USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.94

Як перейти з УПЦ МП до ПЦУ? Волиняни ініціювали всеукраїнську кампанію «Єднаймося!»

13 Травня 2022 16:00
Народний депутат з Волині Ігор Гузь ініціював старт всеукраїнської кампанії «Єднаймося!». Вона покликана допомогти парафіянам з УПЦ МП на законних підставах приєднатися до ПЦУ.

Як наголошує нардеп, позбутися впливу Росії у церковному житті – принципово важливо.

«Україна веде нещадну боротьбу з агресором. І одне з ключових завдань – позбутися будь-якої залежності від Московії, від Російської Федерації: політичної, інформаційної, економічної, але й також, що дуже важливо, релігійної. Власне, кампанія ставить на меті допомогти, активізувати, пришвидшити процес переходу парафій Української православної церкви Московського патріархату до визнаної світовим православ'ям Православної церкви України, – пояснює Ігор Гузь. – Всім зрозуміло, що Українська православна церква Московського патріархату перебуває у підпорядкуванні Російської православної церкви. У багатьох церквах до цього часу поминають патріарха Кіріла, який благословив російську армію на вбивства українців, на вбивства українських дітей. Саме того патріарха, який діє синхронно зі злочинцем й убивцею Путіним. Тому однозначно московської церкви в новій Україні після нашої перемоги бути не може».

Читати ще: «Не згадувати його ім'я під час богослужінь замало»: волинські священники УПЦ МП підтримали позов проти патріарха Кирила. Список

«Нещодавно я зустрівся із блаженнійшим предстоятелем Православної церкви України Єпіфанієм. Ми обговорили, власне, цей процес і участь мирян у ньому. Ми бачимо, що агресор на тих територіях, де він був – Чернігівщина, Сумщина, Харківщина, Донеччина, Луганщина, Херсонщина, Миколаївщина – знищує сотні православних храмів. Це нелюди, – акцентує політик. – Дуже хотілося б, щоби це єднання, цей перехід відбувся до нашої перемоги. Спокійно, без шуму, без крику».

Читати ще: УПЦ МП звинуватила Порошенка і ПЦУ в створенні приводу для вторгнення Росії

Процедура переходу дуже проста, наголошує народний депутат. Вона прописана у чинному законодавстві.

«Ви створюєте ініціативну групу. І якщо ви проживаєте в селі – ініціюєте збори сільської громади. Якщо проживаєте в місті – збори у своєму храмі. Вам потрібно переконати переважну більшість – дві третіх. Відтак з цими документами ви їдете до єпархії ПЦУ, отримуєте пакет документів з єпархії. Далі йдете до центру надання адміністративних послуг, там проходить певна процедура. І останній етап – обласна державна адміністрація, сьогодні це військово-цивільна адміністрація, яка ставить крапку в цій процедурі».

Читати ще: У Волиньраді хочуть заборонити УПЦ МП

На сайті yednaimosia.info та на сторінці Єднаймося розміщена покрокова інформація щодо дій кожної конкретної громади, роз’яснення юриста, адреси єпархій ПЦУ та відповідних управліннь та відділів ОДА/ВЦА, що курують юридичний бік питання.

Працює гаряча телефонна лінія, де всі охочі зможуть отримати рекомендації та почути відповіді на нагальні питання: +38 (096) 744 20 27, +38 (095) 355 48 38.

«В українській державі не може бути місця церкві, що підтримує вбивство українців!» – підсумував Ігор Гузь.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 8
Галинка Показати IP 13 Травня 2022 16:35
Де ви шановні народні депутати були 8 років.. це потрібно зробити негайно. Скільки вони могут ходити в московські церкви. В луцьку терміново закрити церкви кацапів.
Всезнайко Показати IP 13 Травня 2022 17:48
В яких церквах поминають кирила? Хай назве хоча б дві, в багатьох не треба.
Олег до Всезнайко Показати IP 13 Травня 2022 21:24
Хоч і не згадують, але підпорядковуються його командам, і ще поширюють наративи рос. пропаганди, наприклад, що за те що розпочалась війна винні не кацапи на чолі з х...йлом, а Порошенко і ПЦУ.
Портрет до Всезнайко Показати IP 13 Травня 2022 21:33
В Онуфрія в кабінеті висить досі величезний портрет гундяєва, відомого за псевдонімом Кирил. Хто не знає - гундяєв це військовий злочинець і торговець алкоголем у минулому. Питання є?
Товарісчу Всезнайко до Всезнайко Показати IP 14 Травня 2022 10:58
Онуфрій - перший (головний) член священого синоду "Русской православной церкви". Голова синоду - гундяєв, відомий під псевонімом "КИРИЛЛ" та автор слогану "Россия никогда ни на кого не нападала". УПЦ - складова частина секти РПЦ. Що тут не зрозуміло ?
Анонім Показати IP 13 Травня 2022 21:18
Чи він ходить до церкви що знає?давно вже на Волині кіріли не поминають.
Ага Показати IP 13 Травня 2022 22:13
Найбільше в справи церкви сунуть свого носа ті, хто туди майже ніколи не ходить.....
самовар Показати IP 14 Травня 2022 07:52
можливо в голос не поминають в молитвах кіріла але дана чітка вказівка з епархії під час молитви в вівтарі в напівголос поминати цього лжепастира

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus