USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Історія про те, як герой може залишитися живим: у Луцьку відбувся допрем’єрний показ фільму волинянина Олеся Саніна «Довбуш»

23 Серпня 2023 09:00
«Ви, напевно, прийшли почути історію про розбійника, який ховав золото у горах, чи, може, про месника, що міг з гори на гору переступати, з очей блискавку пускати, сонце заперезати. Йой. Не буде цього. Я розкажу вам не приповідку, а правду. Я розкажу, як Бог дає і Бог відбирає, а люди підносят до неба і топчут ногами. Я розкажу про того, кого я знав, як себе», – такими словами розпочинається фільм волинського режисера Олеся Саніна, але далі ми спойлерити не будемо.

22 серпня у Луцьку відбувся допрем’єрний показ українського художнього повнометражного фільму «Довбуш». Стрічку в обласному центрі Волині представив сам режисер Олесь Санін.

Прем’єра фільму в Луцьку – це частина великого всеукраїнського промотуру, який загалом охопить тринадцять міст України. Луцьк та Волинь для творців «Довбуша» є особливими місцями, адже режисер стрічки Олесь Санін та оператор Сергій Михальчук родом звідси.

Читати ще: «Не тих ми братами називали»: режисер із Волині Олесь Санін розкрив деталі фільму «Довбуш»

Автори зазначають, що у фільмі глядач побачить Україну як країну незламних людей, що хочуть жити звичайним життям, кохати, працювати, але якщо їм стають на заваді, готові захистити себе та свої ідеали. Тобто сценарій фільму є дуже актуальним для українців саме зараз.
Як розповів Олесь Санін, «Довбуш» – це не документальний фільм та не класичний байопік. Хоча, як вважають історики та показують чимало документів, прототипом легендарного персонажа, якого звуть Олекса Довбуш, є справжня людина Олексій Добощук, який народився у 1700 році та був убитий 24 серпня 1745 року.

«Мій фільм – це історія-легенда, це історія про те, як я прочитав життєпис Олекси Довбуша. Все, що стосується побуту в картині, історичної достовірності, часу, простору – це моє власне трактування історії, як вона могла би статися. Тому що довіряти документам тих, хто бажав смерті Олексі Довбушу, можна не до кінця. Це одна з моїх версій того, як герой може залишитися живим. Олекса Довбуш хотів простого життя, лише обставини змусили його взяти до рук зброю та захищати батьківщину. Він не хотів бути героєм, але, як і тисячі людей зараз, пішов захищати свою волю», – зауважив режисер.
З його слів, історичне підґрунтя він черпав з робіт Володимира Винниченка. А найяскравішою роботою за точністю, підкріпленістю історичними документами, на його думку, є робота Володимира Грабовецького, який все життя досліджував опришків.

19 серпня відзначили п’ять років з дати початку знімань фільму. До цього Олесь Санін протягом двох років працював над підготовкою знімальної групи, ще чотири-п’ять років – над початком і сценарієм. Тобто фактично робота над стрічкою тривала десятиліття. Режисер наголосив, що фільм було повністю завершено до повномасштабного вторгнення.

«Під час повномасштабної війни ми вже робили постпродакшн, озвучення, колір, світло. Аби закінчити цю роботу, частину знімальної групи довелося евакуйовувати в Івано-Франківськ, Львів, деякі роботи проводили в Луцьку. Але фільм не змінився, змінилися час і місце, в якому ми живемо. Очевидно, що ті історії, меседжі, діалоги у фільмі… Я не сподівався, що сценарій стане настільки актуальним сьогодні, фактично він відповідає потребі дня. Але фільм повністю було завершено до повномасштабної війни», – наголосив Олесь Санін.
Чимало учасників знімальної групи нині проходять службу в Збройних силах України. Захищає країну і оператор-постановник фільму Сергій Михальчук, який не зміг приїхати у рідний для нього Луцьк. Також на передовій Олег Шульга, який грає одного з опришків. Майже усі піротехніки та каскадери також на війні. На жаль, серед художників, які працювали над картиною, п’ятеро загиблих.

«Картину ми також присвячуємо загиблим художникам, які працювали над фільмом та загинули. У фінальних титрах на цих людях не буде рамочок, тому що коли ми знімали, вони були живі, усі ми були щасливі. Ця картина – це також пам’ять справі, яку вони робили», – сказав Олесь Санін.

Відзначимо, що у фільмі знімалися ексфутболісти збірної України Артем Мілевський та волинянин Артем Федецький. Але ми не будемо спойлерити, чи потрапили вони у фінальну версію фільму. Це ви зможете побачити лише самі, переглянувши картину в кінотеатрах.

«Ті, хто стежить за моєю творчістю, знають, що для знімань я запрошую своїх друзів. Наприклад, Сергій Жадан мав роль у «Поводирі», а в «Довбуші» знявся Артем Федецький. З Артемом ми друзі ще з молодості, він став зіркою футболу, в мене ж інша діяльність. Для мене він став справжнім гладіатором, опришком. Коли мені потрібні були додаткові персонажі, я зателефонував йому і сказав: «Прийди, допоможеш, буде цікаво».
Коли такі люди на знімальному майданчику, група оживає. Того самого дня з’явився на майданчику Артем Мілевський. Ще у фільмі є Віталій Марків – це нацгвардієць, якому в Італії дали 30 років за нібито вбивство журналіста. Його виправдали, він повернувся і знову повернувся в нацгвардію. У фільмі також є Всеволод Стеблюк – це легендарний військовий лікар, який грає у фільмі військового хірурга. Для цієї сцени виготовили спеціальні хірургічні інструменти того часу. Достовірність дуже важлива, у фільмі ми приділяємо цьому багато уваги. Я думаю, що його можуть дивитися фахівці історії, як музей», – резюмував Олесь Санін.

Відзначимо, що прем’єра фільму «Довбуш» відбудеться 24 серпня – у День Незалежності.
Довідка

«Довбуш» – це пригодницько-історична стрічка, що оповідає легенду про однойменного карпатського опришка, який боровся за свободу своєї землі, волю та справедливість на ній. Олекса Довбуш, ватажок карпатських повстанців-опришків, є втіленням архетипу українця із почуттям власної гідності, який не є войовничим за своєю природою і понад усе мріє про мирне, вільне та щасливе життя на своїй землі. Та коли вороги зазіхають на його свободу, він готовий пожертвувати усім і зі зброєю в руках захистити гідність свою, свого народу і свою любов.

Фільм має багато унікальних особливостей. Це наймасштабніша українська стрічка на сьогодні за кількістю задіяних акторів масових сцен, каскадерів, реконструкторів, локацій. Знімання захопили майже усю Західну Україну: знімали в Карпатах, Тернопільський області та Києві, побудували багато дуже складних декорацій. Було відновлено зброю, багато реквізиту та велику кількість костюмів.

«Довбуш» розповідає про спільні сторінки історії народів Польщі та України, коли українські та польські землі разом входили до складу Речі Посполитої. Поляки були і серед побратимів Довбуша, і серед шляхти, проти якої боролися опришки.

Олександр ЗЕЛІНСЬКИЙ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus