USD 39.62 39.90
  • USD 39.62 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Ремонт доріг, благоустрій дворів та облаштування скверів: як Луцьк стає комфортним для людей

24 Січня 2019 08:00
Одним із пріоритетних напрямків роботи міської влади є покращення та оновлення інфраструктури, благоустрій територій, зокрема комплексні ремонти дворів та дорожньо-вуличної мережі, облаштування парків та скверів, вулиць у приватному секторі. Адже від цього залежить щоденний комфорт лучан.

Тож у 2018 році у галузі ЖКГ вдалося зробити чимало. Зокрема, на ремонт дорожньо-вуличної мережі та прибудинкових територій виділили з міського бюджету майже 100 млн грн, інформує прес-служба Луцької міської ради.

Минулоріч здійснено комплексний ремонт на прибудинкових територіях за адресами: пр-т Соборності, 20, пр-т Соборності, 20а, пр-т Соборності, 22 а, пр-т Соборності, 29, 31а, пр-т Соборності, 35, 37а, 37б, пр-т Соборності, 42, пр-т Соборності, 42а, вул. Кравчука, 12, вул. Кравчука, 22, 24, вул. Федорова, 8. Сума виконаних робіт становить майже 30 млн грн.

Навесні повністю будуть завершені роботи ще у трьох дворах на пр-ті Волі, 3, 5, 7, вул. Ковельська, 62, 64 та вул.Шопена, 13, 15.

Вперше за багато років у місті триває облаштування нових скверів. Зокрема, на місці квіткового ринку на пр-ті Волі, 3, 5, 7. У цих дворах, окрім скверу, буде зроблено пішохідні доріжки, нове дорожнє покриття, сучасне освітлення та озеленення, дитячі майданчики, встановлено лавочки. Також буде здійснено благоустрій території біля дитячої поліклініки, де щодня проходять сотні дітей з батьками. Планують облаштувати й додаткові паркувальні місця.

Ще один новий сквер на пр-ті Волі, 31, 33 на місці колишнього розарію теж планують завершити навесні. Тут вже зроблено основу для геопластичних форм, вкладено бруківку та бордюрний камінь. На облаштування скверу з міського бюджету взагалі не виділялися кошти, роботи фінансує забудовник, який будує багатоповерхівку неподалік. Облаштувати тут відпочинкову зону його зобов’язала міська влада. За кошти бюджету проведуть лише озеленення. Сквер стане одним із улюблених місць лучан.

«Ми продовжуємо дотримуватись комплексного підходу до ремонту дворів. Разом з асфальтуванням та освітленням, облаштуванням парковок, контейнерних майданчиків на прибудинкових територіях встановлюють нове дитяче та спортивне обладнання», – розповів виконувач повноважень міського голови, секретар міської ради Григорій Пустовіт. Минулоріч у відремонтованих дворах встановлено 123 одиниці нового дитячого обладнання. Доукомплектували 21 дитячий майданчик.

«При виконанні ремонтних робіт введені обов’язкові правила – на пішохідних зонах облаштовувати спеціальні пониження для безперешкодного заїзду людей з інвалідністю на тротуар та до під’їздів житлових будинків», – каже перший заступник міського голови Григорій Недопад.

Тож усюди, де відбуваються ремонтні роботи, застосовують пониження бордюрного каменю та вкладання тактильної плитки.

У 2018 році здійснено капітальний ремонт вул. Ковельської та Героїв Крут, тротуарів на вул. Винниченка, заїзду до ліцею № 27 з вул. Липинського, Дубнівського перехрестя. На ці роботи витрачено більше 37 млн грн.

Зокрема, на вул. Ковельській облаштовано платформи з натурального каменю для зупинки громадського транспорту. Товщина основи під неї – більше півметра. Такі платформи дозволяють уникнути напливів та руйнування асфальту під вагою громадського транспорту. Вкладено бруківку на зупинці біля районного Будинку культури, на переходах, облаштовано зливову каналізацію, вкладено тактильну плитку.

Вулиця Героїв Крут знаходиться в приватному житловому секторі та веде до нової сміттєсортувальної станції, а тому її ремонт необхідний для більш довговічного користування. Адже нею курсуватимуть сміттєвози, які раніше через жахливий стан дороги, потребували постійних ремонтів.

Завершено капітальний ремонт вул. Героїв УПА (від вул. Селищна до виїзду з міста), вул.Липинського, вул. Кривий Вал на ділянці від вул. Лесі Українки до вул. Б.Хмельницького. Основні роботи тут проводились ще 2017 року, а у 2018-му були повністю завершені.

Змінила свій вигляд й вул. Винниченка. Високоякісна бруківка викладена на пішохідній зоні аж до центру міста. Тут поєднані два види матеріалів: природний гранітний камінь і бруківка. Гарантія на таке покриття – 7 років.

Розпочато роботи з капітального ремонту тротуарів на вул. Ковельській, перехрестя вул. Дубнівської – вул. Карпенка-Карого.

Проведено капітальний ремонт і бетонування швів моста через річку Стир на вул. Ковельській. Тут вкладено нижній шар асфальту. Навесні реконструкція моста завершиться. Вперше на виконані роботи підрядник дає гарантію 10 років.

Поточний ремонт здійснено на 252 об’єктах, з них на 32 вулицях влаштовано щебеневе покриття з напівпросочуванням бітумом у приватному секторі. Це дає можливість пішоходам та автомобілістам комфортно почувати себе під час руху. Зокрема, відремонтували вулиці: Вериківського, Вишенського, Мечникова, Лермонтова, Петра Болбочана, Гущанська, частину Баранова та інші. З бюджету міста на ремонти витратили більше 30 млн грн.

Минулого року проведено дуже багато робіт з покращення дорожньої інфраструктури міста, прибудинкових територій та пішохідних зон. Як зазначає радник міського голови Ігор Поліщук, «намагаємося працювати збалансовано, приділяємо увагу як районам багатоквартирної житлової забудови, так і приватному сектору. Під час розробки проектів намагаємося максимально врахувати думку лучан. Тому й проводимо постійні зустрічі з мешканцями, щоб дослухатись до їхніх зауважень та побажань. Потім проводимо регулярні огляди та контролюємо хід виконаних робіт. Нашим завданням є прослідкувати за якістю та якомога швидше забезпечити мешканцям комфортне проживання, паркування транспорту, заняття спортом та дитяче дозвілля».

Значну увагу приділили підвищенню безпеки дорожнього руху на вулично-дорожній мережі міста. Завершено будівництво світлофорного об’єкта на аварійно-небезпечному перехресті вулиць Карпенка-Карого – Задворецька – Чорновола, де раніше часто відбувалися дорожньо-транспортні пригоди. Здійснено й розширення проїзної частини вул. Карпенка-Карого на підходах до перехрестя, влаштовано місця для розвороту транспортних засобів та частково змінено організацію дорожнього руху.

Нанесено розмітку холодними пластиковими матеріалами на дорогах міста. На перехресті вулиць Набережна та Шевченка вперше в місті влаштовано острівці безпеки для пішоходів.

Для кращої видимості в темну пору доби встановлено додаткове освітлення 5 пішохідних переходів.

Окрім цього, на 25 вулицях міста проведено будівництво та реконструкцію мережі зовнішнього освітлення, на що витрачено більше 3 млн грн.

Житлово-комунальне господарство міста вимагає щоденної праці. Щоб забезпечити естетичний та привабливий вигляд, протягом минулого року здійснювалось озеленення міста, висаджувались дерева та кущі, впорядковувались клумби. На кожній світловій опорі на пр-ті Волі (від «Універмагу» до перехрестя з вул. Шопена) та на вул. Лесі Українки розміщено підвісні горщики з квітами, а також встановлено композиційні тумби.

Придбано 8 рамок для зволоження у спекотну погоду, які були встановлені в центральній частині міста (Театральний майдан, вул. Лесі Українки), у центральному парку культури та відпочинку ім. Лесі Українки.

Забезпечено обслуговування мереж зливової каналізації. Проведено поточні ремонти з доставлянням решіток та дощоприймачів на вул. Кравчука – Воїнів Інтернаціоналістів, Конякіна – Домни Гордіюк, Набережна -Даргомижського, Вороніхіна – Гетьмана Мазепи, Гулака-Артемовського, Дубнівська, Карпенка-Карого (під мостом), Гнідавська, Потапова, Глушець,Чернишевського). Минулого року придбали 344 люка, 40 дощоприймачів та 16 зливовоприймальників. Проведено роботи з відведення зливових і талих вод з Малоомельянівського та Балківського масивів.

Тривають роботи з впровадження роздільного збору твердих побутових відходів. За кошти міського бюджету придбана лінія для їх сортування (майже 6 млн грн). Її встановлено на вул. Трункіна, 7.

«Робота такої сміттєсортувальної лінії збільшить термін експлуатації полігону в Брище, покращить ситуацію із вивезенням сміття, зменшить зношеність транспорту, дасть можливість економити на паливі. Тепер не всі відходи треба везти в Брище за 15 км від Луцька, адже нова сміттєсортувальна станція знаходиться в межах міста. Відповідно збільшаться доходи КП «Луцькспецкомунтранс».

Отримані кошти інвестуватимемо в модернізацію процесу збирання й вивезення сміття. Зокрема, цього року під час капітального ремонту прибудинкових територій плануємо встановлювати підземні сміттєві контейнери», – зазначив радник міського голови Ігор Поліщук.

З метою належної організації та забезпечення роботи в цьому напрямку ЛСКАП «Луцькспецкомунтранс» протягом 2018 року придбало 4 автомобілі – сміттєвози.

Окрім цього, капітально відремонтовано 20 контейнерних майданчиків для збору твердих побутових відходів з облаштуванням металевих навісів. За кошти міського бюджету закуплено 118 таких контейнерів, 65 – придбало комунальне підприємство «Луцькспецкомунтранс». У рамках реалізації міжнародного проекту «Екологічна дружба понад кордонами» закуплено ще 130 контейнерів, які встановлені у 40-му мікрорайоні. «Станом на сьогодні, у Луцьку у трьох мікрорайонах влаштовано роздільний збір твердих побутових відходів. Тож просимо мешканців використовувати ці контейнери за призначенням і здійснювати сортування сміття, щоб продовжити строк експлуатації полігону в Брище та покращити ситуацію з вивезенням й утилізацією відходів у місті.

У цьому напрямку ми працюватимемо й надалі, адже, Луцьк – європейське місто», – зазначає перший заступник міського голови Григорій Недопад.

«Своєю щоденною роботою ми зробимо наше місто більш комфортним та більш привабливим. Зробимо наше місто кращим для лучан і привабливішим для туристів.», – переконаний радник міського голови Ігор Поліщук.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 9
Євробидло Показати IP 24 Січня 2019 08:54
Молодці! Не зупиняйтеся, роботи в Луцьку по реставрації дворів і ремонту доріг - непочатий край!!!!!
Луцьк Показати IP 24 Січня 2019 09:09
Молодці, а дороги коли від снігу будете чистити? Чи будемо чекати доки все розтане...
Вело Показати IP 24 Січня 2019 09:19
В той самий час не було створено жодного метру велодоріжок, будівництво яких є обов'язкове з 1 вересня 2018 (ДБН Ст. 2.3-5:2018)
Урбаніст до Вело Показати IP 25 Січня 2019 00:14
Одне діло їх робити, а зовсім інше - правильно робити. Те нещастя, що раніше робили, нікуди не годиться. Велоінфраструктура - це не лінія яка розділяє тротуар навпіл. Правильні велодоріжки мусять розробляти спеціалісти.
Карвчука Показати IP 24 Січня 2019 09:35
Ще кравчука 8 зробіть, навкруги у всіх дворах ремонт, крім цього будинку.
Анонім Показати IP 24 Січня 2019 09:43
Луцьк «живе сьогоднішнім днем», а от перспективними питаннями розбудови майже ніхто не займається: наприклад, парковок дуже мало в місцях скупчення людей, а головне - підземних майже нема, новобудови ліплять щільно, про парковки,а тим більше підземні не думають, а в мешканців таких будівель мінімум одне авто на квартиру. В результаті маємо Луцьк дуже загазований і чим далі, то менш схожий на європейське місто.
Урбаніст до Анонім Показати IP 25 Січня 2019 00:20
Чоловіче, ти сам собі перечиш. Я не кажу що парковок не треба робити, навпаки треба, особливо підземні. Але більше парковок - більше машин. Більше машин - більше загазоване місто. А що треба робити - це спонукати людей користуватись громадським транспортом, або велосипедом, а машиною на крайній випадок. Це я до слова про європейське місто.
Саша Показати IP 24 Січня 2019 09:51
Децентралізація принесла свої плоди. Чия заслуги даної реформи не тяжко здогадатись. Двори та дороги зробили там куди здавалося ніколи не прийде цивілізація. Ще років п'ять тому можна про таке лише можна було мріяти.
Юрій Показати IP 28 Січня 2019 11:57
За двори респект!!! Хлопці, а коли вже будемо центральні вулиці міста приводити до порядку? Б.Хмельницького; Кривий Вал (до кінця);, вулиці старого міста (це ж історична частина)? Упорядкування Центрального ринку (вельми не зручна реформа) Але вибачте забув, там робити не цікаво. Там немає багатоповерхівок, наповнених лекторатом, на місцеві вибори...При цьому постійно вказуємо, що Луцьк має бути туристичним містом.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus