USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.20 39.50
  • PLN 9.71 9.93

«Припутні»: лучанам показали історію українського села на великому екрані

23 Вересня 2017 09:00
Вміти висміювати власні недоліки та із долею гумору сприймати, здавалося б, неймовірно трагічні повороти власної життєвої історії вчить фільм-переможець цьогорічного Одеського міжнародного кінофестивалю. Основне – те, що він зображує наше правдиве й колоритне, суржикомовне коріння – українське село.

Допрем’єрнийпоказ кінострічки «Припутні» українського режисера Аркадія Непиталюка відбувся в Луцьку 22 вересня в РЦ «Промінь».

Фільм має кілька сюжетних ліній: це історія таксиста, який щойно розійшовся із дівчиною, адже не відповідає її високим інтелігентним ідеалам; трагічна доля чоловіка, який, не зумівши побороти горе через втрату дружини, спився та все частіше під впливом алкоголю бачить свою кохану на сільській зупинці; а також, найголовніша, перипетія не надто щасливих подій, вчинків і характерів трьох жінок – онуки, дочки та бабусі.

Усіх їх поєднало занедбане та трохи здичавіле село Припутні в Чернігівській області, до якого можна дістатися лише зранку і то не кожного дня.

Дія фільму розгортається лише протягом однієї доби, насиченої дорогою, сварками, бійками, підпалом і врешті взаєморозумінням без зайвих слів. І незважаючи на образи, біль, взаємні обвинувачення, смачно приправлені ненормативною лексикою, фізичні розправи та бурно виплескану злість, герої на екрані притягують до себе, адже вони – справжні, позбавлені зайвих прикрас, та показують реальне, таке складне й насправді зовсім не смішне життя – життя села на межі виживання.
«Ми показали правду. І насправді таких сіл дуже багато, наприклад на Донбасі, куди я приїжджаю до своєї мами. Їхню проблему потрібно вирішувати на державному рівні, також багато залежить і від нас, адже дітей потрібно привчати до землі, до праці. А українець без землі, як риба без води; ми землероби, і нашим дітям ми повинні прищеплювати любов до нашої рідної української землі, бо без неї ми пропадемо», – акцентувала присутня на допрем’єрному показі в Луцьку виконавиця головної ролі, баби Зіни, акторка Ніна Набока.
Та додала, що, коли в неї запитують про мораль фільму, відповідає, що він про те, що потрібно вміти посміятися над собою, своїми недоліками та вистояти, незважаючи ні на що, адже «ми - сильна нація».

Актор, який зіграв у фільмі таксиста, Дмитро Хом’як, каже, що на аналогії наштовхує навіть сама назва села та стрічки, адже припутні – це дикі голуби, які зачасти гніздяться при дорозі та «блудять» у пошуках інших птахів; вони є заручниками власної сутності, через яку не можуть вирватися із замкненого кола.
Відзначимо, що сюжет стрічки основується на виставі «Центр» Романа Горбика. У 2016 році фільм переміг у конкурсному відборі Держкіно, яке наполовину профінансувало зйомки картини (загальний кошторис – 8,6 мільйона гривень). Також у 2017 році стрічку представили на Канському кінофестивалі.

Дата офіційного виходу фільму на великі екрани – 28 вересня.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus