USD 39.62 39.90
  • USD 39.62 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Результат за 10 хвилин: у центрі Луцька безкоштовно тестують на гепатити В і С та ВІЛ. Фото

28 Липня 2020 12:49
Протягом кількох годин усі охочі мають можливість безкоштовно здати кров на аналіз на наявність вірусних гепатитів В і С та ВІЛ у мобільній лабораторії в центрі Луцька.

Акція триває сьогодні, 28 липня, з 11.40 на Театральному майдані. Медики працюватимуть у середмісті до 15.00.

Лаборантки обласного центру профілактики та боротьби з ВІЛ/СНІДом розповіли, що обстеження проводять за допомогою експрес-тестів. Результати готові за 10-15 хвилин. Вони точні на 99%, адже тести визначають наявність у крові антитіл до захворювань.

Як пригадали медичні працівниці, минулого року упродовж подібної акції вони взяли зразки в понад 150 осіб, позитивні результати виявилися в пів десятка.
Своєю чергою, завідувач відділу промоції здорового способу життя обласного центру громадського здоров’я МОЗ України Сергій Левчук зазначив, що безкоштовне експрес-тестування з нагоди Всесвітнього дня боротьби з гепатитом, який відзначається 28 липня, організували Волинський центр громадського здоров’я, обласна інфекційна лікарня, обласний центр профілактики та боротьби з ВІЛ/СНІДом, БФ «Шанс».

Він наголосив, що, окрім тестування, всі охочі можуть проконсультуватися з медиками та дізнатися, як уникнути ризиків інфікування вірусними гепатитами.

«На жаль, людина, не знаючи, що вона хвора, може заражати інших», – сказав Сергій Левчук.
Відзначимо, що цьогорічний Всесвітній день боротьби з вірусними гепатитами проходить під гаслом «Знайди мільйон». Так світова медична спільнота закликає до вчасного обстеження, адже тривалий час вірусний гепатит може протікати безсимптомно, призводячи до ураження печінки. Окрім того, інфікована особа може інфікувати інших.

Віруси гепатиту В і С – стійкі в навколишньому середовищі: гепатит В – у 100 разів стійкіший за ВІЛ, а гепатит С – у 30 разів.

Вакцини від гепатиту С поки не розроблено, проте існує ефективна імунопрофілактика від гепатиту В. Згідно з Національним календарем щеплень, діти отримують три дози вакцини протягом першого року життя. Також можуть вакцинуватися і дорослі.

В Україні рівень захворюваності на вірусні гепатити В і С називають тихою епідемією. Щороку лише в обласній інфекційній лікарні реєструють 100-150 випадків захворювання.

Нагадаємо, що безкоштовні обстеження на Театральному майдані в Луцьку проводять систематично. Медики періодично проводять огляди родимок, грудей у жінок, а також надають консультації усім охочим.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Марк Показати IP 29 Грудня 2020 13:55
Що ви проводите, раз в рік тестування на ці інфекції як віл, спід і тільки в обласному центрі. Ви проїдьтесь по селах і районих центрах тоді виявиться набагато більше інфікованих. Я хотів придбати експрес тест для проходження тестуваня , в луцьку обійшов половину аптек і в жодній не виявилось бодай 1 тесту, в районих центрах бодай ситуація гірша , та не говоря вже про села , де люди один одного знають.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus