USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.98

Рідні бійців хочуть пам’ятник загиблим у центрі Іванич

14 Грудня 2016 14:36
Матері загиблих синів в зоні АТО хочуть, щоб пам’ятник загиблим встановили в центрі Іванич, так, як у Нововолинську, Володимир-Волинському.

У Іваничівському районі створена громадська організація «Спілка матерів військовослужбовців Іваничівщини», яку очолює Надія Рубан. Вона є тим ланцюжком, який допомагає встановити контакт матерів та дружин, які втратили своїх синів та чоловіків у зоні АТО, із владою, пише БУГ.

11 грудня на їхнє прохання була організована зустріч у районній бібліотеці. Прийшли мами загиблих Любов Романюк, Соня Дармофал, Ольга Ткачук, дружини Світлана Лисенко, Алла Пугач, Тоня Якобчук, Леся Грицюк.

Бібліотекар Ліля Оліфір організувала для присутніх перегляд відеороликів про жінку-матір, жінку-берегиню, жінку-захисницю.

Згадали жінок Іваничівщини – героїнь, які були в АТО: Олександра Сойко з села Соснина, Оксана Гришина з села Грибовиця, Оксана Гибало та Оксана Горпініч із Заболотець. Дві останні сьогодні служать у війську за контрактом.
Пом’янули загиблих за Україну хвилиною мовчання. А потім продовжили спілкування. У жінок назбиралося багато запитань, проблем. Одним із болючих питань для матерів, яке порушили першим, є встановлення пам’ятника загиблим в зоні АТО. На сьогодні фото-стела із загиблими воїнами в зоні АТО розташована на Меморіальному комплексі Слави в селищі Іваничі. Депутати селищної ради проголосували, щоб пам’ятник встановити там же. Але матері з цим не згідні.

На цій зустрічі Любов Романюк, мама загиблого Валерія Янчука, знову порушила це питання: «Матері загиблих синів в зоні АТО хочуть, щоб пам’ятник загиблим встановили в центрі Іванич, так, як у Нововолинську, Володимир-Волинському. І хочемо, щоб нас почули».

Іншим болючим питанням було ставлення влади і чиновників до сімей загиблих.
Леся Грицюк з Милятина, загиблого Михайла Грицюка, сказала: «6 грудня - День Збройних Сил України. Дуже приємно було, як прийшли діти зі школи, привітали. А більше ніхто не прийшов: ні від влади, ні з військкомату. Про нас забули. Нам не треба подарунків. Просто - увага».

Інші теж погоджувались, що школа пам’ятає, приділяє увагу, а от від влади хотілося б також, щоб пам’ятали.

Чимало інших запитань соціального характеру піднімалося, як от переписка квартири та хати, з чим стикнулася Тоня Якобчук та Леся Грицюк, вирішується уже два з половиною роки, і досі все без змін, як вони стверджують, через бюрократичне ставлення чиновників. Багато болі було у розповідях кожної жінки: чиновники мають у спілкуванні підбирати слова. Душевна рана матері, яка втратила сина, дружини, яка втратила чоловіка і батька своїх дітей, болюча. Недбало кинуте слово завдає жалю.

У мами загиблого Віктора Рупи Ольги Ткачук також було багато питань. До кого звернутись, хто роз’яснить, допоможе? Була така пропозиція, аби в районі була людина, яка займалася б усіма питаннями учасників АТО та сімей загиблих.

Заступник голови РДА Людмила Войтович сказала, що у районні діє програма підтримки учасників АТО та сімей загиблих в зоні АТО.

Не могли не говорити мами про втрачених синів, про те, що довелося пережити. У кожної спогад про останню розмову. Про свої передчуття і відчуття. І тільки мама, яка пережила подібне, як ніхто, може зрозуміти іншу маму, яка втратила свого сина. Хотілося б, щоб хоч трішечки розуміли їх і інші. Бо нічого так дешево не коштує і так дорого не цінується як увага.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Редакція сайту прийняла рішення тимчасово закрити коментування під новинами, які стосуються військових подій на сході.
В Україні триває війна, зокрема інформаційна. Таким чином, ми не можемо допустити, щоб ресурс Інформаційного агентства Волинські Новини використовували як майданчик для дестабілізації ситуації.


Утім нам важлива думка нашого читача, тож запрошуємо до обговорення публікацій на сторінках агентства в соціальних мережах.




Система Orphus