USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.65 39.90
  • PLN 9.72 9.88

Причиною падіння могла бути несправність: СБУ розглядає кілька версій катастрофи гелікоптера у Броварах

18 Січня 2023 13:44
Служба безпеки розпочала провадження через падіння гелікоптера у Броварах, серед основних версій – порушення правил польоту, технічна несправність і умисні дії.

Як повідомляли, сьогодні близько 8 ранку у Броварах поблизу дитячого садочка та багатоповерхівок впав гвинтокрил.

Станом на зараз відомо, що загинуло 16 людей, серед них – троє дітей. Госпіталізовано 30 людей, серед них 12 дітей. В авіакатастрофі також загинуло керівництво МВС – міністр Денис Монастирський, державний секретар Юрій Лубкович та перший заступник міністра Євген Єнін.

Читати ще: "Загорівся ще в небі«: очевидці повідомили деталі падіння гвинтокрила у Броварах

«Слідчі СБУ розпочали досудове розслідування за фактом падіння гелікоптера у Броварах Київської області.

Наразі розглядаються декілька версій трагедії, серед яких:

– порушення правил польоту;

– технічна несправність гелікоптера;

– умисні дії щодо знищення транспортного засобу», – йдеться у повідомленні СБУ.

Наразі співробітники СБУ проводять комплекс слідчо-оперативних заходів, щоб встановити всі причинно-наслідкові зв’язки і деталі трагедії.

ДСНС проводить розбір плит перекриття між 1 та 2 поверхами та покрівлею ДНЗ.

До ліквідації наслідків надзвичайної ситуації від ДСНС залучено 127 осіб та 30 од. техніки. На місці події працюють психологи та Мобільна оперативна група апарату ДСНС.

До слова, вертоліт, який розбився, – з партії, закупленої у Франції в 2018 році. Ці моделі мали низку конструктивних проблем, про які було відомо раніше.

Тоді у ЗМІ писали, що саме модель EC225 (або Н225), падіння якої сьогодні підтвердила влада, мала низку технічних проблем. У компанії Airbus Helicopters на той момент було кілька судових позовів щодо початкової несправності літака.

Як виявилося, ці єврокоптери іноді втрачають у польоті гвинт, що страждає «потенційно катастрофічним збоєм у конструкції». Такі висновки експертів ще у 2016 році публікували західні ЗМІ після того, як у 2009 році у морі біля берегів Шотландії на цьому гелікоптері розбилися 14 людей.

У звіті стверджувалося, що в коробці передач вертольота Super Puma було виявлено серйозну проблему, пов’язану з пошкодженням підшипників. Вона ж називається ймовірною причиною аварії цього вертольота у 2016 році, коли загинули 12 людей, і потенційно ще шість інших випадків, починаючи з 1980 року.

Збіг це чи ні – але за кілька місяців після катастрофи в Норвегії Польща вийшла з переговорного процесу із закупівлі 50 екземплярів військової версії цього вертольота.

Ці моделі Super Puma EC225 LP та AS332 L2 навіть отримували тимчасову заборону на польоти. Тоді передбачалося, що гелікоптеру необхідна повна модернізація, яка може тривати п’ять років.

Виробник вертольота, компанія Airbus Helicopters підтверджувала проблеми з коробкою передач і оголошувала про «тимчасові дії» щодо заміни деталей.

Щоправда, до 2017 року заборони на польоти «Суперпуми» у багатьох країнах було знято – виробник знайшов спосіб усунути несправність. Проте кілька машин повернули покупцями на завод.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus