USD 39.40 39.74
  • USD 39.40 39.74
  • EUR 39.50 40.00
  • PLN 9.70 9.86

Режисер «Століття Якова» обіцяє на прем’єрі повен зал сліз

5 Лютого 2015 09:46
27 лютого на сцені облмуздрамтеатру в Луцьку відбудеться прем’єра вистави волинського письменника Володимира Лиса «Століття Якова: Перше кохання». Ставити виставу до Луцька на запрошення художнього керівника театру заслуженого діяча мистецтв України Петра Ластівки приїхав київський режисер, вільний художник Микола Яремків. З ним і поспілкувався кореспондент Інформаційного агентства Волинські Новини.

Режисер розповів, що здійснити постановку інсценізації роману Володимира Лиса «Століття Якова» на сцені виник ще рік тому. Тоді й обговорив ідею із самим автором. У результаті, Лис не лише дав згоду на постановку, а й сам написав п’єсу «Століття Якова. Перше кохання». Як зізнається Микола Яремків, ця вистава – лише частина роману, а саме – історія Якова до 1932-1933 років, коли тому виповнилося 28. Наступну частину роману режисер із волинським письменником планує втілити у другій виставі із попередньою назвою «Століття Якова: Зося» – мова про друге кохання і створення сім’ї головного героя. Прем’єра відбудеться 27 та 28 лютого.

Сюжет базується на спогадах головного героя Якова – майже столітнього діда, який розповідає про своє життя Оленці – дівчині-приблуді, наркоманці. Її, виснажену та напівпритомну, дід прихистив у себе. Ці розповіді – родинна сага, історія життя не лише однієї людини, це історія цілого покоління.

Цікаво, що як і в романі Лиса, так і у виставі Яремківа, герої говорять не літературною мовою, а вживаючи західнополіські діалекти. Щоб вкласти цю говірку в уста акторів, режисер навіть запросив вчительку Ірину Шпак, яка вчила кожного із задіяних на сцені орфоепії, а саме правилам та особливостям волинської говірки. Це дало свій результат. Зі слів Миколи Івановича, говорячи на діалекті, актори не намагалися награвати, а тому працювати з ними було легко.

Головний герой у виставі розділений на три особи: Якова – майже столітнього діда, Якова-Яся – молодого персонажа та Яшка – дитину. Першого грає народний артист України Анатолій Романюк, другого – артист В’ячеслав Погудін та найменшого Яшка – школяр Данило Герасимчук. Цікаво, що і маленьку Улясю грає теж школярка – Діана Хмілевська. І хоча діти – не професійні актори, саме сцени за їхньою участю виходять найкраще, – розповів Микола Іванович.

Уляну, головну героїню, теж розділили на три персонажі – відповідно до віку. Їх грають вже згадана школярка Діана Хмілевська, народна артистка України Ольга Осіїк та артистка Людмила Натанчук.

На роль Оленки, Альони-наркоманки, погодилися артистки Олена Гайова та Іванна Романюк – із взаємозаміною, бо Оленка на сцені присутня лише одна – сучасна.

Зазначимо, що спеціально для вистави хормейстер театру Микола Седлярук сам написав декілька пісень. А ще він, зі слів режисера, підібрав до постановки композиції із півтора десятка хорів на Волині – всі вони звучатимуть під час вистави. Недаремно жанром постановки обрали рапсодію – що за одним із значень – народна епічна пісня. А загалом рапсодія – це музичний твір довільної побудови, в основі якого закладено декілька народних тем.

В романі «Століття Якова» є частина, в якій йдеться про війну.

І хоча у постановці цей період життя Якова автори не підіймають, вистава актуальна в часи, коли на сході України неспокійно.

Як каже Микола Іванович, зараз – саме час, щоб звертатися до своїх першоджерел. Переглядати та аналізувати цінності, звички, способи мислити та дивитися на світ.

І наостанок обіцяє, що на виставі буде повен зал сліз і соплів – настільки має зачепити постановка глядачів, бо кохання нікого не залишає байдужим.

Вже після прем’єри в театрі відбудуться урочистості з нагоди 75-річчя з Дня заснування. Художній керівник Волинського драматичного театру заслужений діяч мистецтв України Петро Ластівка розказав, що на цю подію приїде Міністр культури В’ячеслав Кириленко, а також гості з Києва та Львова. Очікують в театрі і на колег із сусідніх Польщі та Литви. Звичайно ж, буде і обласне та міське керівництво. Прийти на прем’єру «Століття Якова: Перше кохання», а заодно і привітати працівників театру із урочистою подією, запрошують лучан та гостей міста.

Микола Яремків, режисер
Микола Яремків, режисер
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Яся Показати IP 5 Лютого 2015 12:41
А квитки ще є?
лучанка Показати IP 5 Лютого 2015 16:18
Яка ціна квитків???
... до лучанка Показати IP 11 Лютого 2015 21:40
10-40 грн
Наталя Показати IP 5 Лютого 2015 18:31
Книга дуже цікава, тож сподіваюсь вистава теж варта уваги.
Джулія Показати IP 5 Лютого 2015 21:23
З компанією чи сама-піду!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus