USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.65 39.85
  • PLN 9.72 9.90

Рада ухвалила закон про захист боржників від колекторів: що зміниться

22 Березня 2021 11:16
Верховна Рада прийняла в другому читанні закон про захист боржників від недобросовісних колекторів.

Що зміниться та як захищатимуть українців, у Сніданку з 1+1 розповіла народна депутатка, авторка законопроєкту Ольга Василевська-Смаглюк.

Раніше українське законодавство не регулювало роботу колекторських компаній, а тепер їх ввели у правове поле. Натомість ухвалений документ дозволить захистити споживачів кредитних послуг.

«Після підписання закону та його публікації всі колекторські компанії, які хочуть працювати на ринку, подають заяви до НБУ з вихідними даними про працівників та засновників. Нацбанк перевіряє працівників, установчий капітал, платоспроможність. Якщо засновник не був засуджений, не проживає на окупованій території, не має фінансових злочинів, то таку компанію зареєструють», – каже вона.

Таким чином буде створений реєстр колекторських компаній. До нього повинні внести всі установи, які хочуть діяти на ринку. «Якщо компанії будуть порушувати закон, то до таких порушників будуть застосовувати санкції. Якщо йдеться про перевищення повноважень, то їх можуть виключити з реєстру або оштрафувати, якщо йдеться про дрібні порушення», – повідомила авторка законопроєкту.

За документом, всі фінансові установи мають попереджати позичальника ще на етапі підписання договору, про те, що в разі заборгованості будуть залучатися колектори.

«Колектори не матимуть права розпоряджатися даними третіх осіб без їхнього дозволу. Цим ми обмежимо нинішню ситуацію, коли людям дзвонять, а вони не знають боржника, не були поручителем. Колектори мають діяти в правовому полі, етично. За законом, людину не можна турбувати більше двох разів на день, не більше пів години має бути автододзвін. Крім того, людей не турбують у святкові дні», – наголосила Василевська-Смаглюк.

За словами депутатки, якщо людину турбують колектори, то вона має записати розмову на аудіо, подати скаргу до Нацбанку. «У ній зазначити, що її турбує людина, називається представником колекторської компанії і вимагає повернути гроші або передати інформацію про боржника. Нацбанк повинен діяти», – наголосила вона.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
неборжник Показати IP 22 Березня 2021 12:00
думаю тепер кАлекторам буде несолодко. аж дуже багато людей точать на них зуби. давно треба було врегульовувати цю сферу, ще тоді, коли дозволили факторінгу бути на ринку фінпослуг.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus