USD 38.70 39.05
  • USD 38.70 39.05
  • EUR 38.70 39.05
  • PLN 9.80 9.97

Приватні дитсадки у Луцьку діють нелегально

21 Січня 2014 19:00
Приватні дитячі садочки для дітей сьогодні – швидше вимога часу, аніж данність. В умовах переповнених державних ДНЗ, альтернативний варіант для платоспроможних – міні-садочки приватної форми власності. Заняття в таких закладах проводиться за оплату на порядок вищу, аніж у звичайних дитсадках. Адміністратори запевняють: саме в таких закладах діти будуть у більшій безпеці. Невеликі групи сприяють кращому розвитку дітей, і догляд за ними - кращий.

Приватні дошкільні навчальні заклади тепер не рідкість і у Луцьку. Та, як з’ясувалося, подібні заклади діють напівлегально. Більш того, ліцензованих приватних дитячих дошкільних навчальних закладів у місті взагалі немає. В управлінні освіти є лише відомості про ліцензовані так звані «маленькі школи» - заклади, де дітей готують до майбутнього навчання у школах.

Щеплень тут не вимагають

Пакет документів, які просять батьків принести при вступі до такого садочка – свідоцтво про народження і довідка про стан здоров’я від педіатра. І, звісно, треба оплатити перебування дитини у закладі.

Варто відзначити, що в обласному центрі таких приватних закладів небагато, їх можна порахувати на пальцях. Перебувають там діти також не цілий день. Зазвичай графік перебування таких дітей – з 9 до 12 години. За цей час малюкам пропонують чимало занять з іноземної мови, ритміки, логіки, музики, образотворчого мистецтва і т.д., і т.п.


Після першого пробного заняття чи то в міні-садочку, чи то на курсах англійської мови, з батьками укладається договір. У одному з приватних закладів запевнили, що саме в договорі батьки повідомляють заклад про стан здоров’я дитини, те, чи щеплена дитина, яким чином треба надавати першу медичну допомогу: одразу звертатися до чергового лікаря поліклініки чи спочатку подзвонити мамі.

На запитання, чи інші батьки не проти, що з їхніми чадами тривалий час займатиметься у вузькому колі не щеплена дитина, репортеру Інформаційного агентства Волинські Новини, який представився одним із потенційних клієнтів відповіли: «У нас усе обумовлюється в індивідуальному договорі. Ви дітям небезпеки не несете, ви самі можете більше страждати, від того, що дитина не щеплена. Але це ж ваше рішення. Ми не вимагаємо щеплень».


Довідка не замінює медсестру

За коментарем ми звернулися до медиків. Начальник управління охорони здоров’я Федір Кошель розповів, що подібні заклади працюють у місті напівлегально. І те, що в таких закладах не вимагають довідок про щеплення – суперечить чинному законодавству.

«Приватна школа, приватний дитячий садочок у своїй діяльності мусять керуватися законами України, положеннями, нормативними документами Міністерства охорони здоров’я України. Повинні виконуватися всі щеплення. Якщо це не робиться, то до них прийде санепідемслужба чи прокурор і зробить їм серйозне зауваження», - зауважує головний медик міста.


З його слів, подібні заклади мусять дотримуватися визначених законів і не має бути різниці між приватними і комунальними закладами освіти у плані захисту здоров’я. Більше того, у таких дитсадках і школах повинен бути медичний працівник.

«Адже захист дітей в дитячому колективі визначений Законом України «Про забезпечення санітарного та епідеміологічного благополуччя», який говорить, що в дитячих закладах обов’язково має бути щеплення. Вони, швидше за все, не мають ліцензії на дошкільне виховання. Вони повинні виконувати усі умови санітарного режиму, обов’язково має бути медичний працівник, як і передбачено законом. Вони не повинні зменшувати компонент держави», - пояснює Федір Кошель.

Так, погоджується начальник міського управління охорони здоров’я, в цих дошкільних навчальних закладах можуть бути менші групи, але нехтувати законодавчими нормами вони не мають права.

Дітей виховують громадські організації

Наскільки легально працюють подібні приватні міні-садочки ми поцікавилися в міському управлінні освіти. Як з’ясувалося, у Луцьку немає жодного ліцензованого дитячого садочка приватної форми власності. Більш того, у місті, крім комунальних навчальних закладів, діє всього дві ліцензовані так звані «маленькі» школи: у Палаці учнівської молоді та у Центрі науково-технічної творчості, повідомив начальник міського управління освіти Олег Гребенюк.

«Ні один з приватних садочків у Луцьку ліцензії не має, і управління освіти не має під контролем жодного. У нас є приватна школа, але жодного садочка. А якщо вони є, то діють нелегально, без ліцензії», - розповів посадовець.


Коли кореспондент Волинських Новин поцікавився у одному з таких приватних міні-садочків, чи має заклад ліцензію на здійснення освітньої і виховної діяльності, то отримав неочікувану відповідь. Виявилося, освітою і вихованням маленьких дітей можуть займатися не лише дитсадки і школи, а й … громадські організації. Саме так в офіційних документах називається один із таких закладів.

«Ми ліцензовані як громадська організація, яка допомагає батькам у вихованні дітей», - повідомила адміністратор одного із закладів.

«Жоден із подібних закладів не звертався з проханням отримати ліцензію до управління освіти. Можливо, вони є в підпільному режиму, але ми до них стосунку не маємо. Батьки водять дітей в такі дитсадки на свій страх і ризик. Батьки ризикують, невідомо кому віддають своїх дітей в заклади без ліцензування, без будь-якого контролю управління освіти та санітарно-епідеміологічної служби», - каже Олег Гребенюк.


«Майже ліцензовані»

Тобто, заклади, які декларують використання найпередовіших досягнень світової педагогіки, насправді не є педагогічними закладами. За чималу плату (від 50 до 70 гривень у день) один із таких приватних дитсадків у місті обіцяє «взяти на себе відповідальність навчати малюків від 6 місяців до 10 років».

Якщо один заклад у місті – ліцензований, хоч і як громадська організація, то інший – ще в «цікавішій» ситуації».

На запитання, чи має інший заклад ліцензію на організацію дитсадочка, на іншому кінці дроту відповіли: «Майже». Коли пані поросили пояснити значення терміну «майже ліцензовані», вона зауважила, що заклад у процесі отримання ліцензії. Щоправда, в міському управлінні освіти про таку «майже ліцензацію» ні сном, ні духом.

Більше того, у таких дитсадках, хоч діти й перебувають не цілий день, але їм пропонують «перекус»: чай, фрукти. Пропонують бажаючим і повноцінний обід.
Як розповів начальник управління охорони здоров’я Федір Кошель, дитяче харчування повинне також бути під строгим наглядом санітарно-епідеміологічної служби. Як і вимагає вже згаданий вище Закон України «Про забезпечення санітарного та епідеміологічного благополуччя».

Замість післямови

Варто відзначити, що приватні дитячі студії у місті діють не один тиждень, та й не один рік. «Майже ліцензовані», але діючі школи і дитсадки, де за окрему плату батьки ненадовго можуть залишити свої чада, також з’явилися не вчора. Проте, міська влада про них не знає і відхрещуючись, каже, що вони не є підконтрольні.

Утім, незважаючи на відсутність ліцензій, у приватних дитсадках Луцька, практично, аншлаги. Знайти вільне місце серед навчального року доволі складно. Та, за окрему плату, - можна.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 19
Олексій. Показати IP 21 Січня 2014 19:29
І ще одне, в усіх приватних садочках нормальна іжа, нормальні іграшки і не тупуваті викладачі. А ще нормально ставляться до батьків і не вимагають щомісяця хабарів.
няня В. до Олексій. Показати IP 21 Січня 2014 21:26
не треба говорити за всі приватні садочки бо там взагалі ніхто і нікого не перевіряє і не контролюєю.а що до хабарів то там місячна плата все включає
дідо Показати IP 21 Січня 2014 19:34
Потрібно не заважати приватному бізнесу відкривати дитсадки, а не за гроші платників податків влаштовувати показушні будови дитсадків.
Олексій Показати IP 21 Січня 2014 19:59
1. Згідно якого закону дитина не має права на садочок без щеплень? 2. ЩЕПЛЕНЯ ЦЕ ПОВНА ФІГНЯ, ДІТИ ВМИРАЮТЬ А ОЛІГАРХИ БАБЛО ГРЕБУТЬ. 3. У мене двоє дітей без щеплень і я ім цю заразу ніколи у житті не вколю. 4. Діти без щеплен хворіють менше ніж із щепленнями...У мене четверо знайомих діти постійна на антибіотиках. І не фіга іх щеплення НЕ ЗАХИЩАЮТЬ (це міф), у мене діти слава богу одинг раз пили антибіотик і о то тільки одна. 5. Щоб ви розуміли статистика говорить що більще 50 % дітей не щеплені. А медики гребуть бабло за довідки, бо типу не мають права у садочок піти. В Укра\ні є випадчи де через суд садочок зобов'язували прийняти дитину без щеплень. Захищайте свої права від цих РИГАНІВ. Це простий развод на гроші. 6. Ви вдумайтесь, Ваші діти усі хворіють на те від чого роблять щепленн!!! Це просто развод на гроші у маштабах держави. 7. У нас навіть нижча якість прививок ніж у африці.
няня В. до Олексій Показати IP 21 Січня 2014 21:57
щеплення це особита справа кожного за всіх говорити теж не можна в кожного різний імунітет спосіб життя умови та ін .а всадочку навіть і приватному повинен бути медичний працівник батьки коли шукають маленьку школу повинні впершу чергу цим цікавитись і режим харчування і сну і прогулянки і багато ще чого що на перший погляд не має великого значення.а щеплення можливо іне захищають від всіх дитячих захворювань але 50% не щеплені то не говорить про те що здорові.
Олексій до няня В. Показати IP 21 Січня 2014 23:55
Я Вам ще раз кажу, усі діти хворіють на ті хвороби від яких іх щеплюють, навіщо тоді вони???...прививки це лайно і бізнес...
Олена до Олексій Показати IP 22 Січня 2014 00:37
Ви взагалі розумієте про що говорите?! Ви кажете: "усі діти хворіють на ті хвороби від яких іх щеплюють. Щеплення роблять від гепатиту, дифтерії, правця, туберкульозу, поліомієліту, кору, краснухи, паротиту, гемофільної інфекції - деякі з цих хвороб СМЕРТЕЛЬНІ. Ви хочете сказати, що УСІ діти хворіють на ці хвороби?! Діти хворіють в основному ОРВІ (грип, бронхит і т.д), від якого щеплень ніхто не робить. Поцікавтесь.
Остап до Олена Показати IP 22 Січня 2014 01:03
А що Ви таке говорите.... ЯКІ щеплення????? В знайомого народилася дитина від гепатиту зробили щеплення НА 3 ДЕНЬ ... тоді як потрібно на 1ший (бо у них були вихідні...) від БЦЖ взагалі не зробили БО НЕМА.... подзвонили з дитячої за місяць сказали що є.... зібрали всіїх грудних і не грудних на 9 годині блицько 40 осіб і давай всіх щепити..... ЦЕ МЕДЕЦИНА?????
Олена до Остап Показати IP 22 Січня 2014 09:00
Остапе, прочитай уважно про що йшлася мова в повідомленні. Те, що з вакцинами перебої - це зовсім інше питання. Питання було в тому, що діти не хворіють на ті хвороби від яких отримали щеплення, це поодинокі випадки і переважно в тих, хто це щеплення не зробив.
Няня Показати IP 21 Січня 2014 20:00
А що Федя, погано що гроші йдуть на діток, а не у ваші кишені. Невже ще тут ваша "законна" зграя руки не погріла? Не вірю.
Олексій Показати IP 21 Січня 2014 20:16
А федя це хто? І які гроші йдуть на діток, ті що завідуючі в управління освіти зносять???
Няня Показати IP 21 Січня 2014 20:56
Федя - це пан Кошель і К. А садочки "напівлегальні" тому , що цій зграї мало відстібають, або зовсім.
Вікторія Показати IP 22 Січня 2014 09:49
Скажіть будь ласка, які щеплення обов'язкові при вступі у дитячий садок ?????
мама Показати IP 22 Січня 2014 10:35
До Олени Остап ти, напевно, ця ж з банди медиків. Які щеплення? Цієї вакциною,яку розливають в підвалах в бідони? Це казав депутата у Верховній раді. Ви усі медики, та які ви медики, у вас в голові нуль,одні гроші,медики ще остались ці,яким 60-70 років.Ви зробили нас піддослідних кроліків, це не вакцина це вбивство власноруч наших діток. ЇЇ ніхто не перевіряє,купують фіг зна що, відмивають мільйони, і сміються з нас дурних. Несемо дитину, щоб її вбити. Скільки смертей і висновків ніхто не робить.Говорятьт таке,ніби то ми дурні зовсім,а воно так і виходить. Ніхто не має права заставити робити прививки-це моє право людини, яке записано в Конституції,а не бандитів,які роблять з нас рабів. Ви привселюдно всі чиновники і медики-хабарники беріть своїх діток і щеплюйте цією ж вакциною.Ви ніхто не щемлюєте. Не щеплені діти здоровіші,ніж ті, яким ввели цю ж гадость, цю ж хворобу, щоб організм боровся.А яка у нас екологія, які діти народжуються,коли хвора нація, радіація,хто дослідив чи видержить орагнізм кожної конкретної дитини цю гадость перебороти.Що за бред.Все залежить від дитини, від її імунітету,якщо в дитини, яка хворі кожного тижня тижня він на нулю, то дайте їй вакцину,вона ж помре.Якщо в дитини сильний імінітет від народження, все залежить від батьків, від їх покоління, яке було попереднє,якщо вони всі хворі,то яка дитина народиться, де вона візьметься здорова.Чому колись перш ніж одружитися ,досліджували всю родину від покоління до покоління,щоб були здорові, не дай Боже,щоб був туберкульоз в когось з родичів, така дитина не одружититься ніколи, бо туберкульоз переходить у спадок.В наш час привики не можна робити-це вбивство,така вакцина, як зараз.Щепленя бред сумашедшего, а ми піддослідні кроліки,для відмивання мільярдів грошей на дешевій дітовбивчій вакцині- ця інформація звучала в пресі.
Мама Яна Показати IP 10 Лютого 2014 23:26
Хочу вставити і свої п'ять копійок. У мене троє діток. Коли старша ходила в третій клас, принесла зі школи коклюш, середній було 1,5р., я була вагітна третім. У всіх були щеплення від коклюшу, але незважаючи на все ми відкашляли кожен по три місяці. Це було нестерпно. Лікарша наша кожного місяця до нас приїжджала і ставила кожного разу нові діагнози, тобто вона сама незнала що це таке. Потім мені одна мама однокласниці сказала, щоїм поставили коклюш, я сказала про це нашій лікарші. Тоді вона нарешті призначила нам адекватне лікування. Тож самі судіть яка у нас медицина, і куди їй запихнути усі ці їхні щеплення. Але це ще не все. Коли народився найменший, ійому виповнилося 1рік, ми поїхали робити щеплення( ну перший раз мене не навчив, що ж зробиш). Через три дні унас піднялася температура. Поїхали ми в лікарню. Педіатр черговий нас оглянув( дослова, він дуже хороший лікар з великим стажем). Сказав що це буде реакція на вакцину. Зубок там і близько невидно, Аналізи нормальні, соплів немає,бронхи чисті. Дали нам укол для зниження температури, і я відпросилася додому. На слідуючий день знову піднялася температура. Ми знову поїхали в лікарню, там черговою була наша дільнична. Сказала що всі десна червоні, лізе купа зубів, що зараз в нього мають початися соплі і кашель, написала що ми хворі на ГРВІ і положила нас до хворих дітей, у вірусне відділення. Я почала сваритися, то нас хоч положили в окрему палату. Про те що це реакція на вакцину вона і слухати не хотіла. Кожен день приходила вранці, і відразу запитувала чи почався кашель, соплі, а вони все як назло не починалися. Температура дякувати Богу, більше не піднімалася, І через тиждень ми були вже вдома. А ось слідуючий випадок назавжди залишиться в моїй пам'яті як найбільше жахіття. Найменшому було 1,5. Усі щеплення були. Посередині літа ми попадаємо в реанімацію з менінгітом, це був просто жах. Янічого незнала про цю хворобу, і почала шукати в інтернеті. Те що я там познаходила...Я думала непереживу всього цього. Він був тиждень в реанімації. Під вікнами було чути як він кричить. Господи...я пишу і плачу, нікому не побажаєш таке пережити. Врачі намагались неробити передчасних висновків, але і хорошого нічого не говорили. Дяку Богу з ним зараз усе впорядку. Були ускладнення на серце, тож після місяця в одній лікарні, ми лікувалися ще в другій. Я за все життя не молилася стільки і так як тоді, коли він був в реанімації. Впевнена, що тільки через це мій маленький повністю одужев, без будьяких серйозних наслідків. Бо після цієї хвороби або помирають або стають інвалідами. Я вдячна за це лише Богу, і ніяк не медикам, з їхніми дурнуватими вакцинами. Про ті стахи що відбувалися в лікарні, про ставлення та хабарі я вже писати не буду, хоча там теж є що розповісти. Написала вже цілу доповідь, можливо комусь буде цікаво почитати.
Ірина Показати IP 2 Травня 2015 23:45
Шановна автор статті? В ЯКОМУ СТОЛІТТІ І НА ЯКІЙ ПЛАНЕТІ ВИ ЖИВЕТЕ???? Я маю 2х дітей. БЕЗ ПРОБЛЕМ віддаю їх у приватний заклад, мені не треба давати хабарів завідуючій, робити щеплень, мої діти не хворіють грипом 10 раз на рік, вони їдять СМАЧНУ їжу, ходять у басейн, розмовляють англійською, вистави, планетарії, і т д. і т п. НЕ ПОРІВНЯТИ з державним садочком!!! На них ніхто не оре!!! Як в держ.садочку. В групі в них 6-7!!! А не 35 дітей! Ціна цього всього я вважаю відповідна. МЕНІ ОДНАКОВО що дядя з Міністерства Ох.Здоровя їх не контролює - йому все одно на моїх дітей начхати!!! Моїх дітей контролюю Я!!! У мене підписана угода з закладом! Не дай Бог що - ми розберемось із ними згідно з чинним законодавством. Але цього НЕ БУДЕ! Бо там усе набагато якісніше ніж у державному закладі! Порівняти по рівню інтелекту і знань-приватний заклад вплинув на моїх дітей краще!
Олена Показати IP 26 Травня 2015 16:05
Підскажіть, будь ласка, контакти приватного дитячого садочка у м. Луцьк, бажано центр. Дякую.
Віка Показати IP 15 Серпня 2016 13:01
Яка ціна садочка
Марія Показати IP 15 Листопада 2016 20:31
Підскажіть де у Підскажіть контакти приватного садочка, а то у державний чи комунальний незнаю як називать сьогодні практично не можна попасти.А мені потрібно для внучки двох років. Сьогоднї звернулась до декількох закладів по електронній черзі - місць немає....так відповіли завідувачі.І взагалі беремо тільки з 1 вересня, але незнаю чи ваша внучка сюди попаде(рік народження 2015.)..... ((мені підсказали щоб потрапити у дитячий садок, потрібно завідувачу дати на лапу. аби вона прийняла дитину 4000-5000 тисяч гривень, одноразово - де справедливість??? , про яку електронну чергу можна казати, ......))так само і до щеплень, всім дітям роблять нас минають, тому що дитина напівсирота. і хвора мати...У державних слуг які видають закони депутати ,і державні службовці які займають посади у відділі освіти, завідувачі дитячих садків , ті люди немають ні грама совістіта та співчуття до таких діток... м. Луцьк Буду дуже вдячна за допому та інформацію.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus