USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.94

Рада ухвалила новий Закон «Про вищу освіту»

1 Липня 2014 13:59
Народні депутати підтримали у другому читанні в цілому законопроект № 1187-2 "Про вищу освіту" (нова редакція). За відповідне рішення проголосували 276 нардепів, - повідомляє «РБК-Україна».

Закон прийнятий з поправками і підлягає техніко-юридичному редагуванню.

Зокрема закон передбачає, що підготовка фахівців з вищою освітою здійснюється за відповідними освітньо-професійними, освітньо-науковими, науковими програмами на таких рівнях вищої освіти:

- початковий рівень (короткий цикл) вищої освіти;

- перший (бакалаврcький) рівень;

- другий (магістерський) рівень;

- третій (освітньо-науковий) рівень;

- науковий рівень.

Відповідно до цього здобуття вищої освіти на кожному рівні вищої освіти передбачає успішне виконання особою відповідної освітньої (освітньо-професійної чи освітньо-наукової) або наукової програми, що є підставою для присудження відповідного ступеня вищої освіти:

1) молодший бакалавр;

2) бакалавр;

3) магістр;

4) доктор філософії;

5) доктор наук.

Згідно з документом, атестація здійснюється відкрито і гласно.

"Здобувачі вищої освіти та інші особи, присутні на атестації, у тому числі під час захисту дисертації, можуть вільно здійснювати аудіо- та/або відеофіксацію процесу атестації", - йдеться в законі.

Атестація осіб, які здобувають ступінь доктора філософії, здійснюється постійно діючою або разовою спеціалізованою вченою радою вищого навчального закладу чи наукової установи, акредитованою Національним агентством із забезпечення якості вищої освіти, на підставі публічного захисту наукових досягнень у формі дисертації. Здобувач ступеня доктора філософії має право на вибір спеціалізованої вченої ради.

Крім того, закон надає більшу автономію вищим закладам освіти. Забезпечується додатковий простір для роботи викладачів, зокрема для наукової роботи.

Також передбачається створення системи забезпечення якості вищої освіти, зростання долі роботодавців та бізнесу у формуванні критеріїв вищої освіти та оцінювання компетенції випускників.

Також закон внормовує ЗНО як основний критерій вступу до вузу, а також прописується більше можливостей для самоврядування студентів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
вах-вах Показати IP 1 Липня 2014 14:39
Здобувачі вищої освіти та інші особи, присутні на атестації, у тому числі під час захисту дисертації, можуть вільно здійснювати аудіо- та/або відеофіксацію процесу атестації", - йдеться в законі. Мені це подобається, може хоч таким способом приведемо хабарників на нари
хав-хав до вах-вах Показати IP 1 Липня 2014 17:08
Така фіксація існує вже дуже давно. А ви сидіть і думайте, що це покращення... Смішні люди!!!
ZZ Показати IP 1 Липня 2014 18:15
Раніше вступав до ВИШу і отримував диплом про вищу освіту, зараз же напридумували всяких бакалаврів і т.п., а щоб якість освіти від цього покращилась, щось не чути. Зміни до закону полягають в основному в тому, що ще напридумували до і перед бакалаврами. От нема людям чим зайнятись, то створюють видимість інтенсивної і потрібної діяльності.
Олександр до ZZ Показати IP 1 Липня 2014 20:32
В дипломі про твою вищу освіту вказувався науковий ступінь, бакалавр спеціаліст чи магістр. Зараз ступінь спеціаліста скасовується. Як ти кажеш всякі там бакалаври були і раніше. Ти коли диплом купляєш то хоч відкрий подивись що в ньому написано прохффесор!
простолюдин Показати IP 2 Липня 2014 00:29
Шановний ZZ справа ж не у назві, а у змісті(формі). Цивілізований світ з метою уніфікації освітнього середовища у Болонському процесі задекларував трирівневу вищу освіту бакалавр-магіст-аспірант(PhD) і якщо ми хочемо цивілізованих правил маємо за ними жити. У цьому не має нічого поганого, погане те як це робилося до сьогодні. Закон дуже необхідний, це добре, що у такий не легкий час наші "слуги" спромоглися проголосувати. Тому, що ТАКА вища освіта як є зараз не потрібна нікому ні суспільству, ні державі, ні бізнесу...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus