USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Спорожніти прилавки на агропродовольчих ринках можуть у 2015-ому

29 Липня 2013 08:03
Із 1 січня 2015 року прилавки на агропродовольчих ринках можуть спорожніти. Й усе через Закон «Про безпечність і якість харчових продуктів», інформує Бізнес Портал Луцька.

Багато споживачів віддає перевагу ринкам, де продукцію із власних господарств реалізують селяни. Покупці хочуть, насамперед, придбати свіже м’ясо, молочні продукти, овочі та фрукти. І все щоб було без преміксів, біодобавок чи якоїсь «хімії».

Документ містить кілька норм із досить жорсткими вимогами, які стосуються передусім особистих селянських господарств. Зокрема, їм забороняється продавати м’ясо тварин, забитих на подвір’ї. Ще одне обмеження стосується забою свійської птиці та кролів у обсягах, що перевищують п’ять голів. Тобто забій, відповідно до норми закону, має відбуватися на бійні, що має експлуатаційний дозвіл і зареєстрована ветеринарною службою. А ще — заборона продажу на ринках необробленого молока та сиру домашнього виробництва.

Річ у тім, що вступаючи до Світової організації торгівлі, Україна взяла на себе зобов’язання наблизити вітчизняні норми показників безпечності до загальноприйнятих. Саме на виконання міжнародних зобов’язань у 2009 році був ухвалений Закон «Про безпечність і якість харчових продуктів». Він набрав чинності ще 1 січня 2010 року, але окремі його норми, зокрема ті, що стосувались особистих селянських господарств, були відтерміновані.

Чи готові до цього нововведення волинські селяни? Адже багато з них тільки з того й живуть, що реалізовують продукцію власного виробництва.

Як відомо, держава всіляко стимулювала особисті селянські господарства до тваринництва: видача безкоштовних доїльних установок, дотації при реалізації худоби, вирощуванні молодняку великої рогатої худоби та інше.

«Молоко, що продається у пляшках на ринках, становить дуже і дуже малий процент. Це приблизно від п’яти до двадцяти тонн, коли загалом у рік в області виробляється 450 тисяч тонн молока. І сьогодні у світі ніде не продають молоко у пластикових пляшках. Я думаю, що закон набуде чинності, бо такі вимоги СОТ. Але щоб він виконувався, то треба прийняти як мінімум 15 постанов Кабінету Міністрів. Поки що у нас навіть не розмежовані функції між ветеринарною та санітарною службами», - розповів виданню заступник голови облдержадміністрації Віталій Карпюк.

Однак, як запевнив посадовець, в області робляться кроки до чистоти і якості молока. Крім того, що господарства, де більше трьох корів, отримують доїльні апарати, п’яти сільськогосподарським кооперативам уже виділили холодильні установки.

Віталій Карпюк назвав нинішній рік вдалим для молочників, бо ціна на молоко зросла: якщо для особистих селянських господарств торік мінімальна закупівельна ціна була 1,60–1,70 гривні, то сьогодні — 2,20. Для великотоварних виробників — чотири гривні проти 2,70 торік.

А от роботою окремих молочних переробних підприємств Віталій Володимирович не задоволений, оскільки, зауважує, почали масово використовувати пальмову олію.

Як сказав Віталій Карпюк, м’ясна продукція у нас не відповідає європейським стандартам. «В Україні під час вирощуванні тварини не контролюється використання преміксів, стимуляторів росту і так далі, а європейські закони чітко це регламентують», — зауважує Віталій Карпюк.

Щодо забійно-санітарних пунктів, то чиновник сказав, що в області їх вистачає. І надалі на Волині стимулюватимуть створення кооперативів із забою.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
andriy1983 Показати IP 29 Липня 2013 08:28
"де продукцію із власних господарств реалізують селяни" - шановні автори статті, ви напевне давно були на ринку, або просто не звертаєте увагу на тих хто продає. Не скажу точно стосовно старого ринку...., а от щодо варшавки так там з 10 бабусь , що ніби торгують з власного господарства ті що реально продають своє від сили 2. Всі решта йдуть на пасажі на оптовий ринок і закупляють зранку ото все.. А що до адміністрації - ви подивіться які умови створили для отих підсобних господарств - люди на асфальті без жодних на те умов мучаться під сонцем і ще платять за таку "торгівлю" 7,5 грн за клаптик на асфальті розміром 0,5 м х 0,5 м. І то - продають вони свою продукцію(якраз оті що з своїм з села) в самих закутках на ринку бо той ряд що виділили на асфальті для селян ще в 5 ранку займають місцеві перекупи, а селяни доїжжають з сіл не раніше 7 ранку , а на базарі місця уже немає. Гадаю стаття стосовно такої проблеми була б значно інформативнішою для лучан - рекомендую провірити те що написав і задати питання до адміністрації коли вже нарешті вони будуть краще ставитися до людей які важко працюють на землі.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus