USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

«ПриватБанк» зароблятиме на батьках маленьких лучан

14 Квітня 2011 12:51
З квітня у десяти луцьких садочках експеримент – за харчування малят батьки платять за допомогою банківських карток.

Для цього в кожному закладі поставили по одному портативному терміналу від «ПриватБанку». За безготівковий розрахунок доводиться платити комісію банку – 2 % від суми. Сплачують усі, включаючи власників карток згаданої фінустанови.

Освітяни кажуть: мета цього нововведення – вилучити готівковий обіг грошей з садочків. Однак карткою можна розрахуватися лише за харчування дітей, а благодійні внески, як і раніше, потрібно давати «на руки» вихователям або діловодам.

Деякі батьки підозрюють: це все для того, щоб додатково заробив банк.

«Вони самі до нас прийшли»

Припинити обіг готівки в садочках хотіли вже давно. Позаяк збори грошей працівниками дошкільних закладів завжди пов’язувалися зі зловживанням та корупцією.

Пропозицію оплачувати послуги садочка через банк виносили навіть на громадське обговорення. Та її не підтримали, бо зійшлися на тому, що обслуговування банківських рахунків – надто дороге задоволення.

Цього разу батьків не запитали, вирішили – і крапка.

Спершу така ситуація викликала обурення, а згодом – і зацікавлення: а чому термінали саме «ПриватБанку»? Чи проводився якийсь конкурс, аби обрати банк, який надаватиме такі послуги? ЧИ не задіяна в цьому владна верхівка Луцька?

Перший заступник міського голови Святослав Кравчук зазначив, що впровадженням цього нововведення займалися освітяни, органи влади у визначення банку не втручалися.

А начальник міського управління освіти Олег Гребенюк повідав, що ідея встановити в садочках термінали належить власне «ПриватБанку».

«Вони прийшли з такою ініціативою, вона у нас була на часі, й ми використали її», - сказав Гребенюк.

«Інші банки до нас із такими пропозиціями не зверталися, і в принципі ми розуміємо чому. Тому що таке може дозволити лише фінансово міцний банк», - додав чиновник.

«Один відсоток відвоювали»

Звичайно, «ПриватБанк» може собі це дозволити, адже нововведення аж ніяк не безкоштовне. Послуги банку обходяться батькам у 2% комісії.

Як розповіла головний спеціаліст міського управління освіти Валентина Гдира, спочатку в «ПриватБанку» хотіли 3% комісії. Проте це викликало значне невдоволення батьків і один відсоток таки вдалося відвоювати.

Тож зважаючи на те, що в середньому харчування обходиться в сто гривень, щомісяця батькам малят доведеться сплачувати додатково дві гривні на користь банку.

«Я розумію, що це справа не зовсім звична для багатьох, а для багатьох – абсолютно звична, бо такий самий розрахунок ведеться в супермаркетах, - каже Валентина Гдира.

«Люди вже призвичаїлися до банківських карток і банкоматів. Це нововведення – додатковий крок для зручності розрахунку», - додає чиновниця.

Незручностей більше

Проте ніякої зручності в цьому нововведенні діловод садочка №31 Світлана Бандура поки не помітила. Каже, результати перших днів роботи терміналу – щоранкові черги під її кабінетом, термінал лише один, і сплатити можна лише з її допомогою.

«Один з мінусів – це черга. Раніше такого не було, бо я пишу набагато швидше, які він працює», - розповідає Світлана Бандура.

«Поспішаючи вранці, батьки не можуть дочекатися своєї черги, сердяться і йдуть, не заплативши. Якось під кабінетом до п’ятнадцяти людей стояло, то кухарі жартували: у вас як у «ПриватБанку» черга», - додає діловод садочка.

За словами діловода Світлани Бандури, у їхньому садочку більшість батьків негативно ставляться до такої форми оплати. Розповідає, що одна мама якось сказала: не хочете брати гроші то я взагалі платити не буду.

Завідуюча дошкільним закладом Леся Сак каже, що причина невдоволення батьків – це і черги, і, звичайно, банківська комісія.

«Батькам набатаго зручніше заплатити діловоду, яка вже здаватиме гроші в банк без будь-якого «оподаткування» Зараз же кожен батько копійку рахує, - зазначає завідуюча.

Звичайно ж такі мами й тати, яких ця схема цілком влаштовує. А дві зайвих гривні в рахунку не грають великої ролі.

«А у нас половина батьків проти», - розповідає одна вихователька.

«В мене ясельна група, половина батьків непрацюючі, та не мають карток. Тати – на заробітках, а мами – вдома, то як мають платити через термінал? Оформляти картку?» - каже вихователька.

Є й інші можливості, але...

Як з’ясувалося, ті, хто не має банкіської картки, можуть внести гроші на спецрахунок будь-якого банку, звісно, не без комісії.

Діловод дитячого садка №31 каже, що батькам бігти в банк, аби заплатити, незручно, бо потім однаково треба приносити квитанцію в садочок.

Виявляється, можна платити і за старою схемою – діловоду, причому без надбавки. Тож тепер, як кажуть у садочку, хитріші батьки не признаються, що мають картки. Вони не хочуть, аби на них наживалися.

Тож цього місяця платили хто як міг, а в результаті проплатити до 10-го числа, як вимагають, не встигли.

«Тепер неможливо проконтролювати, чи всі заплатили за харчування до 10 числа – каже завідуюча дитячим садком Леся Сак.

Відслідкувати, хто, коли й у який банк заплатив, важко, бо квитанції приносять не одразу.

Про те, що поки система недосконала, каже і начальник управління освіти Олег Гребенюк.

«Тут є деякі незручності. Зараз на рахунок надходить загальна сума коштів від усіх садочків. Тож важко контролювати, скільки та з якого садочка прийшло грошей. Ми повинні прорахувати це по чеках.

Зрештою, управлінець зазначає, що це лише експеримент, і час покаже, який він дасть ефект.

«Відомості» ж побачили в цьому експерименті лобіювання інтересів вищеназваної фінансової установи. Гривня до гривні – і рахунок за рік поповниться на десятки тисяч.

Ольга УРИНА, «Відомості.ua»
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 30
M Показати IP 14 Квітня 2011 13:01
""органи влади у визначення банку не втручалися." А головний "орган" міста де раніше працював? Виникають сумніви щодо чесності обрання цього банку без конкурсу. Тут точно є інтереси кількох людей.
))) до M Показати IP 14 Квітня 2011 18:42
я б сказала, який це орган, але набридло матюкатись.
Ги-ги Показати IP 14 Квітня 2011 13:06
Вірю! Слава привєтбаночкам! Все чесно.
Наталія Малімон Показати IP 14 Квітня 2011 13:19
Та де у світі є, аби платили діловоду, вихователю і т.д.? Як ви доведете, що не маєте боргів за садок, якщо вам на руки за сплачене ніц не дали, або дали папірець, написаний від руки? Коли були мої діти малими, ми сплачували за садок у будь-який банк, і не було проблем. Знайшли проблему: принести квитанцію, Ніби мама не ходить щодня сюди і не може принести. Цей порядок відмінив колись Махомед, скоротивши бухгалтерів. Добре, що РОманюк, як може, так і вирішує це питання, але вирішує. Набридло читати таку примітивну критику на нього.
Роман Показати IP 14 Квітня 2011 13:49
Дивно що "Приватбанк" сам прийшов. Могли ж сказати шо їх заставили, і вони не заробляють а ше і в мінусах. ;)))))))
Бабусенція Показати IP 14 Квітня 2011 13:54
А що, інший би банк безплатно обслуговував? Просто треба вирішити питання і з так званими благодійними внесками, аби вони ішли на рахунки садків. Адже це солідні суми, по кілька сотень з одного.
Роман до Бабусенція Показати IP 14 Квітня 2011 14:00
Треба відкрити спецрахунок в "Приваті" і туда ж. І комісію підняти. :)))))
Читач Показати IP 14 Квітня 2011 13:59
Мені різонула слух фраза "відвоювали один відсоток". Чекайте, так навіщо "відвойовувати", як Приватбанк "сам прийшов"??? Прийшов, пропонуєш таке, що нам не підходить - так іди нафіг! Або пропонуй щось підходяще. Ось тут і прокол - ніхто "сам" не приходив. Поставили освітян перед фактом - маєте забезпечити співпрацю з Приватбанком. Хто поставив - питання риторичне ;-)
АРМАДА Показати IP 14 Квітня 2011 14:36
Це пане Романюк - КОРУПЦІЯ Де прокуратура? Батьки вже пишуть заяви? В департаменті соцполітики також столик лише Привату
обурена Показати IP 14 Квітня 2011 15:20
«В мене ясельна група, половина батьків непрацюючі, та не мають карток. Тати – на заробітках, а мами – вдома, то як мають платити через термінал? ---а чого ті мамки в ясельну групу дітей сунуть якщо вдома сидять,щоб пиво цілий день спокійно дудлити і серіали дивитися-чи як.А працюючим мамам відмовляють бо нема місця в групах .
троль Показати IP 14 Квітня 2011 15:40
гроші по рахунку держказначейства приймають всі банки.я сплатила в ощадбанку без проблем але з комісією .Тож напевно комусь з дирекції садочку дуже кортить щоб той чорний нал крутився в садочку і ним можна було тимчасово користуватися.іншої причини постійно мусолити цю тему я не бачу.Сумно панове освітяни що так тупо лобіюєте свої "інтереси".
))) до троль Показати IP 14 Квітня 2011 18:43
не транди.
КОРОЛЕВА Показати IP 14 Квітня 2011 15:53
Для мене особисто зручнішим є діловод, а не Приватбанк, який постійно нав"язує свої послуги, просто дратує обслуговуватись там і вибору нема, бо зарплатна картка їхня, бо відділення в основному скрізь їхні, а відношення до клієнтів ніяке....Хай краще цим "чорним налом" користується садок, де завідуючі викручуються як можуть, а не збагачується шановний БАНК!!!
Лучанин до КОРОЛЕВА Показати IP 14 Квітня 2011 18:44
Підтримую 100%! Нещодавно мені треба було з однієї зарплатної картки на другу перекинути частину коштів. 2 з половиною години провів у банку. Знаєте який результат? Проплатив готівкою в касу! Я маю картку Привратбанка, але нею не користуюсь, бо незручно. Щодо інтересів банку: банк і так прокручує кошти клієнтів на цьому заробляючи. Так чому ж ще й комісію робити так і ще з своєї картки?!! Це вже не по-людськи. Плата за садочок же теж до комунально-соціальних витрат відноситься? За що ж комісію брати, де виконання законодавства?
))) до КОРОЛЕВА Показати IP 14 Квітня 2011 18:48
+ 100 якщо вже переводити оплату за харчування у безнал, то можна зробити по-людски: відкрити рахунок - але один - садочка, який відвідує дитина, і нехай батьки, коли платять за компослуги, переводять гроші і за садочок, але - у будь-якому банку, в якому захочуть. І так це у більшості випадків буде той самий Приват, який на кожному кроку. Якби ініціатори були менш дурними і жадібними, заробили б у фінальному підсумку більше і без скандалу. Я принципово внесла гроші налічкою, бо мене обурило "Вам що, шкода 2-3 гривні комісії, хіба це гроші" і т.д. Це мої гроші і ніяка наволоч не буде мені вказувати, як ними розпоряджатись, уж вибачте, що шкодую трі рубля на любімий банк.
Матуся Показати IP 14 Квітня 2011 16:17
Повністю підтримую королеву - Приват дратує.Відколи змінився мер, у Приваті знахабніли - далі нікуди!"Сам прийшов"..Зараз розповім, як до нас "сам прийшов".Підприємство замовило новому працівнику зарплатну картку.Через три місяці(!!! )подзвонили, що вже готова.Але головне почалося, коли прийшли по карточку."Напишіть заяву" -"Навіщо, коли вже писали..."Після 10хвилинного сперечання працівниця"Тут для вас прийшла ще кредитка."-"Я її не братиму, потрібна лише зарплатна.І в угоді про це сказано - ЗАРПЛАТНА!" - "Ну тоді напишіть заяву, щоб вам її закрили" -"А де у вас моя заява на її відкриття?"Виявляється, спочатку напишіть заяву і ми вам дамо(О,яка послуга) кредитку - щоб знімати в населення гроші за обслуговування( навіть коли нічого не робитимеш по рахунку), або вже пиши про відмову від того,чого ти не просив.І так всюди - беріть, може згодиться...А потім думайте, чим сплачувати і як закрити ту картку.У нашої знайомої ніякого рухукоштів не було, але банк справно нараховував за обслуговування - 220 грн за 4 м-ці.Досить непогано, правда?І закрили картку лише тоді, коли через виконавчу службу стягнули свої "Чесні"грошики...От такий він, Приватбанк.
не коруль Показати IP 14 Квітня 2011 16:18
а мені зовсім нема різниці як платити-бо за квартиру послуги звязку та інші плачу в банках-доречі різних-де день застане. додався садок- ну і які проблеми,чи може люди ви на вулицю не виходите.Припиніть це глупство.Нема чого на вихователів скидати свої проблеми.Досить що вони цілий день виховують наших дітей в .
справедливий Показати IP 14 Квітня 2011 17:34
Взагалі, здавати готівку діловоду в садочку - це дуже не правильно. Цікавіше почути про комісії. Приват поставив 2%. А скільки це коштує в інших банках? Хтось вже платив? І ще. Я так розумію, що якщо це платіжний термінал, то можна заплатити карткою будь-якого банку, а не лише Приватбанківською. ЗА це береться якась додаткова комісія?
))) до справедливий Показати IP 14 Квітня 2011 23:34
ніяких інших банків ніхто не пропонував, і нічких розрахунків через відділення навіть Прихвату - ні. Тільки один термінал (треба ж списати рідне майно з достойним прибутком). Здається, Укрінбанк міг би дати можливість розрахунку з комісією 1,8 %, але ж хто питатиме Укрінбанк, якщо йдеться про приробіток М.Я. ? ;-)
Роман Показати IP 14 Квітня 2011 17:34
Де той пан( чи пані) психолог який радив мені позитивніше підходити до життя? Чи сьогодні в приваті вихідний? :)))))))))))) Судячи по відгуках не мені одному треба дивитись на світ яскравіше
Цікавий Показати IP 14 Квітня 2011 19:47
Романюк має долю у прибутку волинського привата, далі питання будуть?
Хм. Показати IP 14 Квітня 2011 23:11
Блін, проблему знайшли. Стоїть той апарат, то й стоїть- хтось принципово вносить "налічкою", а іншому зручніше через карту, третій може напряму через банк перерахувати на казначейство. Приват то тут до чого ? Апарати поставив ? Так він коштує напевно 500-600 $ той "прибор". Іншим банкам просто не вигідно, за 2 % комісії роками будуть відбивати вартість, а Привату нормуль, люди до карт звикати мають, як не як 21 століття.
юрист Показати IP 15 Квітня 2011 21:31
в принципі з нововведенням я згоден,але чому саме приват?де тендер?корупцією пахне!
Михайло Шелеп Показати IP 19 Квітня 2011 01:06
занадто заплутана ця схема!!! якщо було бажання прибрати обіг готівки з ДНЗ - то треба було батькам роздати банківські реквізити рахунку де збираються гроші на харчування і все - плати де хочеш і коли хочеш!!! а тут - монополія... на місці міського голови треба було б навпаки свій банк хоч з рік ніде не висовувати щоб менше чіплялись, а він навпаки - і ялинки, і ДНЗ - все Приватбанк. цікаво, що буде наступне - вхід в міську раду після пред"явлення карток банку???
SysR до Михайло Шелеп Показати IP 11 Травня 2011 13:54
З ялинками і іграшками нв центральній ялинці явно вже загналися.
поясню Показати IP 21 Квітня 2011 17:23
я попросила вихователя і мені дали реквізити на оплату.Рахунок відкрито в УДК- тобто відкрито у Українському державному казначействі.Люди я бухгалтер з вищою освітою-нема в реквізитах навіть натяку на жоден комерційний банк і бути не може.Платимо на рахунок державної установи у будь якому банку а хочете-то через пошту платіть. ця тема не варта виїденого яйця.але комусь хочеться робити проблему там де її просто нема.
Ваша Люба-Ша))) Показати IP 11 Травня 2011 22:35
Романюк з приватом уже утомили
Not Afraid Показати IP 19 Травня 2011 22:26
2 грн. за місяць це "пограбування" гаманців батьків? Не смішіть, зараз на маршрутці можна за це лише в одну сторону проїхати, та й булки хліба не купиш. А хтось рахує витрати банку на таке задоволення? Рентабельність мінімальна і орієнтована більше на надання супутніх послуг через термінал. Більше того, цим нововведенням більше незадоволені працівники садочків, більшість з яких не люблять банки разом з їхніми картками, та й "зайва копійка" від батьків не завадить нікому. Чомусь мені здається, що "комісія у діловодів" значно більша за 2 грн. в місяць. Те, що комусь не подобається Романюк чи Приватбанк не привід відмовлятися від безготівкових розрахунків. Ми ж всі в Європу хочемо, чи не так??? Велике прохання до скупих консервативних, вредних людей, яким не подобається увага працівників банку та сучасні послуги європейського рівня зробіть послугу НЕ ПРИХОДЬТЕ ДО БАНКУ та дайте можливість іншим людям не стоячи в чергах!
Анонім до Not Afraid Показати IP 12 Березня 2015 14:46
2 грн з 1 дитини, 25 дітей в групі,тобто 50 грн з 1 групи, 10 груп в садочку, тобто 500грн з 1 садочка. 10 садочків з терміналами, тобто 500грн за 1 місяць . А за 1 рік 60 000грн. Не х**ово ?
Анонім до Not Afraid Показати IP 12 Березня 2015 14:57
5000 грн з 10 садочків за місяць

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus