USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Прилуцьке співпрацюватиме з Луцьком, про об’єднання не йдеться

8 Вересня 2016 11:00
Депутати Прилуцької сільської ради проголосували за підписання договору про співпрацю з Луцькою міською радою. Договір не виключає напрацювання механізму об’єднання з містом, але про це поки не йдеться.

Про це стало відомо під час 12-ї позачергової сесії Прилуцької сільської ради.

Сільський голова Валентин Арчибасов зазначив, що в Прилуцькому проводили громадські слухання, і люди були не проти договору співпраці. Таку думку підтримав і виконком сільради.

Під час сесії депутат Іларіон Маковський поскаржився, що йому і колегам попередньо не дали ознайомитись із власне текстом договору співпраці. Відтак, наполіг на необхідності такої процедури. На що міський голова Луцька Микола Романюк, який був присутній на сесії, сказав що особисто пояснить всім присутнім, що передбачає собою договір.

З його слів, нині не йдеться про об’єднання, хоча в перспективі такий план теж розглядають. Є в договорі й інтерес для Луцька, який полягає у вільних земельних ділянках для будівництва.

Відтак, відповідно договору співпраці, серед іншого міська рада гарантує забезпечення маршрутним сполученням (пропонують продовжити маршрут №19). Також асфальтування вулиці Богуна на дольовій участі міста, села та області. Місцевий фельдшерсько-акушерський пункт обіцяють включити в Луцьку мережу обслуговування, а також створити на базі сільської ради філію ЦНАПу. І, чи не найголовніше, у випадку співпраці градоначальник Луцька обіцяє лобіювати виділення коштів на побудову нового дитсадочка. А це – від 15 до 20 мільйонів гривень.

На запитання депутата Маковського, чому не йдеться про приєднання Прилуцького до Луцька, пан Романюк зазначив, що він не вповноважений говорити про це, адже це інший процес. Проте, з його слів, перспективу приєднання можна буде розглядати в майбутньому.

Заступник міського голови Сергій Григоренко провів аналогії з об’єднанням з Жидичином. Мовляв, село спочатку мало об’єднуватись з Маяком та Рокинями, проте згодом передумали, захотівши об’єднатись з Озерцем.

«Не факт, що Кабмін погодить це об’єднання. Тому що ключове питання спроможності – чи зможуть вони утримувати садочки, прибирання, вивіз сміття, поліцію. Повірте, прогнозую, що і Жидичин нікуди не дінеться», - зазначив Григоренко.

Нагадаємо, як повідомляло Інформаційне агентство Волинські Новини, громаді села Жидичин, яка добровільно не погоджується на співпрацю з Луцьком, хочуть заборонити користуватись деякими благами обласного центру, зокрема, вже відмовили у проханні продовжити маршрут громадського транспорту № 26 (який їздить у район Вишкова) до початку села Жидичин.

Присутній на сесії голова Ківерцівської райради та мешканець Прилуцького Григорій Недопад зазначив, що до 2018 року уряд має закінчити процес об’єднання, і якщо цього не зробити добровільно, то згодом об’єднають в примусовому порядку. Відтак, поцікавився, чи не легше було б просто об’єднатись з Луцьком. Мовляв, отримуючи дотації в складі міста, Прилуцьке мало б більше коштів для розвитку.

Депутат райради Ігор Мисковець порадив відкласти рішення і доопрацювати дане питання. З його слів, першою чергою потрібно запитати людей, чи вони не проти вони договору співпраці, а можливо й хочуть об’єднання. Мисковець наполіг, що спочатку потрібно було провести роботу з громадою. Адже це не лише питання ремонту вулиці та маршрутки.

Депутат Волинської облради Олександр Омельчук каже, що як мешканець Прилуцького про громадські слухання, які відбувались в селі, він почув лише сьогодні. З його слів, місцевих мешканців нормально не оповістили про слухання. Омельчук зазначив, що більшість дітей з Прилуцька їздять до Луцька в садочки і школи, жителі села – в медичні заклади. Також зазначив, що слід порівняти вартість землі в Луцьку і в Прилуцькому.
Адже, з його слів, при об’єднані, ціна на землю може збільшитися до 10 разів. Насамкінець зазначив, що перед тим, як приймати таке рішення, слід було пройти селом та поцікавитись у мешканців кожного будинку, що їм більш вигідно – об’єднання з Луцьком чи договір співпраці.

Депутат Валентин Матящук підтримав цю думку та порадив, щоб депутати попрацювали на округах та опитали людей стосовно об’єднання та приєднання.

Депутат Петро Сощук зауважив, що слід економічно прорахувати, що селу вигідніше – об’єднатись з Луцьком, чи співпрацювати з ним.

На що Сергій Григоренко зазначив, що ці процеси можуть бути паралельними. Співробітництво може продовжитись на наступну каденцію, а далі може закінчитись об’єднанням або припиненням співпраці.

«Якщо ви йдете на співпрацю, то це не заважає нам дискутувати про об’єднання і вивчати це. Луцька міська рада не уповноважила міського голову говорити про об’єднання. Депутати Луцької міської ради не готові до об’єднання. В них є питання – вони проголосували одноголосно, бо думають про перспективу. Але вони не готові говорити про об’єднання. Я обійшов багато депутатських комісій, вони готові говорити про співпрацю. А то виходить «без мене мене одружили»», - заявив Григоренко.

Після півторагодинної дискусії сільський голова пан Арчибасов заявив, що відповідно законодавства треба провести в селі референдум. Адже, з його слів, питання вкрай важливе, і «ходіння по хатах» його не вирішить.

Після чого депутати перейшли до голосування. 9 народних обранців проголосували за заключення договору про співпрацю з Луцькою міською радою, 5 утрималось. Відтак, рішення прийняли більшістю голосів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 9
777 Показати IP 8 Вересня 2016 11:06
Романюк і Григоренко вже бачать як в їхні кишені ідуть відкати за дозвіл будуватись на Прилуцькій землі. Це перемога. Перемога кишені...
Місько до 777 Показати IP 8 Вересня 2016 12:42
Кожен судить по собі. Романюк думає про розбудову Луцька. Мешканці цих сіл мають акти на свої паї і тут луцькі керівники нічого "не рішають". А земель запасу напевно небагато залишилось і всі вони, або на болоті, або на лузі.
777 Показати IP 8 Вересня 2016 11:25
Романюк і Григоренко вже бачать як у їхні кишені ідуть відкати за можливість будуватися на Прилуцікій землі. Кишеня перемогла!
777+1 Показати IP 8 Вересня 2016 13:16
А Древній Жидичин і прінцеса соплі жують...
Мыкола до 777+1 Показати IP 9 Вересня 2016 02:39
То хай собі і см*кч*ть. Такі гонорові
111 Показати IP 8 Вересня 2016 13:39
Життя в нас зараз таке, але нехай краще візьмуть собі в карман і ще й селу допоможуть. Бо те село під самим містом, але таке захаращене, що самій сільській раді не впоратись. Судячи з усього в району снігу зимою не допросишся. Тому нехай співпрацюють, але"Табличку ділення" теж не забувають.
А Показати IP 8 Вересня 2016 18:54
А може краще об'єднатися??????????
Житель Показати IP 8 Вересня 2016 19:36
Договір про співпрацю не передбачає ремонт вул.Соборна та маршрутні перевезення в с.Сапогове !!! Пропоную провести громадські слухання у БК с. Прилуцьке
Житель вулиці Соборн до Житель Показати IP 9 Вересня 2016 02:38
Дорогу мають зробити незалежно від об’єднання. Гроші має виділити сільрада і обласна рада. Село вже дало гроші і зробтли частину дороги, а область зажала бабло і поки далі дорога не робиться

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus