USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Расизм у Білому домі: навколо твітів Трампа розгорівся скандал

16 Липня 2019 22:26
Президент США Дональд Трамп спровокував запеклу дискусію через свої вкрай спірні заяви на адресу кількох жінок-конгресменів від Демократичної партії.

НВ розповідає, чому цю історію широко обговорюють не лише в Америці, але й за її межами.

Що сталося

14 липня Дональд Трамп опублікував у своєму Twitter серію повідомлень, у яких запропонував «повернутися назад» жінкам-конгресменам від Демократичної партії, чиї предки родом з інших країн.

Трамп не назвав їхніх імен, однак у США розцінили його слова як звернення до чотирьох не білих представниць американського Конгресу, яких було обрано до Палати представників від демократів за підсумками виборів 2018 року.

Це Ільхан Омар із Сомалі, яка приїхала до США в 12-річному віці, Олександрія Окасіо-Кортес, предки якої родом з Пуерто-Ріко, Рашида Тлейб, яка має палестинське коріння, та афроамериканка Аяна Преслі. При цьому останні троє народилися в США та є американськими громадянами з перших днів свого життя. А Омар отримала громадянство США за п’ять років після приїзду в статусі біженки зі своєю сім'єю.
Аяна Преслі, Ільхан Омар, Рашида Тлейб, Олександрія Окасіо-Кортес / Фото: REUTERS / Erin Scott

Всі четверо є різкими критиками міграційної політики Дональда Трампа, який продовжує ускладнювати умови для прохачів притулку в США. Однак у своїх свіжих твітах Трамп запропонував жінкам для початку навести лад на своїй історичній батьківщині.

«Так цікаво спостерігати, як „прогресивні“ конгресвумен-демократи, які походять з країн, уряди яких — повна і тотальна катастрофа, найгірші, найбільш корумповані та некомпетентні в світі […], — нині голосно і злісно розповідають народу Сполучених Штатів, навеличнішій і наймогутнішій нації на Землі, про те, як потрібно керувати нашою країною», — написав Трамп.

«Чому б їм не повернутися назад і не допомогти навести лад абсолютно зруйновані та заражені злочинністю місця, звідки вони приїхали? А потім вже повертайтеся і покажіть нам, як це робити [керувати державою]», — завершив думку президент США.

Своє послання він опублікував на фоні розбіжностей щодо законопроекту про прикордонний контроль, які виникли між чотирма жінками та лідером демократів у Палаті представників Ненсі Пелосі.

Заяви Трампа викликали хвилю обурення. Більшість впливових ЗМІ, а також багато американських і світових політиків звинуватили президента в расизмі і ненависті до жінок.

Трамп відмовився брати свої слова назад і через кілька годин у відповідь на рохвиток скандалу виступив з новою порцією викривальних твітів.

«Ми ніколи не будемо соціалістичною чи комуністичної країною [жінки, яких розкритикував Трамп — прихильники лівоцентристської риторики]. Якщо вам не подобається тут, можете їхати геть! Це ваш і тільки ваш вибір», — заявив Трамп.

Як відповіли Трампу ображені ним конгресвумен

15 липня всі чотири жінки-демократки, яки сприйняли слова Трампа на свою адресу, дали спільну прес-конференцію в Капітолії. Вони закликали громадськість США не залишити без відповіді заяву президента.

Ільхан Омар заявила, що слова Трампа знаменують «поворотний момент для нашої країни», який є знаковим «перед обличчям історії».
Рашида Тлейб, Ільхан Омар, Аяна Преслі, Олександрія Окасіо-Кортес / Фото: REUTERS / Erin Scott

«Ми стикаємося з риторикою білих націоналістів — незалежно від того, чи бачимо її в [онлайн]-чатах, по національному телебаченню, або ж тепер в Білому домі», — зазначила Омар. Вона і Рашида Тлейб стали першими мусульманками в історії США, яким вдалося обратися до Конгресу.

Омар також нагадала про попередні скандальні репліки Трампа на адресу жінок, «кольорових» етносів та народів Африки. При цьому вона звинуватила його в порушенні президентської клятви через обмеження прав людини в таборах утримання біженців на кордоні США та Мексики і приховування втручання Росії в американські вибори.

«Нам час припинити дозволяти цьому президентові знущатися над нашою Конституцією, — заявила Ільхан Омар. — Прийшов час притягти до відповідальності цього президента».

У свою чергу, Окасіо-Кортес зазначила, що її не здивовували расистські нападки Трампа.

«Цей президент не знає, як відстоювати свою політику, і тому все що йому залишається робити — атакувати нас персонально», — сказала Окасіо-Кортес, яка раніше називала «концентраційними» прикордонні табори утримання біженців.

Вона також написала в своєму Twitter у відповідь на слова Трампа: «Ви злі, бо не можете уявити собі Америку включно із нами. У своєму грабунку ви покладаєтеся на залякану Америку».

Як реагують на скандал у США та в світі

Спікер Палати представників Ненсі Пелосі, незважаючи на попередні політичні розбіжності з чотирма соратницями по партії, підтримала їх у конфлікті з Трампом.

«Коли Дональд Трамп каже чотирьом американським жінкам-конгресменам повертатися до своїх країн, то підтверджує, що його план „зробити Америку знову великою“ завжди полягав у тому, щоб зробити Америку знову білою», — написала Пелосі, підкресливши що сила США — в етнічному розмаїтті.

Вона також заявила, що Палата представників виступить з офіційною заявою щодо «ксенофобських» твітів президента.

Більшість впливових однопартійців Трампа по Республіканській партії вирішили не коментувати його спірну заяву. Однак кілька республіканців засудили слова президента. Серед них — конгресмени з Техасу Піт Олсон та афроамериканець Уїлл Херд. «Це поведінка, яка не є гідною для лідера вільного світу», — заявив Херд.

Тим часом багато світових лідерів виступили з прямою негативною оцінкою слів Трампа. Британський прем'єр Тереза Мей, яку президент США розкритикував тижнем раніше, назвала «абсолютно неприйнятними» його заяви про американських конгресвумен.

Мер Лондона Садок Хан, перший мусульманин на цій посаді, заявив, що він також часто чув на свою адресу фрази на кшталт «повертайсядодому». Однак, за словами Хана, зазвичай їх промовляли «расисти і фашисти, але ніколи — провідні політики».

А прем'єрміністр Канади Джастін Трюдо заявив, що в його країні подібні висловлювання були б неприпустимими. «Я думаю, що канадці і люди по всьому світу знають, що саме я думаю про ці коментарі. У Канаді ми так не робимо», — заявив Трюдо під час спільної прес-конференції з генсеком НАТО Йенсом Столтенбергом.

Трюдо підкреслив, що завжди відстоюватиме расове розмаїття як «джерело величезного потенціалу і гордості канадців».

Впливові американські ЗМІ також виступили з великими матеріалами, у яких узагальнюють расистські та ксенофобські висловлювання свого президента.

CNN пише, що конгресвумен, які стали жертвами твіттер-атаки Трампа «дійсно належать іншій країні». Видання підкреслює, що президенту вдалося розділити громадськість.

«В одній Америці людей шокує, коли президент публікує огидні расистські твіти проти законодавців-жінок. В іншій Америці вони мовчать, — констатує CNN, продовжуючи ці паралелі. — В одній Америці люди протестують після того, як президент стверджує, що африканські, гаїтянські та сальвадорські мігранти приїжджають з країн, які є „засраними дірами“. В іншій Америці люди схвально схиляють голови».

Трамп робить все можливе, аби згуртувати свої ряди, викликаючи обурення опонентів

The New York Times у своїй редакційній статті у відповідь на слова президента називає його твіти «одним з найбільш відвертих расистських публічних випадів» Трампа за останній час. Газета також зазначає, що такого роду коментарі стають особливою тактикою президента, у якої є дві мети. Перша — змістити фокус суспільної уваги з тих питань, вирішення яких він не може домогтися. Друга — мобілізувати своїх прибічників.

«Трамп, який ніколи не виявляв інтересу до того, щоб завоювати прихильність більшості американців, робить все можливе, аби згуртувати свої ряди, викликаючи обурення опонентів», — пише The New York Times.

А The Washington Post на основі заяв Трампа робить висновок про те, якою буде його виборча кампанія.

«Коментарі Трампа […] дали уявлення про те, якого роду кампанію заради переобрання він, ймовірно, вестиме: відкрито і зухвало розпалювати расову неприязнь у спробі активізувати ультраправий сегмент свого електорату», — пише видання.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Білий Показати IP 17 Липня 2019 09:25
Трамп тут все правильно зробив.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus