USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.71 9.93

Ремонт бібліотек, створення коворкінг-центрів та новий корпус музичної школи: як культурно змінюється Луцьк

22 Вересня 2020 19:53
Міська влада не залишає поза увагою такий важливий напрямок, як розвиток культури міста, вирішуючи проблеми дванадцяти бібліотек, чотирьох шкіл естетичного виховання та п'яти закладів клубного типу. Надзвичайно актуальним залишається питання створення у різних мікрорайонах Луцька багатофункціонального простору для спілкування, реалізації творчих здібностей, інтелектуального, естетичного і духовного розвитку кожного.

Про це повідомляє Луцька міська рада.

Влітку 2018-го року у Луцьку на вулиці Кравчука, 12, урочисто відчинила двері маленьким лучанам бібліотека-філія №2. За кошти громади вдалося не лише відремонтувати приміщення, а й створити центр сімейного дозвілля. Адже важливо не просто організувати доступ дітей до книги, а й дати можливість кожному отримувати знання та інформацію завдяки новим підходам та сучасним технологіям.
У 2019-му році після капітального ремонту відкрили приміщення Центральної бібліотеки для дітей на проспекті Президента Грушевського, 1. В оновлених кімнатах книгозбірні втілено інноваційний проєкт, якого не має жодне місто України: інтелектуальний творчий простір для дорослих і малечі став унікальним прикладом організації публічного простору нового покоління. Яскраві світлі кімнати книгозбірні наповнилися не лише новими меблями, нестандартними полицями для книг, яких у фондах бібліотеки майже 50 тисяч, а й новими відвідувачами, які самостійно зможуть скористатися інформацією щодо видавничих новинок, дізнатися про цікаві заходи чи відшукати потрібну книгу в електронному каталозі.
З метою створення нового комфортного простору для користувачів бібліотек упродовж літнього періоду діють читальні зали.

Крім того, на базі бібліотеки-філії №6 започатковано діяльність коворкінг-центру «Book-центр» як сучасного простору для відвідувачів книгозбірні.

Варто зазначити, що завдяки підтримці міської влади, у рамках проєкту «Літературне відкриття» працівники бібліотек Луцька мають можливість запрошувати до нашого міста відомих українських письменників.

Приємно, що послугами книгозбірень до сьогодні користується майже 50 000 мешканців міста.

А справжньою знаковою подією для мистецької еліти нашого міста стало відкриття оновленого концертного залу музичної школи №1 імені Фридерика Шопена, який обладнали новою світловою та звуковою технікою. В оновленому залі уже відбувся перший міжнародний конкурс піаністів «Шопенівська весна». Коштом міського бюджету, а це - більше 5 мільйонів гривень, вдалося створити найсучасніший багатофункціональний комплекс на 280 місць з механікою сцени, відповідним освітленням і навіть новими музичними інструментами.


Також музшколі повернули відреставрований рояль, який перебував на зберіганні у Волинському обласному театрі ляльок. Чернігівські майстри впродовж короткого часу відновили концертний рояль. Виділивши гроші з міського бюджету, для школи закупили нові меблі, придбали необхідні музичні інструменти.
Вперше за багато років у нашому місті було зведено новий корпус закладу мистецької освіти — Луцької музичної школи №3. У приміщенні облаштовано 8 навчальних класів та концертну залу на 200 місць з якісним світло-звуковим обладнанням, головною особливістю якої став рояль «Boston» виробництва «Steinway & Sons». Цей рояль — найкращий у Луцьку. Тож протягом наступних десятків років тисячі маленьких лучан будуть навчатися тут музиці, мистецтву, зростати як особистості.
Гарний ремонт зробили у Луцькій музичній школі №2. У приміщенні, якому більше 30 років, вперше капітально відремонтували коридори першого та другого поверхів, встановивши звукоізоляційні двері та нове освітлення, змонтували підвісну стелю, повністю оновили підлогу. Зараз тривають роботи із влаштування нового шатрового даху, які будівельники обіцяють завершити до кінця вересня.
Створюючи комфортні умови для навчання дітей, вони обов'язково віддячать дорослим за увагу і турботу до їх талантів перемогами на численних всеукраїнських та міжнародних конкурсах.

Уперше за 60 років коштом міського бюджету та грантовими грошима міжнародних партнерів вдалося здійснити комплексну реконструкцію приміщення художньої школи: від утеплення стін та даху до заміни вікон та дверей. Заклад став не лише окрасою мікрорайону, а й комфортним і затишним для юних майстрів пензля. Крім того, в школі естетичного виховання, у якій навчається більше 600 дітей, капітально відремонтували виставковий зал. Сучасне просторе приміщення призначене не лише для презентації дитячих робіт, а й для організації навчання, наукових семінарів та конференцій.
А ще у художній школі для занять гончарним мистецтвом встановили муфельну піч та здійснили ремонт приміщення керамічної майстерні.
Минулого року з міського бюджету виділено більше мільйона гривень на капітальний ремонт глядацької зали Будинку культури мікрорайону Вересневе. Також сюди придбали світло-звукове обладнання, крісла та одяг сцени. Оновлене приміщення стало центром дозвілля для мешканців віддаленого мікрорайону, які мають можливість займатися у різноманітних гуртках. У Будинку культури працює ще й філіал музичної школи №3, бібліотека-філія №3, а на прилеглій території облаштовано ігровий майданчик для дітей.
У планах міської влади - створити ще Центр традиційної культури на базі Теремнівського будинку культури та Центр сучасних мистецтв (клуб «Сучасник»).

А у рамках проведення територіально-адміністративної реформи у власність Луцької міської територіальної громади передано Луцький районний будинок культури та Луцьку районну бібліотеку, а також будинок культури та бібліотеки сіл Прилуцьке і Дачне Ківерцівського району.

Колишній Луцький районний будинок культури став культурно-мистецьким центром «Красне». Тут займається більше ста дітей у різноманітних гуртках і студіях. Якби міська рада не ухвалила такого рішення, працівників довелося б звільнити, а приміщення продали б з аукціону, тому що районний бюджет не мав коштів на утримання закладу.

Насправді, Луцьк може похвалитися здобутками з реорганізації мистецьких шкіл і є хорошим прикладом для наслідування. Недаремно минулого року вперше саме до нашого міста приїхали народні депутати, члени парламентського Комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики, аби обговорити питання функціонування закладів культури в умовах децентралізації.
Варто зазначити, у школах естетичного виховання Луцька займається більше двох тисяч дітей. Аби підтримати творчо обдарованих юних лучан, у нашому місті започаткували акцію «Овація». У 2019 році для переможців акції, окрім інших нагород, вперше запровадили 7 мистецьких премій міського голови по п'ять тисяч гривень. Протягом трьох років відзначено 326 обдарованих учнів мистецьких шкіл.
Наше місто славиться своїми культурно-мистецькими імпрезами, знаними не лише в Україні, а й за її межами («Різдво у Луцьку», «З Різдвом Христовим!», «Різдвяні піснеспіви», «Великдень у Луцьку», «Вишиті обереги єднання», «Благовіст Волині», «ArtJAZZ Cooperation», «Мандрівний вішак», «Стравінський та Україна», «Палітра культур» та мистецькі проєкти «Різдвяна майстерня», «Великодня майстерня», «Кобзарське віче»).
Луцьк цікавий туристам різнобарв'ям фестивалів, конкурсів, концертів. І жодне свято не обходиться без вихованців шкіл естетичного виховання нашого міста: чи то учнів художньої школи, юних музикантів чи танцюристів, здобутки яких впливають на формування позитивного культурного іміджу нашого міста.
У 2018 році започаткували нові проєкти: «Вулиця Різдвяних янголів», «Великодня Писанка. Триєдине», галерея просто неба «Вони прославили наше місто» та «Луцьк. Віхи історії».

Справжньою візитівкою нашого міста є арт-шоу «Ніч у Луцькому замку». На одну ніч замок перетворюється на осередок середньовічної культури і творчості.
А міжнародна імпреза «Поліське літо з фольклором» - єдиний фестиваль в Україні, який збирає у нашому місті народні колективи з п'яти континентів. І це чудова можливість презентувати Луцьк і серед гостей з інших міст України, і серед іноземних гостей.
За підтримки міської влади інтелігенція Луцька згуртовує навколо себе однодумців, аби спільними зусиллями трансформувати наше місто на відкрите дієве середовище з новими ідеями, здатними не лише відроджувати культурне життя, а й перезавантажити його на сучасний рівень.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Анонім Показати IP 22 Вересня 2020 21:25
Дуже добре! Але що зробили з профспілковою бібліотекою на пр. Молоді! Загнали в маленькі приміщення. Замість неї буде якийсь ТЦ
Сергій Показати IP 22 Вересня 2020 22:22
А чи знає департамент культури м. Луцька, що в директора художки, син числиться на балансі школи і роками не ходить на роботу?
Арафат Показати IP 23 Вересня 2020 03:32
Супер ! Таке все нове, гарне. Велика подяка очільникам міста. Свою задачу вони виконали на «відмінно». Тепер можуть іти. Тільки зміна керівництва забезпечує розвиток.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus