн. Це продукція RAK, IDO, шведська Gustavsberg. 
Ванни: метал чи акрил?
Ванни сьогодні у Луцьку можна купити зі сталі, акрилу та чавуну. Перевага сталевих – їхня відносно невисока ціна. Але вибираючи таку покупку, слід звертати увагу на товщину металу.
«Ідеальний варіант тут – вибрати виріб товщиною 3,5 мм (1 600 грн) німецького виробника, а не 2,3 міліметрову ванну за 590 грн з Китаю», - радить Володимир Барилко.
Крім того затямте, що сталева ванна швидко нагріється, але довго тепло не триматиме.
Чавунні ванни колись купували «одну і на все життя». Такі вироби справді довговічні та надійні, прості у догляді. Щоправда й важкі… Так чавун довго зберігає тепло, однак емаль навколо нього не застрахована від ударів. На такі НП наші магазини припасли «ремкомплекти», якими можуть скористатися навіть найлінивіші.
Але вибагливі до дизайну споживачі від чавунної ванни не у захваті. Максимум, з чим можна «погратися» - це ручки, підлокітники або підголовники цього виробу. У «Новій лінії» чавунні ванни широко представлені китайськими, турецькими та іспанськими виробниками. Ціна на звичайну чавунну ванну стандартних розмірів починається від 2 тис. грн.
Переваги акрилової ванни – різноманіття форм і кольорів, вона недорога, легка і, напевне, найбіліша з-поміж інших «сестер». Спеціалісти радять в акрилі  тільки купатися,  бо від дії агресивних середовищ протягом тривалого часу (миючі та чистячі засоби)  вона може пошкодитися, або й тріснути від незначного удару. Тому чистити її можна тільки рідкими миючими засобами.
Ціна на акрилові ванни починається від 500 грн. Зверніть увагу на чеську фірму Ravak, вітчизняну Artel Рlast.
Якщо ж у вашій ванній можна й футбол зіграти, можете подумати й про гідромасажний бокс.  Це поєднання акрилової ванни і душової кабінки з різноманітною «начинкою» - підсвіткою, радіо, телефоном, пристосуванням для гідро- та аеромасажу, ароматерапії, верхнього душу. У гідро масажному боксі є і такий «наворот» як парогенератор. Ціна такого «дольче віта» - 6-7 тис. грн. Виробники – голландська фірма Victory, іспанська Poolspa, італійська Jacuzzi.
Звичайна ж душова кабінка з акриловим піддоном і пластиковими дверцятами вартує приблизно 900 грн. «Наворотів» тут обмаль, різнитися такі вироби можуть тільки глибиною піддону.
Марія Двуреченська з Центру кераміки розповідає про модну «фішку» ринку ванн – вироби з литого каменю та синтетичного мармуру: «Їх виробляє, наприклад, швейцарська фірма Laufen, а дизайн придумують імениті дизайнери».
Змішувачі
На них досвідчені сантехніки рекомендують не економити. Адже що може бути у ванній кімнаті більш зношуваним, як не кран?! Китайські виробники Keramac та Мurani пропонують змішувачі до умивальників за ціною трохи більшою за 100 грн. В ціновому діапазоні від 200 грн знаходяться болгарський виробник Vidima та турецький NSK.
Наші експерти запевнили, що не матимете проблем з латунними змішувачами, вкритими хромом з керамічними картриджами, які виробляють чеські Imperial та Imprese, німецькі Grohe та Hansgrohe,  Кludi та фінська Oras (тут ціни починаються від 500 грн). Гарантія якості подвоїться, якщо ви облаштуєте ще й фільтр на воду.
У «Новій лінії» зараз є цікава пропозиція від Grohe  – комплект, що складається із змішувача до умивальника, змішувача до ванни, лійки, шланга та штанги, до якої вони кріпляться, і засобу для чищення. Його ціна – 1 400 грн.
Меблі для ванної
Володимир Барилко з «Нової лінії» зазначає, що вітчизняні покупці найчастіше не проти купити разом із сантехнікою й меблі для ванної. Це може бути пенал із поличками чи корзинами для брудної білизни, тумбочка під умивальник і дзеркало з підсвіткою і поличками. «Дуже практично. Адже у ці меблі може заховати багато потрібних у ванній речей», - каже Барилко. Орієнтуйтесь, що невеличкий умивальник разом із тумбочкою вартуватиме приблизно 500 гривень. Пенал  близько 1300 гривень і дзеркало  від 400.  
Корпус таких меблів виготовляється із вологостійкої ДСП, двері – з  МДФ з вологостійким та глянцево-блискучим покриттям. Більш цікавими за дизайном є скляні тумбочки чи пенали. Добре зарекомендували себе китайські та українські виробники «Ювента» та «Аква Родос».
Більш дорожчим варіантом є меблі чеської фірми Ravak, які виготовляються із долополу. Це суміш високоякісних смол, поліестеру та неорганічного наповнювачу.
***
Криза у будівництві незначно підкосила ринок сантехніки. Продавці не дуже нарікають на застій, адже хоч багато будинків і не здалися вчасно, втім ремонти у зданих до кризи новобудовах та поточні ремонти не припиняються.
Крім того, девальвація гривні дала шанси українським виробникам, адже продавці сантехніки провадять закупку імпортних унітазів чи умивальників виключно у валюті. Відтак деякі покупці вирішили тимчасово обійтися дешевою чи середнього цінового діапазону сантехнікою, аби коли настануть веселіші часи, замінити її більш престижною.
Наразі ринок очікує піку продажів, який зазвичай настає на початку весни. Наші експерти, наприклад, це пояснюють тим, що до закінчення опалювального сезону українці не ризикують змінювати сантехніку вдома..
Світлана КОНКЕВИЧ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
шеді-Леді Показати IP 25 Лютого 2010 12:09
Якшо вас почитати, то виходить на базар тепер не треба пертися? Але ж півміста тіки там і скупляєтся... Ще про базари напишіть
Знаючий Показати IP 27 Лютого 2010 23:57
А ще протім будуть витрати на приватних чи жеківських корумпованих сантехніків. Найбільш тирять апаратуру сантехніки колишнього ЖЕКу №2. Тільки прийдуть щось робити, то обов'язково щось вкрадуть (вентилі, інструменти тощо) - перевірено практикою, всі сусіди підтвердять

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus