USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.00
  • PLN 9.80 9.95

Рада ухвалила закон про мобілізацію: коли почнуть діяти нові правила

11 Квітня 2024 11:08
Верховна Рада схвалила в другому читанні законопроект про мобілізацію № 10449. За відповідне рішення проголосували 283 народних депутатів.

Про це повідомляє РБК-Україна.

Голосування по фракціях:

«Слуга народу» – 192

«Європейська солідарність» – 0

«Батьківщина» – 2

«Платформа за життя та мир» – 18

«За майбутнє» – 12

«Голос» – 16

«Довіра» – 15

«Відновлення України» – 16

Позафракційні – 12
Читати ще: Покарання за порушення мобілізації: Рада підтримала законопроєкт у першому читанні

Як зазначив нардеп від «Голосу» Ярослав Железняк, парламент врахував 31 правку профільного комітету, а також правку, яка прибирає із документа норму про демобілізацію.

Що передбачає закон про мобілізацію

Замість строкової служби вводиться базова військова служба терміном 5 (у мирний час) та 3 (у воєнний час) місяців. Українці віком до 24 років зможуть обирати рік та період проходження базової служби.

Запроваджується базова загальновійськова підготовка. З 2025 року вона стане елементом навчання у навчальних закладах, проводитиметься у вишах усіх форм власності.

Не потрібно буде йти в ТЦК, щоб оновити дані. Це можна буде зробити онлайн в особистому кабінеті або у ЦНАПі. Громадяни, які перебувають на військовому обліку, можуть в добровільному порядку створити особистий електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного чи резервіста.

Залишається норма про право на демобілізацію людей з інвалідністю, а також демобілізація у зв’язку зі звільненням з полону (якщо військовослужбовець не висловлює бажання продовжити службу).

Читати ще: Повістку вважатимуть врученою, навіть якщо особи не було вдома. Усі деталі

Визнані обмежено придатними мають повторно прийти ВЛК.

Військовослужбовці у разі укладення першого контракту мають право на компенсацію 50% від першого внеску за кредитом, забезпеченим предметом іпотеки.

Ті, хто отримав II – III групу інвалідності після 24 лютого 2022 року (окрім військовослужбовців), мають пройти повторний медогляд для визначення придатності до служби.

Щодо консульських послуг за кордоном, то протягом 60 днів потрібно буде оновити персональні дані в ТЦК. При цьому зробити це можна буде дистанційно електронною поштою, телефоном або через е-кабінет.

Обмеження права керування авто для ухилянтів від військової служби. Однак є вийнятки.

Під час перевірки документів уповноважений представник ТЦК або поліцейський здійснюватиме фото- та відеофіксацію процесу пред’явлення та перевірки документів із застосуванням технічних приладів та засобів фото- та відеофіксації.

Читати ще: Рада підтримала законопроєкт про мобілізацію засуджених

Необхідність обов’язково мати при собі військово-обліковий документ та показати його на вимогу представника ТЦК, поліцейського чи ДПСУ. Потрібно на період мобілізації усім громадянам віком від 18 до 60 років, що перебувають на обліку (чи зняті з нього).

Коли почнуть діяти нові правила

Відтепер, коли законопроект ухвалено в другому читанні (в цілому), згідно з регламентом і Конституцією, документ має підписати спікер ВРУ і передати документ на підпис президенту. І після цього через місяць закон вступає в дію.

Законопроект про мобілізацію та інші зміни

Нагадаємо, що 25 грудня Кабмін вніс до Верховної Ради законопроект щодо мобілізації, військового обліку та проходження військової служби. Але через низку зауважень його було відкликано 11 січня. Тож 30 січня в Раду внесли оновлений законопроект, який пройшов перше читання 7 лютого. А сьогодні відповідно друге.

Після чого Комітет ВРУ з питань національної безпеки, оборони та розвідки розглянув понад 4 тисячі поправок до законопроекту, які були подані нардепами. Вже 9 квітня Комітет затвердив текст законопроєкту про мобілізацію до другого читання.

Додамо, найбільший резонанс викликало те, що з документу виключили норму про демобілізацію військових після 36 місяців безперервної служби. Це було зроблено на прохання глави Міноборони Рустема Умєрова та головнокомандувача ЗСУ Олександра Сирського.

Очікується, що тепер уряду доручать розробити окремий законопроект, який буде регламентувати питання звільнення з військової служби під час дії правого режиму воєнного стану. На його розробку заклали термін у 8 місяців.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
??? Показати IP 11 Квітня 2024 11:13
Країна "вільних" людей плавно перетікає в країну "ухилянтів"...
Трамп Показати IP 11 Квітня 2024 14:18
Найбільша атака на українців з початку ССО
123 Показати IP 11 Квітня 2024 15:27
то вже сама справжня північна корея якась з України робиться
Анонім Показати IP 11 Квітня 2024 15:49
Всі посилено зайняті клепанням законів про мобілізацію - як забрати і повбивати та покалічити тих, які ще вціліли.Перемкнутись на те, щоб шукати шляхи припинення цієї кривавої бійні не пробували?
Анонім до Анонім Показати IP 12 Квітня 2024 19:56
Та пробували. І скільки ж раз. Тільки чогось знову війна виходить.
Коля Показати IP 11 Квітня 2024 16:32
Воювати повинні всі, а не вибірково. І бажано з молодого віку і підготовлені нормально. Чому дійсно багатолітні, які були в армії мають відсиджуватися вдома?!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus