USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Спадок колишньої влади: здорожчання газу, затримки соцвиплат та пенсій

10 Березня 2014 12:30
Влада Януковича залишила Україну практично з порожньою скарбницею. Критичне піке гривні, що впала до 11,5 гривні за долар, минулого тижня вдалося призупинити. Втім до позначки 9 гривень за один "зелений" нам, схоже, треба звикати. І хоч депутати відважились скоротити собі деякі пільги, а прем'єр показав, що літатиме тепер економ-класом, без кредитів бюджет країни не врятувати, йдеться в сюжеті ТСН.

На пенсії українцям потрібно 8 мільярдів. І їх немає, відзвітувала ще минулого тижня міністр соцполітики. Бо витратило, мовляв, Міністерство доходів і зборів. Та це лише одна стаття величезного бюджетного провалля. Ще - з украденого Міністерством доходів і зборів - 4 мільярди - на виплати допомоги сім'ям з дітьми. Плюс - борг за російський газ - півтора мільярда.

А надто, згідно з даними фінансистів, цьогоріч Україна має віддати 6,2 мільярдів доларів зовнішніх боргів, з них 1 мільярд - уже влітку. Загалом же лише зовнішніх боргів новому Кабміну дісталось на 75 мільярдів доларів. Це в п'ять разів більше, ніж все золото Нацбанку, яке залишив по собі Янукович. Де взяти кошти - тепер головний біль нового уряду.

Новий Кабінет Міністрів у кулуарах парламенту вже називають урядом смертників. Адже той, хто таки наважиться запровадити непопулярні реформи, - політичний труп. Прості українці навряд пробачать підвищення цін та затримку соцвиплат. Але експерти одностайні: з порожньою скарбницею - інших варіантів немає.

Найболючіше для населення - ще в перспективі: підвищення ціни на газ. Його не уникнути, бо це - одна з вимог Міжнародного валютного фонду, яку новий прем'єр публічно пообіцяв виконати. Однак, затягати паски нові можновладці, як не дивно, почали зі себе. Після скасування пільг депутатам (сенсація цього тижня) - розформування урядового автопарку. На одне міністерство зоставляють одне авто. Інфляцію, як і раніше обіцяють повільну і невелику - 5-7 відсотків. Фактично, вона вже відбулася. Через падіння гривні. Повернути її пообіцяв новий міністр фінансів - понад тиждень тому. Гривня стабілізувалася, проте на позначці 9,3 гривні за долар. Це, звісно, не 8,9, про які казав новий міністр фінансів, але на тлі майже двох місяців антирекордних обвалів, сьогодніші цифри - виглядають фантастикою.


Укріплення національної валюти пов'язують насамперед із тим, що запрацював нарешті уряд. А надто, гроші пообіцяла дати Європа - і відкрити ринок. "Загальна сума фінансової економічної допомоги складає 15 мільярдів доларів США", - зазначив прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк.
Розпочала роботу і місія МВФ.
Що вирішили під час візиту до Києва, поки секрет. Але журналістам стало відомо: "Під час візиту до Києва 6-7 березня ми спілкувалися з прем'єром і його командою. Вони переконали мене, що відповідальні, хочуть реформ і діятимуть прозоро. МВФ готовий допомогти українцям". Нижче директор Європеського департаменту Фонду обіцяє продовжити консультації. Обнадійливі дипломатичні заяви можуть перетворитися на гроші протягом восьми днів, - ділиться думками антикризовий урядовець попередніх років, двічі міністр фінансів за президента Ющенка та міністр економіки за президента Кучми Віктор Пинзеник. "Це дуже швидко можна зробити. Я можу помилитись у днях, але, наскільки я пам'ятаю, в 2008 році ми провели переговори за вісім днів. Але важливо навіть не самі гроші, а як уряд домовиться про програму і обсяг – це буде дуже важливий сигнал", - уточнив Пинзеник. Відтак, рахуємо. Загальну дірку в економіці Арсеній Яценюк оцінював у 35 мільярдів доларів. 15 - дасть ЄС. Стільки ж може дати МВФ. 1 мільярд - від США. На решту – чотири - пообіцяли скинутися інші країни.

Утім, щоби світові кредити не з'їла українська корупція, потрібно негайно реформувати податкову систему, запевняє виконувач обов'язків міністра фінансів під час кризи 2009-го Ігор Уманський. Лише скорочення податків, каже, здатно вивести економіку з тіні. У планах чинного Кабміну зміни до податків є, але які саме - поки не пояснюють. Однак, до ЗМІ потрапила інформація, що має статися найболючіше - "урізатимуть" "соціалку". Зокрема, пропонують забрати половину пенсії у пенсіонерів, які ще й працюють.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 43
лучани Показати IP 10 Березня 2014 12:33
Війна з Росією почалась з кабального пакту Тимошенко-Путін. Щороку України викидувала 6 мільярдів баксів на доплпту за газ.
українка Показати IP 10 Березня 2014 12:41
Стара влада хоч і крала, но зарплатня, пенсії, соцвиплати... все платилось вчасно і хоч не на багато, але підвищували, а сьогодні це вже наслідки "нового" керування! Що за брєд про порожню казну? Ви кому вірите, ви перевіряли особисто ту казну, що вони ще можуть казати? За газ і по ціні за знижкою хто не разрохувався? А гроші на підвищення військовим звідки, то ж казна порожня?:) А закон про скасування пільг депутатам у ВР "Голос України" опублікував, він вступив у дію?:) Кому ви вірите?!:)
111 до українка Показати IP 10 Березня 2014 13:00
Ти ті виплати хоч колись отримував, бо від себе я повідомлю, що стою на обліку в центрі зайнятості з серпня 2013р. і по грудень поки не почався майдан ніхто не заплатив мені ані копійки. Добре що є чоловік, а хто сам та ще й з дитиною, як жити??? А нова влада вже 2 рази заплатила допомогу по безробіттю. Я за них.
Наталя до українка Показати IP 10 Березня 2014 19:37
Згідна на !))%!!! Керівники МВФ відкрито сказали "новій українській владі": перестаньте скиглити і відкритим шантажем вимагати гроші; ситуація в економіці України серйозних занепокоєнь не викликає (пошукайте в Гуглі цей матеріал і знайдете підтвердження)! Але іони дуже вже хочуть напозичатися щооб було що дерибанити. Був би Азаров - все було б в нормі: пенсії, зарплати платилися б, соціальні допомоги надавалися б, ще й підвищення б проходило. А ці вже згадали, що все можна валити на "попєрєдників" і давай!!!
Алекс Показати IP 10 Березня 2014 12:43
Знову стара пісня!!! ПАПЄРЄДНІКІ!
Дмитро Показати IP 10 Березня 2014 12:45
Да нащо цей п..... все виплачували вчасно і навіть трохі піднімали і газ дешевше був то вже кролик прийшов то той вже накерує він кричав казна пуста а вчора каже 125 міліонів в крим військовослужбовцям дасть що воно меле?
111 до Дмитро Показати IP 10 Березня 2014 13:09
В 2012 році піднімали, бо були вибори до Верховної Ради, то й мінімалка піднімалася кожного кварталу. А при піднятті мінімальної заробітної плати - держава повинна підняти пенсії та інші соціальні виплати. Сильно вони вам напіднімали в 2013 році? (в січні 2013р. та грудні 2013р. - зміна мінімальної забітної плати закладена до Державного бюджету 2013р.) А від себе добавлю, що хлопці, які стоять під дулами автоматів Калашникова - напевне заслуговують хоча б на якийсь мінімум від держави, а не на заробітну плату в розмірі 2300 грн.
Дмитро до 111 Показати IP 10 Березня 2014 13:17
мови немає хлопцям треба платити я мав на увазі за те що кролик бреше в казні гроші є але кожна метла як то кажуть мете по свому
Корінний лучанин до Дмитро Показати IP 10 Березня 2014 14:19
Ну то давай іди в Уряд і працюй, якщо такий "розумний" , та покажи на що здатний! За дешевий газ ти готовий продати з УКРАЇНИ все що завгодно.
Дмитро до Корінний лучанин Показати IP 10 Березня 2014 19:27
який ти умний мені аж цікаво чього ж то ти ще президентом нестав
Корінний лучанин до Дмитро Показати IP 10 Березня 2014 23:01
Я НЕ КРИТИКУЮ ЦЕЙ ТИМЧАСОВИЙ УРЯД., БО Ж БАЧУ ЩО НА НЬОГО НАВАЛИЛАСЬ ЦІЛА КУПА ПРОБЛЕМ! НЕПРОСТИХ ДЛЯ ДЕРЖАВИ І ДЛЯ НАРОДУ В ТОМУ ЧИСЛІ! А так критикувати аби лише критикувати то не моє правило, я цим не займаюсь! НАМ, ЩОБ ВИЛІЗТИ ІЗ ЦІЄЇ ЯМИ ТРЕБА РОКИ. Україна ж немає , як Росія нафто- і газо- доларів. Росія ж живе за рахунок цього, але все має свою межу.
s Показати IP 10 Березня 2014 12:47
так ТСН це зомбоканал
111 до s Показати IP 10 Березня 2014 13:14
В тебе хоча б є вибір дивитись цей "зомбоканал", чи інший. Чому такого вибору не мають татари, які живуть на своїй кримській землі? А росіяни, коли хочуть так в Росію, то нехай їдуть в Магадан, Сахалін - Росія велика, всім місця . ВПЕРЕД!!!!!
Анонім Показати IP 10 Березня 2014 12:53
Будемо об"єктивними: значна частина зовнішнього боргу у 75 млрд - це борги уряду Тимошенко. Стабілізація курсу національної валюти - це основна функція Національного Банку України, а не Міністра фінансів.
111 до Анонім Показати IP 10 Березня 2014 13:17
А уряд Азарова нічого не брав???
Дмитро до 111 Показати IP 10 Березня 2014 13:21
да всі вони брали думаете уряд яценюка буде чистий всі тільки і думають як нас кінути
Анонім до 111 Показати IP 10 Березня 2014 13:22
Уряд Тимошенко=уряд Азірова.. порнопрокатчиця та маркшейдер.
Наталя до Анонім Показати IP 10 Березня 2014 19:42
Зрівняв "того" з пальцем! Та тімошенко поняття зеленого в економіці державного будівництва не мала! А от в питаннях "як украсти з державного газу до 25%" - це її "економіка"! Кращого премєра ніж Азаров в Україні за 23 роки не було. Вище всі це зрозумієте - і зовсім скоро!!
Анонім до 111 Показати IP 10 Березня 2014 13:33
Питання у подачі інформації та назві статті. Будьте уважними, будь-ласка.
Анонім Показати IP 10 Березня 2014 14:02
кому та київська хунта вішає лапшу?
Корінний лучанин до Анонім Показати IP 10 Березня 2014 14:51
Шановний , твоє "обізназність" вона вивернута ! Все перекручуєш на свій лад. Ну не виходить в тебе бути ОБЄКТИВНИМ! ЩО ЗА ДУРНІ ТРОЛІ! Тут частина дописувачів просто КНОПКОДАВИ без розуму - просто ОДНЕ ТУПЕ ЗВИНУВАЧЕННЯ нового Уряду. Кожен Уряд по своєму "відзначився"( це я коротко кажу бо розписувати тут все немає сенсу), але останні 4роки при правлінні Януковича відбувалось ГАНЕБНЕ РОЗКРАДАННЯ УКРАЇНИ! Що Україна розвивалась, економічний підйом був? Людям кидали якісь подачки до пенсій, зарплат як собаці кістку А МІЛЬЙОНИ ДОЛАРІВ ЙШЛИ В ОФШОРИ ТА НА СВІЙ БІЗНЕС! Може ООБОРОНОЗДАТНІСТЬ УКРАЇНИ КРАЩОЮ СТАЛА? ВВ у нас переважали по чисельності ніж АРМІЯ! ЦЕ що ПОКРАЩАННЯ такі обіцяні.
Анонім до Корінний лучанин Показати IP 10 Березня 2014 14:58
Нищити армію розпочала твоя кремлівська сексотка Тімашєнко, яка бігала по ТБ і розказувала брехливо ,що Єхануров ковбасу за 100 грн купляє для солдат. Вона ж брехала про контрактну армію, і у той самий час скорочувала витрати для військ.
Анонім до Корінний лучанин Показати IP 10 Березня 2014 16:55
Певно Ваш допис є реакцією на мій пост. Поясню. Жодного слова звинувачення нового уряду від мене не було, тому не розумію та не сприймаю Ваших голослівних звинувачень мене в тупості. В моєму пості, якщо ви завдасте собі клопоту та перечитаєте його ще раз, я не дозволила собі дати оцінку статті в цілому. При цьому, маючи вищу економічну освіту та більш ніж п"ятнадцятирічний стаж роботи за спеціальністю я дозволила собі лише нагадати людям, що борг країни - це заслуга усіх попередників, зокрема і уряду пані Тимошенко. Порівняйте обсяги взятих та погашених запозичень кожним урядом. Просто голі факти. Це, на мою думку, і є об"єктивність. Характер же статті, починаючи з назви - оціночний. Тобто факти описані в статті вже оцінили за Вас і за Вас склали думку про ситуацію в країні. Тому люди читайте, слухайте та складайте свою думку.
дідо до Анонім Показати IP 10 Березня 2014 17:18
Совкова економічна освіта зараз рівноцінна базарній.
Анонім до дідо Показати IP 10 Березня 2014 17:30
Освіту отримала в незалежній Україні. Всі екзамени здавала сама і ні за що не платила. Хочу відмітити, що хто зараз буде кричати, що це не можливо, сам екзамени ніколи не здавав.
Анонім до Анонім Показати IP 10 Березня 2014 17:35
це якраз і є совкова.Якби ми мали нормальних економістів,то б не мали би пробдем в економіці. Тимошенко ,яка відсиділа тільки четвертий та пятий кур економічного є проффесором економіки. Тир попередніх роки вчилась у гірничому інституті.
Анонім до Анонім Показати IP 10 Березня 2014 17:40
Ми говоримо про різні речі. Ви плутаєте поняття економіст з поняттям здирник, хапуга, казнокрад.
Анонім до Анонім Показати IP 10 Березня 2014 17:43
у сучасних українських економістів погано дебет з кредитом зводиться.ТКрім тих, хто вчився та працював закордоном.
Анонім до Анонім Показати IP 10 Березня 2014 17:48
У тих кого, як я розумію, Ви називаєте "економістами" дебет з кредитом якраз дуже добре сходиться на їх користь. Хай бог збавить наш народ від таких "економістів", бо поки вони будуть при владі ми будемо в ярмі.
ТОР Показати IP 10 Березня 2014 14:59
Кролік Сеня ше недавно кричав по всіх каналах що в нацбанку уряд Януковича залишив лише 400 мільонів гривень.Зразу після цього було виплачено пенсії,стипендій і соцдоплат на на 4,8 мільярда гривень.З бюджету також на фінансування різних програм уряд виділив 2,9 млд.гривень.Цікаво,де взялися за 2 неділі ці гроші якщо ми кредитів з МВФ не брали?
Дмитро до ТОР Показати IP 10 Березня 2014 15:08
ви більше того кроля слухаете .... ото послав нам бог премєра )))
Анонім до ТОР Показати IP 10 Березня 2014 17:02
Він просто запутався в цифрах. Станом на 01.03.2014 на єдиному казначейському рахунку залишалось 3589,94 млн.грн. Інформація є на сайті Державної Казначейської Служби України.
Антон Показати IP 10 Березня 2014 15:09
Так, добре, все вкрали нічого немає, до такого ми вже звикли. Але крав хто? Обезличений уряд????? Скажіть мені де сидять злодії, які ці мільярди вкрали??? Не треба тільки на Януковича все вішати, він не сам крав. Я хочу побачити винуватих, і не просто побачити, а побачити на лаві підсудних або у тюрмі. Хоч якась справедливість буде у нас, чи все закінчиться звичним бла-бла-бла?...
Анонім до Антон Показати IP 10 Березня 2014 17:18
Частина їх і далі сидить у Верховній Раді України.
Lex Показати IP 10 Березня 2014 16:35
Пип хавает все :)
НОНА Показати IP 10 Березня 2014 18:10
Достатньо писати байки. Те, що ми маємо зараз, це здобутки нової влади і сподівання, що буде краще марні. Єдину гордість викликають наші військовослужбовці в Криму. Кинуті напризволяще своєю владою вони не зраджують Україні. Слава Збройним Силам України. Низький уклін всім солдатам, матросам, сержантам, старшинам, прапорщикам, мічманам і офіцерам. Нехай Господь допоможе вам вистояти.
Анонім до НОНА Показати IP 10 Березня 2014 20:34
Навіщо ж Ви так про новий уряд? Абсолютно не захищаю його політику в частині відстоювання територіальної цілісності України (бо на, мою думку, реальних дій уряду в цьому напрямку взагалі нема), проте проект постанови з економії бюджетних коштів, яку розробив уряд дуже толково написаний. Таке враження, що ціла група економістів декілька років аналізувала всі прогалини у нашому законодавстві, а потім за тиждень систематизувала усю інформацію в одному документі. То ж наші економісти з "совковою освітою" ще на щось здатні? Ще хочу добавити спеціально для попередніх дописувачів з їх закидами щодо "совкової освіти". Якщо людина хоче вчитись, реально цікавиться спеціальністю, за якою прагне працювати в майбутньому,, то сфера її інтересів ніколи не обмежиться лише навчальною програмою. Мислити вузько нас примушує не лише брак освіти, а й брак мізків.
Корінний лучанин до Анонім Показати IP 10 Березня 2014 22:44
Радянська освіта була на хорошому рівні! Так, вона була заідеолігізована, але не відстала! Скільки вчених дістали НОБЕЛЯ, не злічити. Група фахівців економістів в уряді не сильно напрягались в своїх розрахунках . а відсікли лишні витрати про які вже роками говорилось в Україні і проявили в цьому ЗДОРОВИЙ ГЛУЗД, бо до цього економістами керували корумповані політики. Умовно постійні державні витрати доцільно скорочувати, а не нарощувати : на утримання ПРЕЗИДЕНТА, на депутатські пільги , на польоти в літаках, парк автомобілів недешевих і т.д. Що тут треба мати високу академічну освіту щоб це зрозуміти?
Анонім до Корінний лучанин Показати IP 11 Березня 2014 08:22
Мова йшла не про депутатські пільги, а про надзвичайно роздуту соціалку, про гарантовані окремими законами зобов"язання держави, дані перед черговими виборами, які з року в рік не планувались в держбюджеті та інше. На вимогу зарубіжжя в Україні вводиться система жорсткої економії. На жаль, цю кризу простий український народ як і попередні буде тягнути на своїх плечах. Навіщо нам позика МВФ, якщо у наших олігархів "чесно" зароблених грошей кури не клюють? Навіщо брати міжнародну позику та вішати цей борг на людей, якщо за кордоном заарештували рахунки нашої колишньої політичної еліти? Чому ці гроші не повернуть до казни?
Корінний лучанин до Анонім Показати IP 11 Березня 2014 20:14
Депутатські пільги - НАБОЛІЛА ТЕМА В УКРАЇНІ! ЦЕ ВЕЛИКА СУМА, ЯКОЮ НЕ МОЖНА НЕХТУВАТИ! Добре що їх відмінили. Ви на свої питання відповідь дасте? Я на свої дам пояснення. Зарубіжна фінансова підтримка зараз ДУЖЕ НЕОБХІДНА! ГРОШІ ВЖЕ ТРЕБА, ЯК КАЖУТЬ - ЩЕ ВЧОРА! А гроші олігархів ТРЕБА ЩЕ ВІДЛОВИТИ , ВИТЯГНУТИ ЧЕРЕЗ РОЗСЛІДУВАННЯ! ЦЕ займе трохи часу! Думаю зрозуміли! Для УКРАЇНИ зараз кожен день на вагу золота. НУ й що, що рахунки ЗАБЛОКУВАЛИ( а не заарештували)- тепер будуть розборки. БУЛО ЗАЯВЛЕНО, ЩО ПІСЛЯ РОЗСЛІДУВАННЯ НЕЧЕСНІ ГРОШІ ЗЛОДІЇВ- ОЛІГАРХІВ БУДУТЬ ПОВЕРНУТІ В УКРАЇНУ.
Наталя Показати IP 10 Березня 2014 19:47
Це звучить як "радянське" привітання до дня Радянської Арміїї!!
Не байдужа Показати IP 11 Березня 2014 00:28
Мені не подобалася минула влада, але і ця ОСОБИСТО мене не влаштовує, та якщо аналізувати всі новини, що зявляються на простарах ЗМІ, то це не спадок минулої влади, а надбання теперішньої!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1
Ваня Показати IP 12 Березня 2014 13:11
Не врізати цих міерних пенсій,які є у нас простих людей -це абсурд. А в цих,що її мають по 10-15 тисяч і зарплати по 50. А починати потрібно з медичної реформи.Перевірити всі групи, які надані фальшиво,здорові люди одерпжують пенсії , які здорові-здоровесенькі і ще також працюють.Яка група,коли людина працює,їй групу дали по стану здоровя, а вона працює-це парадокс. Лікарів притягнути до с уду,замінити їх усії, там корупція загкалює.Анулювати ці біржі зайнятості- там пряма перекачка гршей,ніхто нікому не шукає роботу,бо її там не має.Платять всім без винятку,особливо сільським людям.Які не працювали і не хочуть працювати, бо в селі яка робота , а вмісто їздити не будуть,бо не дурні,вони працюють на своїй землі.Як можна платити людям, які не мають ні стажу, ні освіти за що? Це повна нісенітниця.Ліквідуйте це і будуть гроші.Або псіхам платять,заплатив гроші і дали тобі справку ти дурний, та й одержуєш дві пенсії:одну ти, а другу твої доглядальники, це повний бред.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus