USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.94

Рада ухвалила закон про українську мову у першому читанні

4 Жовтня 2018 19:38
Верховна Рада ухвалила у першому читанні доопрацьований законопроект про мову № 5670д. За законопроект «Про забезпечення функціонування української мови як державної» проголосували 261 народний обранець. Документ ініціювали 77 нардепів, повідомляє Громадське Радіо.

Згідно з законопроектом, єдиною державною мовою в Україні є українська, а спроби запровадження офіційної багатомовності всупереч Конституції і встановленій конституційній процедурі провокують мовний розкол країни, міжетнічне протистояння та ворожнечу і спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу.

Якщо документ ухвалять, публічне приниження чи зневажання української мови прирівнюватиметься до наруги над державними символами України і каратиметься законом. Відповідальність нестимуть і ті, що перешкоджатиме чи обмежуватиме користування українською.

Документ регулює застосування української в усіх сферах суспільного життя на всій території України. Його дія не поширюється на сферу приватного спілкування та релігійні обряди.

За документом, кожен громадянин України має володіти українською, як і той, хто претендує на наше громадянство. Також українською мають розмовляти посадовці.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
123 Показати IP 4 Жовтня 2018 21:01
За шо такий кіпіш не розумію, в Європі мовна хартія діє і ніде нема проблем, європейські цінності - це дотримання прав нацменшин, нам треба вчитися, якщо ми хочемо до Європи. А ще в нас як в усіх цивілізованих країнах міжнародне право має пріоритет над національним, так що нічого неконституційного тут нема. Це просто хочуть використати проти політичних конкурентів.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus