USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

ПЦУ ухвалила рішення про перехід на новий календар

24 Травня 2023 14:26
Православна церква України сьогодні затвердила повний перехід на новий календар. Раніше про таке ж рішення повідомила Українська греко-католицька церква.

«Раніше казали польські (католицькі) і українські (православні) свята, а сьогодні кажуть – українські й московські свята. Новий календар буде українським, а ті, хто залишається на старому, – трішечки на московському», – сказав митрополит Вінницький Симеон на початку архієрейського собору ПЦУ в Києві, який ухвалив рішення перейти на новий церковний календар, пише ВВС.

Рішення про перехід на новий календар ПЦУ ухвалила на архієрейському соборі – зібранні усіх єпископів. Він відбувається у Києві в Трапезному храмі Києво-Печерської лаври. Проти переходу проголосував один єпископ, ще один утримався.

Формально потім перехід ще має схвалити помісний собор церкви 27 липня 2023 року за участю мирян. Проте, як заявили предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній та низка інших єпископів, питання вже вирішене, з 1 вересня перехід буде.
Перехід на новий календар став важким кроком, на який не наважувались десятиріччями. Церковники боялися, що люди не сприймуть реформу і будуть святкувати по-старому. Чи переходитимуть до УПЦ Московського патріархату, яка, як і РПЦ, проти впровадження календарної реформи.

Проте після повномасштабного вторгнення Росії це питання набуло політичного забарвлення і більшість українців висловили підтримку такому кроку.

Різниця між старим Юліанським і новим Григоріанським календарем складає 13 днів.

Світська Україна разом з більшістю інших країн вже більш як 100 років живе за точнішим – григоріанським календарем, запровадженим у XVI ст.

Читати ще: «Священників УПЦ МП залякували і купляли»: про що говорив митрополит Епіфаній на Волині

УГКЦ та ПЦУ одночасно 1 вересня перейдуть на новий стиль для нерухомих свят, але зберігають чинну Пасхалію – святкування Великодня і прив'язаних до нього свят. Найбільше з них – Трійця, яку святкують на 50-й день після Великодня.

Такий перехід зі старого Юліанського календаря на новий без врахування Великодня називають Новоюліанським календарем. Саме так робили і православні церкви Європи, які також зберегли різний підхід до вирахування Великодня з церквами Григоріанського календаря.

Більшість українців (які послухають предстоятелів УГКЦ та ПЦУ) будуть відзначати Різдво 25 грудня, а не 7 січня. Улюблене дитяче свято Миколая тепер буде 6 грудня, а післяноворічне Водохреще – 6 січня.

Непроста ситуація буде з Покровою, яку звикли святкувати 14 жовтня. До цього дня прив'язаний День українського козацтва, адже саме Покрова була заступницею козаків. На цю ж дату припадають День УПА і День захисників та захисниць України. Тепер релігійну частину цього симбіозу свят переносять на 1 жовтня.

14 жовтня та 7 січня зараз є офіційними державними святами з вихідним днем. Чи будуть їх скасовувати – питання до парламенту. Але у воєнний час і так усі вихідні на свята тимчасово скасовані. Проте Православна церква України звернеться до держави перенести державні свята, які були прив'язані до релігійних.
У відзначенні Великодня поки що нічого не зміниться

Проблему святкування Великодня не можна розв’язати простим переходом з Юліанського на Григоріанський календар. Великдень прив'язаний не до дати, а до весняного повного місяця. І тут католики та православні давно розійшлись так глибоко, що навіть православні церкви Греції та Вселенський патріархат після переходу на новий календар досі відзначають Великдень по-старому.

Читати ще: «Нам не потрібні колаборанти»: Епіфаній про можливість об’єднання з УПЦ МП

До старого Юліанського календаря прив'язана так звана Пасхалія – методика визначення дати Великодня, яку в 325 році затвердив Нікейський собор ще єдиної тоді церкви. Той собор встановив, що Пасху мають відзначати в першу неділю після першого повного місця після весняного рівнодення. Але цю першу неділю колись на заході та сході почали розраховувати по-різному, а тому однакове правило почало виводити різні дати.

Якщо коротко, то розходження між датами Великодня за східною і західною традиціями спричинене різницею в даті нових церковних місяців через різницю між сонячними календарями в 13 днів.

Тому Великдень за Григоріанським календарем у 45% випадків відзначають на тиждень раніше, ніж за Юліанським. У 30% випадків Великдень збігається, 5% – різниця в чотири тижні, 20% – різниця в п’ять тижнів (більш ніж місячний цикл). Різниці в два-три тижні не буває.

Читати ще: ВІП-зустріч з білими трояндами та обіцянка забрати монастирі в УПЦ МП: як предстоятель ПЦУ Епіфаній проводив службу на Волині. Репортаж

Крім того, за Юліанським календарем Великдень обов'язково мають святкувати після єврейської Пасхи, тоді як Григоріанський календар, в силу астрономічно-математичних особливостей, іноді порушує це правило.

Серед інших аргументів наводять і те, що за Юліанським календарем жив сам Ісус Христос. Згадують і про благодатний вогонь, який, як твердять церковники, сходить у Вифлеємі саме напередодні православного Великодня, а не «католицько-протестантського».
Вже певний час працює спеціальна комісія Папи Римського та Вселенського патріарха, яка покликана узгодити спільну дату Великодня на майбутнє для усіх церков, які перейшли на новий календар.

Наступного разу усі християни відзначатимуть Великдень в один день навесні 2025 року – і це привід завершити їхню роботу компромісом. Саме того року святкуватимуть 1700-ліття Нікейського собору, який встановив правило обчислення Великодня.

Якщо їм вдасться порозумітись та залагодити розбіжності підрахунку Пасхалії, то після 2025 року більшість українців відзначатиме не тільки Різдво, а й Великдень разом з усім західним світом.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 30
Дикий Показати IP 24 Травня 2023 15:02
Ха! Забудьте про довгі вихідні дундуки, тепер у вас вихідні будуть з 25-ого і по новий рік! 2-ого на роботу холопи!
Анонім до Дикий Показати IP 24 Травня 2023 15:39
А хіхлятам аби лиш не работадь?
Дикий до Анонім Показати IP 24 Травня 2023 15:58
"Хіхля" посеред нас це певно Ви, шановний.
Отак Показати IP 24 Травня 2023 15:04
Казяться бородаті, ніби інших проблем в країні немає.
Лучанин Показати IP 24 Травня 2023 15:04
Люди будуть святкувати або по старому або два рази. Більш як 100 років люди святкують старий Новий рік. Те саме буде і з цими святами. Оскільки по-новому всі свята наступають раніше, то люди банально будуть про них забувати.
Ги Показати IP 24 Травня 2023 15:04
Козакам треба було це зробити 200 років тому, а то за віру проти католиків воювали.
!! до Ги Показати IP 24 Травня 2023 21:44
І не кажіть, треба було в унію з поляками ще тоді, дарма чубилися, стільки крові марно пролили.
? до Ги Показати IP 24 Травня 2023 21:51
цікаво, скільки людей побачило тут сарказм? певно ті 9 що мінус вліпили
Луцьк Показати IP 24 Травня 2023 15:38
"Новий календар буде українським, а ті, хто залишається на старому, – трішечки на московському" - типу "мудрий" ієрарх так говорить про ще одне розділення українців. Нема чим зайнятись більше? От є наприклад баптисти. Так православні на території області і близько до їхньої діяльності не наближаються. Там і реабілітаційні центри для алко- та накрозалежних, дитячі табори, загальноосвітні школи, фізична реабілітація. А тут календар поміняли, та ще й радіють, що ще більш людей розділили.
Платон до Луцьк Показати IP 24 Травня 2023 18:01
А,чому ви називаєте себе "баптисти"? Роз'ясніть,якщо будете ласкаві.
?? до Платон Показати IP 24 Травня 2023 21:45
а вам пане доступ в інтернет знову закрили? чи він у вас по годинах?
Анонім до Платон Показати IP 25 Травня 2023 11:35
Це не себе, це просто є такі християни - баптисти. Дуже активні
Дикому Показати IP 24 Травня 2023 15:44
На все можна піти, аби не мати нічого спільного з кацапами
Maха до Дикому Показати IP 24 Травня 2023 16:31
я теж не хочу свят з москалями. Хватить з нас минулої історії ! росія це зло на віки вічні - АМІНЬ
Вікторія Показати IP 24 Травня 2023 15:58
Держава не повинна розділяти церкву і людей на ваших і наших........Бог один
сусідка до Вікторія Показати IP 24 Травня 2023 16:33
ніхто вас не розділяє. живіть собі як знаєте, тільки не треба нам цієї провокаціі. а то раніше розказували байки своїм зомбованим - то церква не канонічна то ще щось ! Досить з нас !
Вікторії до Вікторія Показати IP 24 Травня 2023 16:46
Про яку державу мовиш? Бо в Україні як ніде держава вилизували дупи московським попам
ще не зовсім свідоми Показати IP 24 Травня 2023 17:38
Саме основне, що "на часі". І недалекоглядні попи будуть самі винні за смерть українців у ці дні від шаленої ракетної люті кацапів. Всі піару хочуть. Але не передбачають наслідків
Здоровий глузд Показати IP 24 Травня 2023 17:43
Все, що пов"язує нам з московією - нафік. Кіно, інтернет сайти, книги, теарт, свята, релігія, все треба максимально обмежити. Стіна 5-матрова на кордоні і рів з крокодилами. Голодними. На років 300. Тоді вони він нас відчепляться.
ще не зовсім свідоми до Здоровий глузд Показати IP 24 Травня 2023 19:16
Так Яценюк стіну з кацапією вже збудував
злопамятний до Здоровий глузд Показати IP 24 Травня 2023 21:48
Ви ще Достоєвського і Чехова забороніть читати, бо вони москалі. Те що їх у всьому світі читають вам звичайно не відомо, вузьколобий ви наш.
Здоровий глузд до злопамятний Показати IP 25 Травня 2023 11:45
Достоєвського вже викинув зі своєї книжкової полиці на смітник. Достоєвський -це православний фашист (увага - це не моє визначення). Вже доведено, що всі каферри славістики в західних університетах (фактично - не славістики, а "русской литературы", бо ні українських, ні словацьких чи інших авторів східної Європи там не досліджували) -всі вони фінансувалились через "россотрудничкство" і інші ФСБ-шні фонди і мали на меті створювати прошарок "Друзей путина" . Прочитайте індерв"ю Оксани Забужко - вона все докладно розказала про це. А тепер висновок - "валикая русская литература" виховала поколвння, що вбивало, катувало, гвалтувало наших жінок, дітей і підлітків. Моя порада - викидайте на смітник достоєвського і читайте (бажано в оригіналі) Вільяма Шекспіра, Барбару Картленд, Даніеля Стіла, Гарольда Роббінса. Не знаэте таких ? Я теж до недавніх пір не знав. Всі ми родом з умовної Північної Кореї. Треба міняти свої мізки.
Ахах до Здоровий глузд Показати IP 25 Травня 2023 13:15
Ви читаєте Шекспіра в оригіналі? Гарно жартуєте, гарно.
До Луцьк Показати IP 24 Травня 2023 17:53
Хвали мене, моя губонько ! У баптистів є все, що ти перерахував, однак нема найголовнішого - патріотизму, почуття обов'язку і бажання зі зброєю в руках воювати з ворогом, щоби захистити і відстояти Батьківщину !
Лучанка до До Луцьк Показати IP 24 Травня 2023 21:31
Підтримую!Вони не воюють,а в США втікають.
Платон Показати IP 24 Травня 2023 18:02
Я атеїст. Мені байдуже.
Правда Показати IP 25 Травня 2023 06:50
Подалі від московського ярма,вбивць і загарбників.І перестаньте вже ходити в це мовсковитське кубло і нести гроші.
Ось вам Показати IP 25 Травня 2023 13:57
Христос сказав: "По тому пізнають усі, що ви учні Мої, як будете мати любов між собою." Для примноження любові і взаєморозуміння календарні зміни не приведуть. Єдності вони не додадуть. Найближчі роки будуть спорити про календар, традиції, чи хто найканонічніший чи найукраїнськіший. А християн саме через ці чвари ставатиме менше... Коментарі вище це якраз реалії нашої " хрисиянської любові".
Здоровий глузд до Ось вам Показати IP 25 Травня 2023 19:32
"А християн саме через ці чвари ставатиме менше." - якщо християн на кшталт гундяєва чи шойгу снане менше - всі будуть тільки "за".
Анонім Показати IP 25 Травня 2023 15:54
і з католиками возєднання скоро буде. .

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus