USD 39.75 40.04
  • USD 39.75 40.04
  • EUR 39.80 40.10
  • PLN 9.85 10.00

Путін може спробувати створити нові «Мінські угоди» щодо ЗАЕС, – ISW

7 Вересня 2022 09:48
Російський президент Володимир Путін може спробувати змусити МАГАТЕ та міжнародне співтовариство визнати право Росії брати участь в експлуатації ЗАЕС.

Таке право він може прагнути зобразити як де-факто визнання окупації півдня України Росією. Про це йдеться в аналітичному звіті американского Інституту вивчення війни (ISW), передає Суспільне.

Поміркованість і очевидний нейтралітет мови звіту МАГАТЕ щодо ситуації на ЗАЕС можуть затьмарити чітке формулювання російської діяльності, яка підриває безпеку АЕС, і той факт, що звіт не приписує Україні небезпечних дій, зазначили аналітики.

Звіт МАГАТЕ є зашифрованим засудженням дій Росії, які створили та увічнюють небезпеку ядерної катастрофи в Україні, відзначили в ISW.

«Дещо зашифрована мова звіту МАГАТЕ відображає той факт, що Україна залишається оператором ЗАЕС і стороною, відповідальною за її безпечну експлуатацію та дотримання вимог МАГАТЕ відповідно до міжнародного права», – зазначили аналітики.

Читати ще: Перед приїздом місії МАГАТЕ росіяни вивезли з ЗАЕС військову техніку

МАГАТЕ не може напряму залучати Росію щодо роботи АЕС, хоча б мовчазно не визнавши, що Росія має певне право на консультації, додають в ІSW.

Тож Путін може спробувати скористатися цією ситуацією, щоб спробувати створити процес, аналогічний Мінським угодам, які встановили «припинення вогню» в Україні після вторгнення Росії у 2014 році.

Читати ще: В Україні бригади швидких навчають надавати допомогу при хімічній та ядерній небезпеках

«Путін може спробувати використати умови, які він створив на ЗАЕС, щоб створити паралельну міжнародну структуру, що підриває суверенні права України на значно більшу територію України, яку зараз окупували російські війська», – йдеться у звіті американських дослідників.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Анонім Показати IP 7 Вересня 2022 10:25
крім ISW та Жданова немає інших експертів чи А.Б.Є. лише на цих рекомендує звертати увагу?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus