USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Причини появи смороду в Луцьку знаходяться поза містом

20 Квітня 2018 14:23
Причини виникнення неприємного запаху у Луцьку зосереджені поза містом. Сморід може поширюватись з Гірки Полонки, яка не має очисних споруд, або з Липлянських очисних споруд чи від несанкціонованого зливу нечистот.

Про це перший заступник міського голови Григорій Недопад повідомив на своїй сторінці у Фейсбуці.

З його слів, причина виникнення неприємного запаху – не в Луцьку. На рівні міста було вжито усіх можливих заходів, аби вирішити проблему смороду в мікрорайоні Вересневе.

У 2017 році в терміновому порядку міською радою Луцька було виділено близько 5 млн грн на побудову каналізаційної мережі в мікрорайоні Вересневе, якої там не існувало більше 20 років і всі несанкціоновані скиди каналізаційних стоків потрапляли на очисні цукрового заводу. Від того і виникав сморід. Завдяки побудові каналізаційної мережі, всі ці маси перенаправлені на очисні споруди міста Луцька. Таким чином проблеми з неприємним запахом, що відчувався в районі Вересневого, вулиці Львівська й ГПЗ, були вирішені.

«Можливо, неприємний запах, який відчувався днями в окремих районах Луцька, поширюється із села Гірка Полонка. Каналізаційна мережа у селі не підключена до мереж Луцька, село не має власних очисних споруд. Сільська рада досі не змогла вирішити проблеми смороду і не знайшла можливостей для підсилення каналізаційно-насосної станції, при цьому і на об'єднання із Луцьком Гірка Полонка не погоджується. Тому Луцька міська рада не має повноважень для вирішення проблем зі смородом за межами міста, на це має звернути увагу обласне управління екології. Бажання під'єднати село до каналізаційних мереж Луцька, без підсилення КНС №4 у селі Гірка Полонка, загрожує новими проблемами для каналізаційних мереж нашого міста. На заміну КНС №4 потрібно близько 700 тисяч гривень.

Зараз Луцьк зробив усе можливе для того, аби не створювати проблем зі смородом у місті.

Спілкувався по цьому питанню із першим заступником директора КП «Луцькводоканал» Віктором Гуменюком. Віктор Миколайович зазначає, що причина смороду може бути і в початку сільськогосподарських робіт навколо міста Луцька, оскільки виорюються поля, землю здобрюють перегноєм і курячим послідом. Цей запах має органічну структуру і може створювати прецеденти зі смородом.

Підприємство «Луцькводоканал» здійснює контроль каналізаційних мереж Луцька, де явних підстав для виникнення запахів немає. Віктор Миколайович зазначає, що у місці забору стічних вод із асенізаторських машин по вул. Мамсурова також здійснюється постійний контроль. Ті виробники, які не приєднані до централізованої каналізації, спеціальними машинами вивозять нечистоти і скидають їх в одну точку каналізаційної мережі. Ця точка перебуває під постійним контролем, який буде здійснюватися і у вечірній час, щоб уникнути випадків несанкціонованих викидів.

На жаль, існує вірогідність несанкціонованого зливу нечистот. Будь-яка асенізаторська машина може відкрити який завгодно люк у місті й скинути нечистоти. І для цього знадобиться всього кілька хвилин. Це може відбуватися в нічний час недобросовісними надавачами таких послуг. Так можуть чинити і великі підприємства, на території яких проходить каналізаційна мережа, куди вони й можуть зливати нечистоти, не маючи відповідних дозволів. Усі ці випадки виявити важко, оскільки каналізаційна мережа Луцька має протяжність майже 300 кілометрів, а люки розміщені через 40-50 метрів один від одного. Муніципальна варта постійно чергує по місту і виявляє такі порушення. Однак можливість несанкціонованого зливу нечистот в будь-якій точці міста, на жаль, існує.

Щодо села Гірка Полонка, де немає власних очисних споруд, то, на думку Віктора Миколайовича, важко сказати, які там обсяги нечистот, котрі зливають асенізаторські машини і куди ці нечистоти потрапляють.

Неприємний запах також може долинати із Липлянських очисних споруд. На ці очисні споруди лягає навантаження не лише від Луцька, але і від 15 навколишніх сіл. Там необхідно робити масштабну реконструкцію систем очистки, спільно з обласною радою і ОДА шукаємо шляхи реалізації дороговартісної програми по реконструкції систем очистки. На рівні міста контролюємо це питання спільно із патрульною поліцією і муніципальною вартою, аби не допускати випадків несанкціонованих зливів нечистот асенізаторами», - зазначає Григорій Недопад.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
@ Показати IP 20 Квітня 2018 16:56
Розумний чоловік той з водоканалу в гівні розбирається.А осінню і землю городи теж горали і підживлювали?
ігор Показати IP 20 Квітня 2018 23:24
не в луцьку, тільки от на глушець, в районі гуртожитку пед коледжу і до повороту на паркову постійно такий сморід стоїть, це напевно гірка полонка підкоп туда викопала

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus