USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.76 9.95

«Прихильники МП назвали мене «бандерівцем». Ще одна релігійна громада на Волині вирішила перейти до ПЦУ

12 Липня 2022 14:22
Перехід до Православної церкви України для мешканців села Білопіль Локачинської селищної громади Володимир-Волинського району не минув без кількагодинних суперечок.

Деякі прихильники Московського патріархату дозволяли собі агресивні висловлювання в бік опонентів, ідеться в сюжеті ТРК «Аверс».

«Чому ваш патріарх Кирило благословив убити мене, мою онуку? Однією рукою він висвячує на життя, на добро, а другою благословляє на вбивство», – обурюється мешканець села Микола Курбай.

Збори в Білополі проходили на гучних тонах. Релігійна громада розділилася. Палкі прихильники Московського патріархату переконують, що вони парафіяни Української православної церкви, однак переходити у Православну церкву України не бажають.

«Немає Московського патріархату. Що ви таке говорите? Де така церква є? В нас у документах немає Московського патріархату. Ми маємо документи на церкву», – наголошує мешканка Білополя Валентина Дорощук.

Друга частина села прагне перейти в ПЦУ. Парафіяни розповідають, що їхні предки молилися українською, тому вони хочуть, аби богослужіння в їхньому храмі звершували рідною мовою.

«З діда-прадіда ми молилися українською мовою. Я питала свою бабусю, вона мені розказувала, що вони молилися українською. Поляки ходили в костел, а мої дідусь із бабусею йшли в українську церкву. Я хочу, щоб була українська церква. Зараз я ходжу в церкву в Кути, але хочу, щоб і в нашому селі була українська церква, щоб мої діти ходили в українську церкву», – зауважує Зоя Федула.
Читати ще: «Геть московського попа!» Прихожани волинського села, де опечатали церкву, мусять молитися на вулиці

Петро Мельник родом із Білополя, але нині мешкає в Києві. Чоловік ходить до української церкви і хоче, аби в рідному селі теж молилися українською мовою.

«Сусіди, прихильники Московського патріархату, назвали мене «бандерівцем» і «нацистом». Сказали, що через таких як я триває війна, – ділиться Петро Мельник. – Я хочу, щоб був мир, щоб не було ворожої сторони, щоб ми мирно жили у своєму селі, у своїй державі та щоб було одна Православна церква України».

Слово на зборах надали усім охочим, аби вони представили своє бачення щодо релігійного питання.

«Я підтримую Українську православну церкву. Ми не керуємося Росією. І те, що, як кажуть, батюшка молиться за «рускій мір», – це неправда. Він молиться за українську церкву і за українську державу, – говорить парафіянка Тетяна Бойчук. – Я відстоюю ту віру, яка була споконвіку, – апостольську церкву».

Вірянка Євгенія Проць додає: «Кажуть, що ми за Росію. За яку Росію?.. Ми всі – за українську церкву. Що ви, люди, робите? Жменька села. Як так можна?»

Читати ще: «Священники МП мають зрозуміти: сила українського народу в єдності не з демонічною московією, а з Богом», – капелан Михайло Бучак

На збори до Білополя приїхав представник Володимир-Волинської єпархії, протоієрей Ігор Дружинець. Однак йому не дали можливості навіть слова мовити.

Дискусії на зборах релігійної громади не вщухали протягом чотирьох годин. І коли напруга трішки спала, 118 мешканців проголосували за перехід до ПЦУ, а 47 – проти.

Після голосування виникло питання про передачу документів на храм релігійній громаді села, тобто більшості. Але представники Московського патріархату навідріз відмовилися їх віддавати, як і ключі від церкви.

Читати ще: Волинський священник МП написав заяву в поліцію на своїх колишніх прихожан

На зборах також підняли питання щодо проживання священника Московського патріархату Віталія Сонюка. Він уже п’ять років проводить богослужіння в місцевому храмі. У священнослужителя є малолітні діти, тому його прихильники переживають, чи не опиниться родина на вулиці.

Отець Віталій Сонюк заявив, що переходити в ПЦУ не буде. Селяни вирішили дозволити родині священнослужителя мешкати в будинку, який зводили всією громадою, навіть попри його відмову перейти з ними до Православної церкви України.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Дідо Показати IP 12 Липня 2022 18:49
Цитата - 'у нас в документах немає московського патріархату '. Зате на сайті МП ви числитись , як складова частина МП. Більше крику наробіть- а далі чекайте російськіі танки, які приїдуть 'асвабаждать' вас від 'националистов и бендеровцев'. Невже не зрозуміло, що треба розривати всі зв'язки з московією. В тому числі релігійні.
Баба Показати IP 12 Липня 2022 21:38
Кожного прихильника МП - на співбесіду до СБУ. Це 100% колаборанти які чекають руський мір і розказують всім як в Росії добре.
Діагноз Показати IP 12 Липня 2022 22:29
Бабу на співбесіду до психіатра.
Сокіл Показати IP 13 Липня 2022 10:32
Людей настільки дурять, що не розуміють реалій, адже одна із церков диктує "рускій мір" як ідеологію, інша ж навпаки з українським народом, за збереження соборної держави і українського народу. Ця ідеологія нав'язувалася роками, а тому одним вигідно мати отаке стадо баранів, які не усвідомлюють суті речей, а іншим - зберегти отару Христову. Або ж дочекатися часу як за Мойсея, щоби старе покоління вимерло, а нове - народилося.
Анонім Показати IP 13 Липня 2022 16:39
віруни - це окреме відділення спеціалізованої лікарні

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus