USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

«Припиніть імітувати підтримку науки»: відомий фізик про фонд Порошенка

25 Листопада 2018 13:15
«Фонд президента України» був створений за два місяця до старту передвиборчої кампанії і два тижні до прийняття державного бюджету. Його метою є надання грантів молодим вченим. Президент Петро Порошенко просить Кабмін виділити з казни на нього аж мільярд гривень, а це – 36 мільйонів доларів, пише 24 канал.

«Вони вже прописали, що це буде: підключення інтернету в сільських школах, автобуси заводу «Богдан», якого кінцевим бенефіціаром є Порошенко. І там же з'являється цікава стаття видатку. Це можливість податкової компенсації громадянам за споживання газу. Тобто, це ніщо інше як давати хабарі людям перед виборами», – розповіла народна депутатка Олена Сотник.

За дивним збігом фонд створюють просто напередодні виборів. Що є ще одним аргументом на користь того, що піклуються не про молодих учених, а про передвиборчу кампанію президента, зауважує видання.

«Будь-яка дія президента, яка фінансується, може розглядатися як підкуп виборця, як фінансування його піар-дій і різних заходів, які впливають на виборчу компанію. Це один із прикладів використання адмінресурсу, тому що саме адмінповноваження дають можливість мати фонди, їх використовувати та створювати собі репутаційні переваги», – зазначив політичний експерт Сергій Гайдай.

27 років незалежності наукові дослідження і розробки молодих українських вчених мало кому були потрібні. Їх постійно недофінансовували. А науковці виїжджали з країни, і раптом – мільярд для підтримки освітніх та наукових програм. Обурені навіть самі молоді учені. Гнівний пост написав відомий фізик і популяризатор науки в Україні Антон Сененко.

«Шановні депутати, урядовці, шановний Петро Олексійович. Припиніть імітувати підтримку науки (ні, Володимире Борисовичу, селфі на фоні конструкторів LEGO не роблять з вас прибічника сучасних технологій). Хочете допомогти молоді – не жахайте її. Бо її лякає не стільки нестача коштів, скільки популісти при владі», – йдеться у повідомлені.

Молодий вчений називає мільярд президента передвиборчим піаром. На справжню реформу наукової сфери у грошах завжди відмовляли, наприклад, 90 мільйонів на Національний фонд досліджень не знайшли. А тут – знайшли, та аж стільки. На гранти, інтернет і автобуси.

«Кошти, один мільярд, було б раціональніше завести на зарплатну частину і на Нацфонд досліджень. Заробітні плати є невеличкі, їх треба підвищувати. Наприклад, асистент – це 4900, доцент – це 6000. Це оклад. Ідея однозначно позитивна», – розповів голова Ради молодих учених при Міністерстві освіти і науки Юрій Кращенко.

«Шкода лишень що шанс у молодих учених з'являється лише раз на 5 років і лише у бюджетну ніч», - додає видання.
Зазначимо, що справи у поки чинного очільника держави, вочевидь, не найкращі. У листопаді Порошенко очолив антирейтинг кандидатів в президенти — за нього в жодному разі не проголосували б 50% виборців. А в другому турі глава держави програє практично будь-якому кандидату.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЯКЩО ВИБОРИ НЕ МОЖНА ВИГРАТИ, ЇХ ТРЕБА СКАСУВАТИ? ПЛАН «Б» ПОРОШЕНКА

Антирейтинг Петро Порошенко очолює не перший місяць. Окрім того, на думку політологів, чинний президент України намагатиметься підняти свій рейтинг перед виборами за допомогою провокування різних конфліктів. Однак, кажуть експерти, першою чергою, ці конфлікти будуть спрямовані проти нього самого.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus